U katedrali svetog Bonaventure u Banjoj Luci u subotu, 14. svibnja 2011. godine održan je redoviti godišnji susret dječjih zborova iz župa Banjolučke biskupije – “Zlatna harfa”.

Središnji dio susreta, svetu Misu u 10.30 sati predvodio je mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, uz suslavlje prelata mons. Miljenka Aničića, direktora Caritasa Banjolučke biskupije i petorice župnika, koji su dopratili mlade pjevače iz svojih župa.


Na ovom susretu sudjelovalo je nešto više od 400 mladih pjevača iz 17 župa: iz župe Jajce u pratnji župnika fra Nike Petonjića i voditeljice zbora s. Anđelke Mlakić; iz župe Bihać s voditeljicom s. Anom Iveljić; iz župe Vidoši s voditeljem zbora mo. Josipom Bajalo; iz župe Glamoč sa župnikom vlč. Markom Crnjak i s. Simplicijom Šimić; iz župa Lištani i Odžak-Ćaić pod vodstvom s. Nevene Cvitanović; iz župe Bila sa s. Maricom Pavlović; iz župe Ljubunčić pod vodstvom s. Henrike Miškić; iz župe Podhum pod vodstvom s. Gizele Dolić; iz župe Livno u pratnji župnika fra Marka Jukića i voditeljice zborova u župi Svih Svetih u Livnu s. Julijane Djaković te zbor koji u samostanskoj crkvi na Gorici vode franjevački novak fra Emanuel Josić i s. Andja Marijan; iz župe Bosanska Gradiška u pratnji župnika vlč. Pere Čolića i s. Vianeje Čolić, te župe Nova Topola u pratnji župnika vlč. dr. Ante Pelivana i voditeljice zbora ovih dviju župa s. Imelde Dolibašić. Osim navedenih zborova na susretu su sudjelovale i skupine pjevača iz župa: Banja Luka, Budžak, Petrićevac, Prnjavor i Marija Zvijezda-Trapisti.


Tijekom misnog slavlja odjekivali su banjolučkom katedralom oduševljeni i skladno uvježbani glasovi svih prisutnih pjevača pod vodstvom s. Damjane Kovačević, koordinatorice liturgijskog pjevanja u Banjolučkoj biskupiji. Izmjenjivali su se pojedini zborovi i svi zajedno pjevajući dijelove Anđeoske mise na latinskom jeziku: Kyrie, Sanctus, Agnus Dei, zatim Regina caeli na završetku. Bilo je zaista veličanstveno doživjeti ulaznu procesiju na početku misnog slavlja uz gromoglasno pjevanje popijevke Danas Isus ko i nekoć svoje vjerne okuplja. Strofe himna Klanjam ti se smjerno, napjev Šime Marovića, tijekom pričesti pobožno su pjevali naizmjenično pojedini zborovi, a kako je pričest završavala postepeno se ujedinjavali i u lijepom pianissimu završili posljednju strofu. Osim pjevanih dijelova u misi članovi zborova su čitali liturgijska čitanja i molitvu vjernika, dok je solistica iz zbora samostanske crkve na Gorici vrlo lijepo otpjevala pripjevni psalam, a okupljeno mnoštvo ponavljalo antifonu.


U pozdravnoj riječi na početku mise biskup Franjo je svim pjevačima, voditeljima pjevanja, župnicima i roditeljima izrazio iskrenu zahvalnost za ljubav prema crkvenom, liturgijskom pjevanju. U prigodnoj propovijedi je, između ostalog, naglasio da Crkva oduvijek njeguje lijepu, plemenitu duhovnu glazbu i pomaže, osobito mladim ljudima da se s takvom glazbom upoznaju i da je i sami prakticiraju.. Govorio je posebno o glazbi kao sastavnom dijelu svečanog bogoslužja. Potaknuo je mlade pjevače da se osobito trude oko dobro uvježbanog pjevanja na nedjeljnim misama te ih zamolio da kroz cijeli svoj život, gdje god bili i čime god se bavili, budu kao kršćani donositelji širitelji istinske radosti, zajedništva, prijateljstva i mira.


Nakon misnog slavlja uslijedio je pojedinačni nastup svakog zbora. Pjevali su po dvije skladbe, jednu iz obveznog, liturgijskog programa, a drugu po vlastitom izboru u skladu s ovogodišnjom temom „Zlatne harfe“ koja glasi: Zdravo, zaručnice Božja, a odnosi se na svetu Klaru, u povodu 800. obljetnice utemeljenja reda Siromašnih sestara Sv. Klare.


Na kraju je biskup Franjo svakom zboru predao Priznanje, zahvalivši pjevačima i njihovim voditeljima na trudu koji ulažu njegujući lijepo liturgijsko pjevanje u svojim župnim zajednicama.


Slijedila je okrjepa i druženje u dvorištu katedrale.


U popodnevnim satima okupljene pjevače ugodno je iznenadila dramska skupina djevojaka iz župe Livno. Pod vodstvom sestara milosrdnica pripremile su igrokaz Susret dviju majki – Isusove i Judine, i oduševile sve nazočne, koji su ih nagradili gromoglasnim pljeskom. Bio je to lijepi završetak ovogodišnjeg susreta mladih pjevača. (kta/tabb)

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox