Svjetski dan mladeži povezuje svijet s Bogom i važna je stvarnost za budućnost čovječanstva – rekao je papa Benedikt XVI. odgovarajući na novinarska pitanja, kako je već uobičajeno, u zrakoplovu tijekom leta prema Madridu. Pritom je, kako prenosi Radio Vatikan, posebno istaknuo izvanrednu važnost svjetskih dana mladeži, koji su dar i nadahnuće blaženoga Ivana Pavla II.
Rekao bih da su ovi svjetski dani mladeži znak, obilje svjetlosti; čine vidljivima vjeru, Božju nazočnost u svijetu, te nam tako daju hrabrost u kršćanskom životu – rekao je Papa te dodao: Vjernici se često osjećaju izdvojeni od ovoga svijeta, gotovo izgubljeni. Ovdje vide da nisu sami, da u svijetu postoji velika zajednica vjernika, da je lijepo živjeti u tom općem prijateljstvu. Svjetski dani mladeži nisu neki odvojeni događaj, nego su dio većeg puta koji zahtijeva puno više od neke stručne priprave – napomenuo je Sveti Otac te se osvrnuo na hod koji započinje nakon tih velikih crkvenih događaja. Čini mi se da se Svjetski dan mladeži ima razmatrati u tom smislu, kao znak, kao dio velikoga puta, stvara prijateljstva, otvara granice i čini vidljivim da je lijepo biti s Bogom, da je Bog s nama. U tom smislu želimo ići dalje s tom velikom idejom blaženoga pape Ivana Pavla – istaknuo je Papa.

Odgovarajući na pitanje o aktualnoj gospodarskoj krizi, čije se negativne posljedice snažno odražavaju i na mladima, Sveti Otac je rekao da se sada potvrđuje ono što se već pojavilo u prethodnoj velikoj krizi, da etička dimenzija nije neka izvanjska stvar u gospodarskim pitanjima, nego unutarnja i bitna dimenzija. Spomenuvši potom socijalni nauk Ivana Pavla II., a posebno njegovu tvrdnju da čovjek ima biti u središtu gospodarstva, te da se gospodarstvo ne treba mjeriti prema najvećoj zaradi, nego prema dobru svih ljudi, Papa je istaknuo da se ne smije zanemariti vrednota odgovornosti. Europa, naime, prema Papinim riječima, treba misliti i na gospodarske probleme onih koji na drugim krajevima svijeta trpe zbog gladi i nemaju budućnosti.

Vrlo je važna i dimenzija odgovornosti prema novim naraštajima. Ako današnji mladi ne pronađu izglede za budućnost u svojem životu, tada je i naša sadašnjost pogrešna… Crkva stoga svojim socijalnim naukom, svojim naukom o Božjoj odgovornosti, otvara sposobnost za odricanje od najveće zarade i za viđenje stvari u humanističkoj i vjerskoj dimenziji, odnosno u postojanju jednoga za drugoga – rekao je Sveti Otac.
 
Na pitanje o plodovima svjetskih dana mladeži, Papa je primijetio da je Božja sjetva uvijek tiha, ne pojavljuje se odmah u statistikama. Sigurno, mnogo se toga izgubi – rekao je Sveti Otac – ne možemo odmah reći da od sutra započinje veliki rast Crkve. Bog ne djeluje tako. Ali, raste u tišini, i to mnogo. Znam iz iskustva s drugih dana mladeži da su na njima uspostavljena brojna prijateljstva za cijeli život; i brojna nova iskustva da Bog postoji – istaknuo je Papa. Govoreći o naviještanju Istine u svijetu u kojemu mladi žive u višekulturnim i višekonfesionalnim sredinama, Sveti je Otac primijetio da je u prošlosti bilo zlorabljenja pojma istine, te dodao da je istina dostupna samo u slobodi. Nasiljem se može nametnuti određeno vladanje, običaji… ali ne istina! Istina se otvara samo slobodi, slobodnom pristanku, stoga su sloboda i istina intimno sjedinjene, jedna je uvjet za drugu – napomenuo je Sveti Otac te dodao da imamo uvijek biti u potrazi za istinom, za pravim vrednotama, a u temeljnim ljudskim pravima istaknuo jezgru općih vrednota. Osim toga, upozorio je da se ne smijemo bojati istine. Istina je, kao takva, odgovarajuća za dijalog, jer nastoji upoznati bolje, bolje shvatiti, a to čini u dijalogu s drugima. Stoga je traženje istine i ljudskoga dostojanstva najveća zaštita slobode – rekao je na kraju Sveti Otac.

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox