U organizaciji Vijeća za bogoslovna i Vijeće za mala sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, 29. rujna 2019., u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije i Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu organiziran je Studijski dan za redovnice koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Na susret su se odazvale 52 redovnice iz različitih zajednica među kojima su i naše sestre.
Na početku programa riječi pozdrava i zahvale uputio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te poželio plodan rad. Moderatorica dana bila je dr. sc. Sanda D. Smoljo.
Tema prvog Studijskog dana za redovnice BiH bila je „Hod prema nutarnjoj zrelosti s posebnim naglaskom na afektivno sazrijevanje u redovničkom životu“. Predavač je bio dr. sc. Stefano Guarinelli, svećenik Milanske nadbiskupije, profesor na Teološkom fakultetu Sjeverne Italije u Milanu. Iz svog bogatog radnog iskustva kao svećenik, klinički psiholog i terapeut u formaciji dr. Stefano je iz teološko-duhovne i psihološko-terapijske perspektive, kroz tri tematske cjeline, analizirao i interpretirao što znači afektivno sazrijevanje, kako se odvija, koje su etape, izazovi i poteškoće. Cilj sazrijevanje, kako ističe dr. Guarinelli, postati bolja osoba, autentičnija u zajedničkom suživotu, te znati istinski služiti drugima i uspostaviti intiman odnos s Bogom. Hoditi prema zrelosti je kontinuiran proces, zahtijeva spoznaju vlastite nutrine kako bi se moglo druge upoznati i služiti im. Govoreći o emocijama, posebnu pažnju privuklo je izlaganje o agresiji, koja se u ženskom redovničkom životu teže kanalizira i češće se uočava kroz oblik pasivne agresije. U muškim redovničkim/svećeničkim redovima postoji više modaliteta za izražavanje agresije, koji su s jedne strane i kulturološki prihvatljiviji, odnosno kao da je dozvoljeneo muškarcima pokazati agresiju, a za redovnice to često kulturološki nije prihvatljivo. Mnoge poteškoće i na interpersonalnoj razini, odnosno u relacijskoj dinamici uvjetovane su pasivnom i potisnutom agresijom koja može destabilizirati dinamiku zajednice. Nadalje, dr. Guarinelli prikazao je što znači identitet, koje su karakteristike te kako se identitet konstruira, odnosno kada i kako dolazi do krize identiteta u redovničkom životu. U interaktivnom dijelu programa pojedine sestre su dale osobnu refleksiju na predavanje, izrazile zadovoljstvo redovničkim životom u vlastitoj zajednici, ali i smjelo identificirale slabe točke vlastite zajednice.
Susret je završen euharistijskim slavljem u bogoslovijskoj crkvi sv. Ćirila i Metoda koje je predslavio mons. Slađan Ćosić uz koncelebraciju drugih svećenika. Na svetom misnom slavlju sudjelovali su i bogoslovi koji su animirali liturgijsko pjevanje. U prigodnoj homiliji mons. Ćosić podsjetio je da sv. Pavao svog učenika Timoteja poziva izbjegavati sve ono što ne obogaćuje njegov život i djelovanje, kao i da teži “za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću” (1 Tim 6,11). Kazao je da je „uz te odlike, vrline, kvalitete, kreposti moguće postati i biti Božji ljudi, odnosno Bogu posvećene osobe. A ona se onda iskreno trudi oko svetosti, znajući da ju može dostići jer joj je darovan Duh Sveti koji, ako mu se dopusti djelovati, mijenja život do te mjere da bude bez mane, ispunja ga svjetlošću i daje mu bolji pravac koji vodi prema Bogu, izvoru i počelu svetosti (usp. Ef 1,4)“, posvijestio je mons. Ćosić te naglasio da „Bogu posvećena osoba može dobro poznavati sv. Pismo, nauk Crkve, Odredbe svoje Kongregacije ili Reda, ali nikad ne smije zaboraviti ono što Bog od nje traži – a to je ‘činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno za svojim Bogom hoditi’ (Mih 6,8)“.

(kta/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox