Tradicionalna, 22. smotra crkvenih zborova iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj, na kojoj su nastupili zborovi djece i mladih, održana je 23. studenoga 2019. u crkvi sv. Hedwige u Ludwigshafenu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i HKM Ludwigshafen a.d. Rhein.
Susret je započeo sv. Misnim slavljem u punoj crkvi sv. Hedwige u Ludwigshafenu, u kojoj se Hrvati katolici iz te misije okupljaju na središnje Misno slavlje. Svetu misu je predslavio voditelj misije fra Slavko Antunović u koncelebraciji svećenika. Uz svećenike u pratnji svojih zborova bili su redovnice i laici, pastoralni suradnici.
Na početku homilije fra Slavko je podsjetio na važnije podatke o toj misiji, koja je osnovana 1967., te broji više od 4000 vjernika, a djeluje u Biskupiji Speyer. U nastavku homilije osvijetlio je lik sv. Hedvige „svetica, kojoj je posvećena ova crkva, u kojoj smo se danas okupili u tako velikom broju, svjedoči kako u Kristu ima utjehe i snage. Tko želi živjeti s Kristom, on će mu dati utjehu i snagu u svakom trenutku života. Unatoč svim životnim poteškoćama sv. Hedwiga je bila ispunjena ljubavlju za sve koji su bili u bilo kakvoj nevolji. U velikoj je poniznosti služila drugima, a uzor joj je bio sam Spasitelj Isus Krist. (…) Što smo više otvoreni Duhu Božjemu, bit ćemo bogatiji ljubavlju, mirom, iskrenošću i svim onim dobrom koje Bog od nas traži“, kazao je fra Slavko izrazivši zahvalnost djeci i mladima na dolasku na probe pjevanja. „Svojom vježbom i pjesmom slavite Gospodina. Budite radosni da možete Gospodina slaviti. Budite sretni što umijete pjevati i na takav način Boga slaviti. Neka i nadalje u svom životu budete ispunjeni radošću i ljubavlju koju Bog od nas traži. Neka svatko od nas osjeti tu radost i ljubav.
Misno slavlje pjesmom i glazbom je pratio zbor mladih HKZ Ludwigshafen uz sudjelovanje članova zborova pristiglih na smotru. Prije početka smotre, na kojoj je sudjelovalo šesnaest zborova, sudionice i sudionike pozdravio je delegat za inozemnu pastvu vlč. Ivica Komadina.
Fra Stipica Grgat, pročelnik „Zlatna harfa“ u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kazao je da cilj njegova dolaska je da pokušaju zborove iz Njemačke uključiti u zajedničku udrugu crkvenih dječjih zborova u RH i BiH. Prenoseći svoja iskustva rada s dječjim zborovima, istaknuo je obvezu smisla „Zlatne harfe“: od samog početka 1984. godine kad se održao prvi skup crkvenih dječjih zborova u Kočerinu nazvan „Zlatna harfa“ organizatori su stavili temeljnu odrednicu tih okupljanja, a to je njegovanje liturgijske glazbe među najmlađima. „Zlatna harfa“ ili crkveni zborovi imaju zadaću vratiti zdravu crkvenu glazbu sv. liturgiji. „Svi smo pozvani – klerici, redovnici i laici, bez razlike, oko boljitka crkvene glazbe“, istaknuo je fra Stipica Grgat. Potom je fra Stipica redoslijed nastupa zborova odredio izvlačenjem iz košarice. Svaki zbor je izveo po dvije duhovne skladbe, a nastupili su zborovi iz HKM i HKZ: Ludwigshafen am Rhein, Freiburg-Bad Säckingen, Wuppertal, Main-Taunus/Hochtaunus, Mainz, Stuttgart-Zentrum, Sindelfingen, Mannheim-Mosbach, Darmstadt, Ludwigsburg, Esslingen-Nürtingen-Filderstadt-Kirchheim, Laupheim, Frankfurt am Main, Rüsselsheim, Stuttgart-Bad Cannstatt i Wiesbaden.
Nakon smotre za sve je priređen objed, a susret je nastavljen uz pjesmu i druženje, prenosi mrežna stranica zivazajednica.de. (ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox