Od 10. do 15. srpnja upriličeno je međuprovincijsko hodočašće triju hrvatskih provincija Školskih sestara franjevki u Asiz. Hodočastile su sestre koje ove godine slave zlatni i srebrni jubilej, a pridružile su im se i sestre juniorke kojima je to dio priprave za polaganje doživotnih zavjeta.


U ponedjeljak, 11. srpnja ujutro, stigavši brodom u Anconu, sestre su posjetile marijansko svetište Loreto u kojem nas, kaže Ivan XXIII, ozračje poziva na “razmišljanje o povezivanju neba i zemlje koje je smisao i spasenje ljudskog postojanja”. Hodočašće je nastavljeno u Asizu i okolici. Posjećena su slijedeća mjesta: bazilika sv. Franje, bazilika sv. Klare, bazilika sv. Marije Anđeoske, crkva sv. Damjana, rodna kuća sv. Franje, te mjesta Rivotorto, La Verna, i Gubbio. Punih pet dana bilo je dovoljno za obilazak mjesta i crkava na kojima je sv. Franjo obitavao. Osim razgledavanja znamenitosti, bilo je dovoljno vremena za molitvu i razmatranje. Tišina u mjestima gdje je sv. Franjo molio, brda i spilje u koje se povlačio u osamu, te prve nastambe braće zadržale su do danas onu tajanstvenu svetost koja privlači hodočasnike cijeloga svijeta. Kao posebno duhovno obogaćenje bilo je prisustvovanje pjevanim Večernjim molitvama i Povečerjima u bazilici sv. Marije Anđeoske te u crkvi sv. Damjana. Uzvišenim antifonalnim i responzorijalnim pjevanjem ovih molitvenih časova, franjevački novaci svakodnevno svjedoče prisutnom puku jednostavnost i pobožnost svojeg redovničkog poziva.


Osim molitve, liturgije i razmatranja franjevačke duhovnosti na ovim mjestima koja izazivaju duboko poštovanje i divljenje prema sv. Franji, sv. Klari kao i njihovoj prvoj braći i sestrama koja su ih slijedila, ovo hodočašće bilo je prilika za upoznavanje i zajedničko druženje sestara naših triju hrvatskih provincija (Splitske, Mostarske i Sarajevske). Svaki susret s drugim je obogaćenje samoga sebe. Tako je ovo druženje sestara različitih starosnih dobi na samim počecima Franjinog zemaljskog i nebeskog života, postalo istinski duhovni poticaj koji je neophodan u posvećenom životu jedne redovnice.S. Lidija Bernardica Matijević


 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox