Patron Prečisto Srce Marijino Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije proslavljen je u zajedništvu i molitveno ozračju u svim njezinim zajednicama.

U provincijalnoj kući u Sarajevu, gdje je i sjedište Provincije, jutarnjom molitvom i euharistijskim slavljem 20. lipnja 2020. također je proslavljen Patron. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Provincije Sv. Križa Bosna Srebrena u koncelebraciji prečasnog Mate Majića, župnika katedralne Župe Presvetog Srca Isusova i dekana sarajevskog dekanata.

Slavlju su, uz provincijsku predstojnicu s. Katu Karadža i zamjenicu provincijske predstojnice i kućne predstojnice s. Lidije Jurišić, nazočile sestre zajednice na Bjelavama 85 te sestre  iz zajednica u Sarajevu.

U svojoj homiliji fra Nikica, postavivši pitanje kakvo je Marijino Prečisto Srce, kazao je da je to srce u prvom redu poslušno Božjoj volji. Marija je od samog Anđelova navještenja, od izrečenog fiat – neka mi bude, slobodno podredila svoju volju Božanskoj radi spasenja svega svijeta.

Marijino srce je jako i hrabro srce – od momenta Šimunova proročanstva da će joj mač boli probosti dušu, preko bijega u Egipat zbog Herodove nakane da ubije novorođenog Mesiju, na križnom putu u susretu sa svojim Sinom patnikom do momenta pod križem kada u boli bespomoćno gleda probodeno srce Sina jedinca.

Srce Prečiste je riznica, škrinja, u koje pohranjuje sve spasenjske događaje i o njima promišljala.

Iznad svega, njezino srce je srce Majke – Majke Isusove, Majke Crkve, Majke čovječanstva. U dubokoj vjeri koja izvire iz njezina prečistog srca mogla je reći poslužiteljima stola na svadbi u Kani Galilejskoj činite sve što vam kaže On – Sin moj.

Upravo ovakvo zagovorno srce, ovakvu Majku, treba svaki čovjek, cijelo čovječanstvo – srce koje poziva na novost života. Moliti je zagovor Bezgrešnog Srca Marijina da ono isprosi milost čovječanstvu, posebno u slabostima. Taj zagovor se može isprositi u razmatranju Križa i Božje riječi i u euharistijskoj žrtvi. ugledati nam se u ovo Prečisto srce Marijino kako bi zajedno s njom gledati Presveto Božansko Srce u vječnosti.

Poput Blažene Djevice Marije Boga treba tražiti svim srcem svojim moleći ga da nam da milost čistog srca. Svoju homiliju fra Nikica je završio čestitkom sestrama za Patron moleći Marijin zagovor za cijelu Provinciju sestara.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je ugodno zajedničko druženje u sestarskoj blagovaonici. Provincijska predstojnica s. Kata pozdravila je braću svećenike i sestre, izrazivši radost i zadovoljstvo zbog susreta te čestitala svima patron Provincije.

Dva nerazdvojiva blagdana (dan ranije u Crkvi je proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova) – čašćenje Srca Sina i Srca Majke – pomažu čovjeku vjerniku odgajati vlastito srce. Jer kao što u srcima Isusa i Marije ima mjesta za ljude sve, tako bi i u srcu svakog od nas trebalo biti prostora za sve ljude. Kada bi više slijedili ova dva srca, koja nas u ljubavi pretječu i iz oba isti oganj sja, zasigurno bi lakše podnosili tegobe osobnog i zajedničkog života.  Dva srca – Isusa i Marije – daju nadu da nas uvijek i svugdje prate, da nas neprestano ljube i da neće ostaviti nikoga i nikada.

 

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox