U duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelome Polju, održan je 1. i 2. travnja 2024. godine redoviti godišnji susret odgajateljica i provincijskih predstojnica triju provincija hrvatskog govornog područja i Mariborske provincije. Sestra Franka Bagarić, provincijska predstojnica na početku je uputila pozdravnu riječ i dobrodošlicu svim sudionicama susreta i izrazila radost što smo se mogle okupiti zajedno. Prenijela je pozdrav s. Veronike Verbič, vrhovne predstojnice, koja je sestrama zaželjela uspješan i plodonosan rad susreta. Susret je započeo molitvom. Potom je uslijedio radni dio u kojem su sestre izmjenjivale iskustva po pitanju početnog i trajnog odgoja.

Drugi dan susreta započeo je euharistijskim slavljem koje je u samostanskoj kapeli sv. Franje predvodio fra Jozo Grbeš, provincijal hercegovačkih franjevaca. Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je predavanje na temu „Redovnički odgoj u vremenu velikih društvenih promjena i krhkih obitelji“ koje je izložio fra Jozo. Govoreći o redovničkom životu i odgoju nekad i u današnjim uvjetima suvremenog svijeta, fra Jozo je naglasio kako je odgajanje sadašnjih generacija velika privilegija, a ujedno i velik izazov.

Brojni su izazovi s kojima se posebno mladi trenutno suočavaju: živimo u svijetu koji se brzo mijenja i u kojem tempo života nikada nije bio tako brz kao danas. Društvo i kultura u kojima živimo su promjenjivi, neizvjesni, složeni i dvosmisleni. S druge strane, iako čovjek ostaje čovjek, njegove temeljne potrebe se ne mijenjaju, ali on mijenjajući svijet oko sebe, mijenja i svoje moralne, društvene i duhovne dimenzije. Stoga je važno mlade osobe koje  su nam povjerene u odgojnom praćenju podržati, pomoći im da napreduju i voditi ih usred raznih izazova, zaključio je između ostalog fra Jozo. U zahvalnosti Gospodinu za dar međusobnog susreta i razmjene iskustava,  fra Jozi za bogato izlaganje u kojem smo čule puno poticaja, završile smo susret.

s. Marijana Selak

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox