U našem provincijskom sjedištu u Sarajevu, Bjelave 85, 7. travnja 2018. održan je redoviti godišnji Međuprovincisjki susret odgojiteljica i provincijskih predstojnica naših triju provincija hrvatskog govornog područja.

U večernjim satima 6. travnja 2018. okupile su se u našoj provincijalnoj kući provincijske predstojnice i odgojiteljice iz Maribora, Splita, Kloštra Ivanića i Livna, a u jutarnjim satima 7. travnja stigle su i sestre iz Mostara.

 

Zajedničkom jutarnjom molitvom i euharistijskom slavljem u subotu, 7. travnja, u samostanskoj  kapeli Prečistog Srca Marijina u 7 sati službeno smo započele naš 40. međuprovincijski susret. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene. Fra Jozo je u prigodnoj homiliji stavio naglasak na Sv. pismo, na evanđelje dotičnog dana (Mk 16,9-15). Istaknuo je kako učenici ne mogu a ne govoriti ono što su vidjeli i čuli. Isus učenike prekorava, ali ih i šalje da kao svjedoci idu propovijedati i naviještati Radosnu vijest. I mi smo pozvane propovijedati ono što se dogodilo. „Što tražite živoga među mrtvima“ – najveća je i najvažnija vijest u povijesti čovječanstva, kazao je fra Jozo, te naglasio također da su žene tražile Isusa ali na pogrešnom, krivom mjestu – na groblju. Gdje mi tražimo Isusa? Tražimo li ga i mi na krivoj adresi, na krivom mjestu, među velikanima ovoga svijeta, umnicima, slavnima ovoga svijeta… Isus nije među takvima, iako bi želio biti i s njima – no oni ga ne žele.

S druge strane fra Jozo je istaknuo i lik Tome apostola, koji Krista traži u zajednici učenika. Pozvao nas je da tražimo Isusa upravo u zajednici, jer to je mjesto susreta s Kristom, mjesto gdje ga trebamo tražiti: u dijeljenju, u pomoći, u razumijevanju… Također, pozvao nas je da se u našim zajednicama čuvamo ravnodušnosti koja je guba današnjeg modernog svijeta, no nažalost i stvarnost naših zajednica. Ravnodušnost ubija, hladi ljubav, ona razara zajednicu, rastače je. Stoga, trudimo se čuvati da nas potpuno ne zahvati ravnodušnost. Krist nas poziva na oduševljenje, jer je uskrsnuo za nas i zbog nas kako bismo i mi mogli zajedno s Njim uskrsnuti. Fizički ga nismo vidjeli, ali pozvane smo vjerovati i svjedočiti o Kristovu uskrsnuću, neki su od poticaja izrečenih u homiliji fra Joze.

 

Nakon euharistijskog uslijedio je zajednički objed sa sestrama samostanske zajednice. Na ovogodišnjem Međuprovincijskom susretu sudjelovale su sve odgojiteljice te s. Andrea Nazlić, provincijska predstojnica Provincije Presvetog Srca Isusova Split, s. Petra Bagarić, zamjenica provincijske predstojnice Provincije Svete Obitelji Mostar te naša provincijska predstojnica s. Kata Karadža. Ove godine pridružile su nam se i s. Terezija Tomazin, provincijska predstojnica Provincije Bezgrešnog začeća Maribor, i s. Metka Vrabič, odgojiteljica juniorki.

 

Radni dio susreta započele smo u 9 sati meditacijom Stjepana Lica: „Blagdan odvaljena kamena“, nakon čega je riječi dobrodošlice uputila s. Kata Karadža, provincijska predstojnica Bosansko-hrvatske provincije. Pozdravljajući sve prisutne na poseban način je izrazila dobrodošlicu i radost zbog zajedništva sestara Mariborske provincije. U svom obraćanju s. Kata je kazala da se ovakav susret događa jednom godišnje, ali vjerujemo da nam svima pomaže u zajedničkoj zauzetosti na odgojnom području kako nama samima (trajni odgoj) tako i onima koje su nam povjerene u odgojnom procesu (početni odgoj i pastoral zvanja). Dalje, naglasila je kako je biti odgojitelj mladih naraštaja važna uloga i zato se sestrama odgojiteljicama daje velika važnost i pozornost. A također u odgojnoj službi treba imati uvijek svijest da je Isus Krist prvotni pedagog, stoga nam je slijediti Kristovu pedagogiju poučavanja. Pozvane smo upoznati i odgojnu pedagogiju naše Utemeljiteljice, čije se 200. obljetnice rođenja sjećamo u ovoj godini.

Gledajući njezin primjer žene majčinskog srca prožete intuicijom, ustrajnošću, poniznošću, poduzetnošću, brigom i ljubavlju prema svima koji su joj bili povjereni, napose prema svojim sestrama, zasigurno možemo i mi osnaživati svoj hod za Isusom, kako nam u svojoj okružnici navodi vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović. Za Majku Margaritu odgoj je bio jako važan, bio je na prvom mjestu, kako u zajednici tako i u radu sa siromašnima i rubnima… Na kraju riječi dobrodošlice, još jednom je svima zaželjela plodan i blagoslovljen rad.

Riječi pozdrava i blagoslova uputila nam je i s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica, zaželjevši da u otvorenosti Duhu Svetom planiramo početni i trajni odgoj u sestrinskom ozračju zahvalnosti za 200. godišnjicu rođenja Majke Margarite, naše Utemeljiteljice, i u svjetlu pripreme našega Jubileja – 150. godišnjice osnivanja Družbe.

Zatim su odgajateljice, u skaldu s temom susreta „Refleksija na proteklu godinu i zajedničko planiranje” podnijele izvješća o radu u svim skupinama početnog odgoja te izmijenile iskustva. Također razgovarano je o zajedničkim projektima i planovima tijekom ove godine. U nastavku, provincijske predstojnice su informirale o planovima vezanim za trajni odgoj u vlastitim provincijama kao i o nekim prijedlozima za obilježavanje 150. obljetnice Družbe.

Na kraju radnog dijela susreta, s. Kata se zahvalila sestrama na otvorenosti, zajedništvu i plodnom radu. Nakon zajedničkog objeda sa sestrama samostanske zajednice krenule smo u mali srednjobosanski gradić Fojnicu gdje je upriličen posjet Franjevačkom samostanu, crkvi i muzeju, a završetak susreta je bio u zajednici sestara u obnovljenoj kući u Fojnici

Obogaćene susretom s Uskrslim Gospodinom i jedne s drugom razišle smo se sa željom i molitvom u srcu da nas Uskrsli prati svojim mirom, radošću, ljubavlju, nadom i vjerom. Ispunjene milosnim Božjim darovima trudimo se obogatiti i sve one s kojima živimo, koje odgajamo i kojima smo poslane.

S. Marija Mihaljević, odgojiteljica kandidatica

Datoteke uz članak
IMG_1501.jpg
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

siječanj 2022
P U S Č P S N
« pro.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
WordPress Video Lightbox