Na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, 14. rujna ove godine, u našoj provincijalnoj kući u Sarajevu održan je redoviti godišnji susret sestara kućnih predstojnica sa provincijskom predstojnicom s. Katom Karadža. Na susretu je sudjelovalo 27 sestara kućnih predstojnica koje žive i djeluju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i inozemstvu.
Susret smo započele molitvom u našoj kapeli, a potom nastavile u dvorani provincijskog sjedišta gdje je provincijska predstojnica s. Kata uputila riječi pozdrava i dobrodošlice okupljenim sestrama. Posebno je pozdravila dr. sc. Sandu D. Smoljo, voditeljicu Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, te izrazila zahvalnost što je prihvatila sestrama održati izlaganje na temu: Afektivno zrenje u redovničkom kontekstu: izazovi i poteškoće.
U svom izlaganju dr. Sanda je istaknula da afektivno sazrijevanje traje cijeli život. Integralna formacija uključuje četiri vidika: ljudski, kulturni, duhovni i pastoralni. Cilj formacije je jedinstvo s Bogom i nasljedovanje Krista. Pozvani smo ljubiti i praštati po uzoru Krista. U daljnjem izlaganju naglasila je kako nam se često dogodi da bi smo pobjegli od sebe i od obrađivanja svoga vrta te odlazimo drugoga obrađivati i na taj način naše srce otvrdne. Ući u svoju nutrinu je bolno. Također, istaknula je važnost emocionalnog svijeta:
– naučiti gledati s pažnjom i ljubavlju svoj nutarnji svijet, inače vrlo često zapušten i ostavljen na stranu, prvi je korak prema duhovnom zdravlju;
– treba krenuti od srca jer od njega zapravo počinje put transformacije;
– srce je mjesto u kojem Bog prebiva i preko kojeg s nama komunicira.
Dr. Sanda je naglasila kako je njaveća potreba našega vremena zajedništvo, a duh individualizma koji puše sa svih strana je glavni neprijatelj zajednice. Prijateljstvo s Bogom ostvaruje se i usavršava kroz život koji je usmjeren na drugoga. Živjeti zajedno je poziv i misija. Cilj posvećenog života jest suobličenje Gospodinu i njegovu posvemašnjem žrtvovanju. Zajednica pomaže rast, ali ga ne uzrokuje. Za rast u zajednici važna su dva elementa: osobni identitet i osjećaj pripadnosti, a da bi smo rasli u ljudskim i duhovnim vrijednostima važno je prihvatiti sebe i oprostiti sebi. Samo kad prihvatim sebe mogu oprostiti sebi.
Nakon izlaganja i kratke stanke uslijedila je diskusija u kojoj su sestre iznosile vlastita iskustva i poteškoće rasta, zrenja i života u zajednici.
U dvanaest sati u kapeli provincijskog sjedišta Prečistog Srca Marijina slavili smo euharistiju koju je predslavio mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH. U prigodnoj propovijedi tajnik Tomašević izrazio je radost što može moliti sa sestrama i za sestre ove Provincije upravo na blagdan Uzvišenja Svetog Križa koji svakom sljedbeniku Isusa Krista pred oči stavlja križ na kojem je Sin Božji podnio muku i smrt radi nas i radi našeg spasenja. „Bog je u čovjeka usadio želju da živi vječno i da bude potpuno sretan. Po Isus Kristu pokazao je da vječni život i potpunu sreću čovjek ne može ostvariti na ovome svijetu nego tek u domu Oca nebeskog. Da bi bio uzdignut u nebesku slavu, čovjek mora doći pod zemlju, u ništavilo i to je put čovjekov. Put svakog kršćanina, a osobito osobe u duhovnom pozivu jest put Kristov, a to znači put prihvaćanja križa iz ljubavi prema Onome koji nas je izabrao i pozvao u svoju službu i ljubavi prema čovjeku. Mi smo pozvani i poslani u ovome svijetu i ovom vremenu biti znak Božje ljubavi i Božjeg poziva upućenog čovjeku, znak koji pokazuje put u vječnu sreću i vječni život“, kazao je mons. Tomašević. Podsjetio je na riječi sv. Pavla apostola da je Bog izabrao lude svijeta da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest. Istaknuo je da je križ znak božanske mudrosti jer je po njemu čovjek spašen i jer je taj križ simbol božanske ljubavi i putokaz u vječnost. Potaknuo je sestre da čvrsto stoje na putu Kristovu i u trenucima poteškoće te da uvijek traže i vrše Božju volju. Puno je onih koji vole demokraciju na način da bude onako kako ja kažem pa nerijetko zbog toga trpimo. Međutim, blagoslovljeno i spasonosno trpljenje jest kada tražimo i nalazimo Božju volju te trpimo zato što želimo biti vršitelji Božje volje i svjedoci božanske ljubavi u svijetu. Svatko od nas, a pogotovo oni koji imaju bilo kakvu poglavarsku službu, trebaju biti svjesni da smo pozvani vršiti Božju volju i svoju službu iznad svega i prije svega pokazivati služenjem imajući na umu Kristove riječi: ‘I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge’ (Mk 10, 44-45)“, kazao je mons. Tomašević.
Liturgijsko pjevanje animirale su sestre te uzveličale misno slavlje.
U popodnevnim satima nastavljen je susret s provincijskom predstojnicom s. Katom. Upoznala je kućne predstojnice s Planom i programom za duhovnost i trajni odgoj za 2019./2020. god., kao i s drugim programima glede okvirnog godišnjeg provincijskog plana. Informirala je sestre o Simpoziju u Zagrebu u prigodi završetka Jubilarne godine 6. rujna i završnom slavlju u Mariboru 7. rujna. Istaknula je da je u Jubilarnoj godini bilo dosta aktivnosti na razini naših zajednica, međuprovincijskoj razini kao i na razini Družbe te da od tih plodova možemo crpsti snagu za naš daljni rad i djelovanje.
U daljenjem radu zadržale smo smo se na Osvrtu nakon kanonskog pohohda vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović našoj Provinciji. Iz osvrta iščitavale smo sve ono što se pozitivno i dobro događa u našoj Provinciji, a za ukazane nedostake iznalazile smo riješenja kako bi smo poboljšale zajednički život i naše međusobne odnose.
Također, s. Kata potaknula je da kroz ovu godinu osluškujemo poticaje opće i mjesne Crkve, da slijedimo upute Svetog Oca i pokušamo ih živjeti u svojoj svakodnevici. Na
kraju je zahvalila svim sestrama na sudjelovanju i suradnji te poželjela Božji
blagoslov svakoj sestri i svakoj zajednici. Posebno je zahvalila novoimenovanim predstojnicama i zaželjela im obilje Božjega blagoslova u obavljanju ove odgovorne službe.
Susret, koji se odvijao u radnoj ali ugodnoj atmosferi, završile smo u kasnim popodnevnim satima.
S. Iva Klarić

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

ožujak 2023
P U S Č P S N
« velj.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox