U srijedu, 26. rujna 2018., u samostanskoj crkvi Sv. Ante na Bistriku u Sarajevu održan je međureligijski meditativni susret „Duh Asiza“. Geslo međureligijskog susreta, kojeg je organiziralo Vijeće za ekumenizam i međuvjerski dijalog Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Udruženje Pontanima, bilo je “Pomirenje i mir”, a okupio je predstavnike religijskih zajednica, koji su uz inspirativnu poruku i prigodnu pjesmu predstavili svoju zajednicu i duhovnu baštinu na temu mira i pomirenja. Na ovogodišnjem susretu sudjelovao je i fra Michael Anthony Perry, generalni ministar Franjevačkog reda, koji je u bratskom posjetu Bosni Srebrenoj, a crkvu su ispunili brojni redovnici, redovnice, bogoslovi, predstavnici društveno-političkog života i vjernici svih konfesija.
Najprije je nastupio zbor Pontanima, a potom su pozdravne govore uputili fra Kristijan Montina, pročelnik za međuvjerski dijalog i ekumenizam Franjevačke provincije Bosne Srebrene i fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene.
O pomirenju i miru iz perspektive religijskih zajednica u BiH govorili su njihovi predstavnici: Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH; Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme u BiH; kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski; Saša Nikolinović, pastor Evanđeoske Crkve; Bryan Carey, umjesto pastora Kršćanske baptističke crkve; Dunja, predstavnica Sathay Sai organizacije te Alma Bartula iz Društva za svjesnost Krishne.
Poseban govor okupljenima uputio je i general Franjevačkog reda, i sam progovorivši na temu pomirenja i mira. Tako je spomenuo i opisao svoja prošlogodišnja iskustva pri posjetu franjevačkim zajednicama i bratstvima u ratom zahvaćenim područjima, Damasku, Aleppou i Latakiji i svemu onome kroz što ta mjesta zajedno sa svojim stanovnicima prolaze.
Posljednje obraćanje uputila je naša provincijska predstojnica s. Kata Karadža. „Prošlo je više od tri desetljeća otkako je sveti papa Ivan Pavao II. u Asizu, 27. listopada 1986. na molitveni susret pozvao predstavnike različitih vjerskih zajednica kako bi molili za mir. Bio je to ne samo snažan poziv nego i početak puta kojim su krenuli mnogi ljudi dobre volje želeći dozvoliti na razne druge načine postati graditeljima mira“, podsjetila je između ostalog s. Kata.
Na kraju se fra Kristijan zahvalio svima za ovu večer „molitve, druženja, pjesme motiviranih mirom koji nam je svima potreban kao i čitavome svijetu“. Zatim je s fra Michaelom upalio svijeću te sve pozvao da zajedno upute molitvu u tišini.
Susret je završen Pontaniminom izvedbom pjesme „Tvoja i moja tajna“, a tijekom večeri nastupili su i: SPD Sloga, Zbor Fra Nenad Dujić, članovi Sathya Sai centra te članovi Vaišnavske vjerske zajednice BiH.

kta/ssf

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox