Sestra Kata Karadža, provincijska predstojnica, u pratnji s. Urše Marinčič posjetila je sestre Splitske provincije u DR Kongu. U toj afričkoj državi sestre kao misionarke djeluju od 1974. Kroz dane boravka u Bukavu od 16. do 19. prosinca ove godine posjetile smo sve četiri zajednice sestara i mjesta gdje djeluju: Luhwinja, Nyantende, Nguba i Muhangu. U razgovoru i druženju te obilascima mjesta upoznale smo se također i sa njihovom misijskom djelatnošću.
Doista je predivno vidjeti što sve sestre čine danas za potrebne i siromašne, a također i što su sve učinile djelujući više od četrdeset godina. Osim sestara Hrvatica, lijepo je vidjeti i duhovna zvanja mladih sestara domorotkinja kao i mladih djevojaka u početnom odgoju.
Posjetile smo grob naše mučenice, sestre Clare Agano Kahambu, koja je ubijena prije dvije godine i pokopana u mjestu Luhwinja, gdje su sestre započele svoje misijsko djelovanje. U početku ovo mjesto je bilo prava pustinja, a sada je zahvaljujući sestrama tu domaćinska i osnovna škola, bolnica, dječji vrtić i još puno toga.
Sestre su predane i bez straha pomažu ljudima a posebno najpotrebnijima. Lijepo je vidjeti da važnost polažu na odgoj mladih, s druge strane teško je vidjeti one ljude koji su na rubu, na periferiji. Iako je politička situacija dosta nesigurna, čini se da ljudi prihvaćaju stvarnost života i svoju svakodnevicu koja nije lagana. Unatoč takvim životonim uvjetima na ljudima se ipak primjećuje radost i ljepota zajedništva. Svugdje vrvi od ljudi. Nevjerovatno je kako jedni drugima pomažu i kako mnogi rade teške poslove.
Iako smo provele kratko vrijeme u Kongu vratile smo se u naš Rwentobo obogaćene susretima sa sestrama. Osjetile smo bìlo jedne vrlo bogate zemlje prirodnim bogatstvima ali i siromašne, nesređene i nesigurne.
U srcu nam je ostala zahvalnost za sestarski primjer nesebičnog redovničkog predanja, života i misijskog djelovanja.
S. Urša Marinčič

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox