Dvadeset drugi Redovnički dan s temom “Redovnici i redovnice u misijskom poslanju” održan je u subotu, 24. kolovoza 2019., u Banjoj Luci u franjevačkom samostanu Presvetog Trojstva na Petrićevcu u organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH). Na susretu je sudjelovao veliki broj redovnika i redovnica među kojima i sestre naše Provincije zajedno s provincijskom predstojnicom s. Katom Karadža.
Moderator susreta, don Milan Ivančević, SDB, ravnatelj KŠC-a Don Bosco u Žepču, susret je započeo prigodnom molitvom. Nakon zaziva Božjeg blagoslova na sve sudionike, pozdravne riječi uime KVRPP BiH uputio je fra Miljenko Šteko, predsjednik Konferencije. Nazočne je pozdravio, uime biskupa Bosne i Hercegovine pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren.
Uime domaćina, sudionicima se obratio gvardijan fra Domagoj Šimić, upoznavši ih s poviješću petrićevačkog samostana i župe sv. Antuna Padovanskog.
Nakon uvodnog dijela, uslijedilo je predavanje nadbiskupa Henryka Hosera, apostolskog vizitatora za župu Međugorje i nekadašnjeg predsjednika Papinskih misijskih djela. Svoje predavanje na temu “Redovnici i redovnice u misijskom poslanju”, biskup Hoser održao je na francuskom jeziku, a za prevodio je fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Na samom početku svoga predavanju, nadbiskup Hoser izrazio je radost zbog sudjelovanja na susretu s redovnicima jer je i sam redovnik palotinac. Istaknuvši individualnost i originalnost svačije osobnosti u vremenu i prostoru, naglasio je važnost prepoznavanja i ispunjenja vlastitoga poslanja. Tu činjenicu potkrijepio je i navođenjem brojnih starozavjetnih i novozavjetnih, proročkih i apostolskih zvanja koji u sebi kriju neponovljivost. Uzevši primjer Navještenja Gospodinova Blaženoj Djevici Mariji, pokazao je da je inicijator poziva uvijek Bog, a u trenutku našega pristajanja na njega, postupno se otkriva i naša životna misija. Otkrivanje misijskog poslanja svakog redovnika uključuje tri točke: Božji poziv, naš odaziv i potvrdu autentičnosti poziva unutar redovničke zajednice, te promišljanje o trenutku u kojem smo izrekli Gospodinu svoj Evo me! Posljednja točka je od iznimne važnosti za svakog redovnika i redovnicu jer je ona početak ostvarivanja njezinog misijskog poslanja. Postupnost u njegovom otkrivanju počiva na dinamici psiho-socijalnog rasta i sazrijevanja svake osobe u kome izuzetnu važnost ima i osobna duhovnost jer je naš vanjski izgled ikona, ogledalo unutarnje stvarnosti. Predavač je istaknuo primjer Blažene Djevice Marije kao privlačan lik nasljedovanja i življenja evanđeoskih vrjednota, vjere, poniznosti i poslušnosti u svom misijskom poslanju.
Nakon predavanja, uslijedila je rasprava, a zatim stanka i prigoda za sakrament pomirenja, a potom euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. Semren u koncelebraciji mons. Hosera, mons. Luigia Pezzuta, apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini, svećenika članova KVRPP BiH kao i drugih svećenika sudionika dana. Homiliju je izrekao biskup Semren. Liturgijsko slavlje animirao je zbor bogoslova “Fra Nenad Dujić” pod ravnanjem fra Emanuela Josića.
Nakon euharistijskog slavlja zajedništvo je nastavljeno u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog u radosnom ozračju uz okrijepu i bratsko-sestrinsko druženje.
Uslijedio je posjet i razgledavanje banjolučke katedrale sv. Bonaventure i trapističke opatije “Marija Zvijezda”. O povijesti katedrale i bajolučke biskupije sudionicima je govorio domaćin, biskup Franjo Komarica, a o povijesti trapističkog samostana mons. Ivica Božinović.
Tim pohodima redovnički skup, koji je okupio redovnike i redovnice iz različitih zajednica u Bosni i Hercegovini, je službeno i završen.
(/kvrppbih/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox