U obilježavanje Međunarodnog dana mira u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom uključile su se i naše sestre koje djeluju u toj odgojno-obrazovnoj ustanovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Međunarodni dan mira (21. rujan) kroz više aktivnosti protegao se ustvari u Međunarodni tjedan mira.

 

Slavlje mira započelo je već u subotu, 14. rujna 2019. godine. Naime, toga su dana odgojiteljica s. Anica Markelić i pedagoginja Stjepana Komšić s učenicima iz konvikta-đačkog doma promišljale o simbolima mira, povijesti njihova nastanka i značenja. Kroz simbole su nastojali otkriti njihovu povezanost s povijesno-političkim prilikama u kojima su nastajali, koliki su imali utjecaj i kako su ih ljudi prihvatili. Također su te simbole učenici prikazali likovnom tehnikom. Jedna skupina učenika je tražila najpoznatije i njima najbolje izreke o miru.

 

Drugu radionicu vodila je s. Kristina Marijanović na temu „Govor mira kroz sliku i riječ“. Učenici su kroz foto-govor izražavali svoj doživljaj mira i nemira, vlastita propitivanja i pokušaj da se mir, tj. nemir uobliči u fotografiju. Uz to su imali prigodu istražiti koje su poznate osobe kroz povijest imali utjecaj na uspostavljanje mira u nemirnim vremenima, govorile uime obespravljenih i onih kojima je mir bio uskraćen.

 

Na koncu je svatko odabrao jednu osobu koja je svojim mirotvorstvom pokrenula svijet i govor o miru te su njihove fotografije tiskali i pripremili za veliki školski pano. Pano, izložen tada u holu škole, bio je interaktivnog karaktera. Iako se u kontekstu srednjoškolskog uzrasta može činiti da je vrlo neozbiljan, nad prikazanim čitači su pozvani čitati poruku za sebe. Naime, učenici su se na prethodnoj radionici pismeno izražavali što u njima stvara nemir. Taj nemir predstavljen je na panou tamnim bojama.

 

S druge strane, na panou su simboli mira čije istinsko značenje unosi u ljude mir. Pojedini mirotvorci iz naše dalje ili bliže povijesti prikazani su samo fotografijama, a pored njih je ostavljen prazan prostor. Učenici su bili pozvani napisati na naljepnicama raznih boja što znaju o tim ličnostima, ali također uputiti svojim kolegama poruku mira. Tako se mir ukazao u raznim bojama, kako i jest u stvarnosti – mir nam služi da obojimo svoju često sumornu svakodnevnicu ispunjenu nemirima.

 

Svetim Franjom – tim asiškim mirotvorcem vođen je i voditelj likovne sekcije fra Zvonko Miličić koji je na temu „Sveti Franjo – veliki mirotvorac“ održao treću u nizu radionicu povodom Međunarodnog tjedna mira. Kroz likovni izričaj učenici su prenijeli vlastiti doživljaj Franjine Pjesme stvorenje i govora o miru.

 

Djelatnicima Franjevačke klasične gimnazije, braći i sestrama franjevačkih samostanskih zajednica u Visokom, učenicima, ali i svim ljubiteljima i širiteljima mira ove su aktivnosti bile ustvari uvertira u proslavu blagdana sv. Franje Asiškog (4. listopad) – istinskog mirotvorca i učitelja mira, tako žuđenog na našim prostorima.

 

Pax et bonum!

 

S. Kristina Marijanović i FKG Visoko

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox