U župi sv. Ane u Domaljevcu uobičajeno imamo jutarnje svete mise s pukom, a u listopadu i svibnju slavimo svečane večernje mise i marijansku pobožnost. Krunicu i Lauretanske litanije predmole djeca osnovne škole sa svojom vjeroučiteljicom s. Anom. Obično ih bude puno, a ove godine posebno ažurni su bili prvopričesnici. Na kraju mjeseca ne izostane nagrada za najaktivnije, što djeci puno znači.

Polovicom listopada smo u župi imali susret zborova posavskog kraja. Koncert organizira naš župski zbor sv. Ane, ove godine jubilarni, deseti po redu. Pandemija je poremetila uobičajeni ritam pa smo imali dvogodišnju stanku. U goste su nam došli zborovi iz okolnih župa. Među ovogodišnjim gostima bio je Adoro, zbor mladih iz Tolise, župski zbor Srca Isusova iz Brčkog, naš župski zbor, bend mladih Fenix te dječji župski zbor Glasnici. Ujedno je obilježena 25. obljetnica osnutka župskog zbora, koji od početka vode dvije članice i sviračica Zdenka Lucić. Hvalevrijedno je da bez ikakve naknade ustrajno slave Boga svojim talentima i služe dobru župske zajednice.

Blagoslovljena je župa koja ima vjernike među odraslima, mladima i djecom koji osjećaju da im je Crkva drugi dom, da su dio svega što se događa u župi i da uvijek nađu vremena sudjelovati u ponuđenim aktivnostima. Na kraju listopadske pobožnosti najrevnija djeca dobila su knjigu s posvetom ili pohvalnicu za uspomenu te izlet uz čašćenje i druženje. Ove je godine bila neobična nagrada, a to je posjeta sestrama u Gornju Tramošnicu da djeca vide kako se peku hostije. Za djecu je to bila atrakcija koju su s nestrpljenjem čekali. U subotu nakon ministrantskog susreta i probe pjevanja krenuli smo jako znatiželjni na put prema svetištu Gospe od anđela.

Dočekao nas je župnik fra Marko Lovrić. Nakon molitve i pjesme upoznao je djecu s poviješću župe i svetišta. Poklonio im je narukvice sa znakom ‘Tau’ kojima su ukrasili svoje ruke. Uslijedilo je razgledavanje crkve i okoliša. Nekoj djeci je ovo bio poseban doživljaj jer su se prvi put penjali uz brdo. Iza crkve je Kalvarija, mjesto koje još treba urediti, a koje je napravljeno od ostataka srušene stare crkve. Na vrhu je postavljen križ sa srušenog tornja. Ugodno je bilo slušati graju i dječji smijeh, što je neuobičajeno za ovu župu, kako reče župnik, jer imaju samo jedno dijete i to krizmanika. Djeca su uživala u trčkaranju po šumarku uz šuštanje lišća pod nogama. Noge su klizile što zbog kišice koja je počela romoriti, što zbog neznanja i nespretnog penjanja uz brdo. Izvrstan „blatnjavi užitak“!

U sestarskoj kući dočekale su nas s. Jela Piljić i dobro poznate domaljevačkoj djeci sestre Karmela i Dragica Tikvić. Poklonili smo se i pomolili u kapelici. Zatim je uslijedila okrjepa uz piće i grickalice. Djeca su nestrpljivo čekala da im s. Jela demonstrira pečenje hostija. Međutim, nestalo je struje i mogli su samo vidjeti aparate. Razočarenju nije bilo kraja. Nasreću dok smo se krijepili, došla je struja. Nikada nije dočekana s toliko oduševljenja i vriske. Sestrama smo zadali puno posla, ali nije ovo svakidašnji događaj. Djeca su znatiželjno zavirivala u svaki kutak i željela isprobati aparate za pečenje i rezanje hostija. Najslasnije je bilo grickanje hrskavih svježe ispečenih ploha. Nisu se dali odvojiti od ovoga prostora. Priloženim su bili oduševljeni, a čuli su se komentari da im je ovo „najsretniji dan“, „najljepši dan“, „ekstra doživljaj“, „svima ću pričati kako je danas bilo lijepo“!

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox