Na Svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju, 20. studenog 2011. u samostanskoj crkvi na Gorici obilježena je 80. obljetnica dolaska naših sestara u Livno. Euharistijko slavlje u 10 sati predvodio je pomoćni biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren u koncelebraciji s gvardijanom franjevačkog samostana fra Anđelkom Barunom te nekolicinom braće svećenika.

Na euharistijskom slavlju sudjelovala je provincijska predstojnica s. Ivanka Mihaljević zajedno sa sestrama goričke zajednice kao i sestrama iz drugih naših zajednica koje su utkale dio svoga života živeći i djelujući na Gorici u Livnu. Slavlju se pridružio i brojni livanjski puk. Crkveni zbor, pod ravnanjem s. Anđe Marijan i fra Emanuela Josića, uzveličao je euharistijsko slavlje.

Na početku Sv. mise sve nazočne pozdravio je gvardijan fra Anđelko riječima: “Ovo je prigoda da zahvalimo Bogu za dar sestara franjevki i da kažemo veliko hvala našim sestrama  za njihovu prisutnost među nama i za sve što su učinile za nas…”

U homiliji, osvrćući se na svetkovinu Krista Kralja, biskup Semren je naglasio: “Krist Kralj nas uči kako je moć ljubavi i praštanja najveća moć”. Usporedio je svjetovnu i Božju vlast. Razlika između ove dvije vrste vlasti jest ta što čovjek vlada nad čovjekom, a Bog vlada među ljudima. U Božje kraljevstvo ulaze oni koji su ponizni i najmanji. Danas moćnici ovoga svijeta izrabljuju male i siromašne da bi uvećali svoju moć. Kristovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Kraljevi se rađaju u palačama, a Isus je rođen u štalici. Kraljevi umiru u raskoši, a Isus je umro u muci na križu. Ovim riječima je Biskup govorio o suprotnosti između Božjeg i svjetovnog te prednosti Božjeg kraljevstva nad svjetovnom vlasti. Veliki su ljudi davno uvidjeli da je važnije biti nego imati, da je život važniji od imetka, naglasio je biskup Semren.

Osvrnuo se i na obilježavanje obljetnice riječima: “Slaveći 80. obljetnicu dolaska Školskih sestara franjevki Krista Kralja na Goricu i njihovu nenametljivu ali djelotvornu prisutnost u livanjskom kraju, otkrivamo da su one onu ljubav koju im je Bog darovao nesebično darivale onima koji su najmanji. Sestrama koje su svojom jednostavnom, tihom, ali toliko dragocjenom prisutnošću oplemenile ovo mjesto, čestitam obljetnicu i želim da sa žarom prvih početaka žive kao prave Kristove učenice u današnjem svijetu”, kazao je mons. Semren.

Na koncu Sv. mise nazočnima se obratila provincijska predstojnica s. Ivanka Mihaljević. Zahvalila je biskupu Semrenu, braći franjevcima, kao i cijelom puku za radosno i aktivno sudjelovanje u obilježavanju ove obljetnice. S osobitim izrazima zahvalnosti i poštovanja pozdravila je sestre koje danas žive i djeluju na Gorici kao i one koje su utakle dio svoga života služeći Bogu i narodu u ovom mjestu. Osvrnula se na same početke dolaska sestara u Bosnu, te njihov dolazak i djelovanje u Livnu. Zahvalne smo Bogu za našu Provinciju, za drage pokojne sestre koje su nam prethodile i od kojih toliko toga baštinimo, kao i za naše najmlađe koje nam Gospod dade…, kazala je s. Ivanka.
 

Zahvalni za 8-desetljetni suživot, za podijeljene radosti i poteškoće, uslijedilo je, nakon Sv. mise, druženje sestara i livanjskog puka ispred crkve. Na zajedničkom objedu u sestarskom samostanu okupile su se sestre, braća franjevci, novaci kao i sestre i fratri iz okolnih župa livanjskog kraja. Slavlju su nazočile i predstavnice Družbe sestara milosrdnica provincije Majke Divne kao i sestre Služavke Malog Isusa provincije Sv. Josipa. Sestra Anđelka Jukić, kućna predstojnica pozdravila je sve drage uzvanike i zahvalila svima za sudjelovanje u organizaciji i proslavi obljetnice kao i svetkovine Krista Kralja zaštitnika naše Družbe i samostana.

Za ovu prigodu sestre, zajedno s livanjskim pukom, pripremale su se trodnevnicom uz susrete s odraslima, mladima i osmoškolcima, te na taj način otvorile narednu godinu koja je u obilježavanju 10. obljetnice sestarskog samostana Krista Kralja.
 
S. Marija M.

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox