Ekološka priča u Jajcu nastavlja svoj hod u okviru projekta Laudato si’ advent Centra za mirovno obrazovanje. Naime, u subotu, 9. prosinca u našem samostanu Presvetog Trojstva u Jajcu upriličena je adventska radionica i duhovna obnova za učenike šestih razreda OŠ „13. Rujan“ Jajce. Ovi učenici su u ožujku ove godine, u okviru projekta Briga za zajednički dom, u samostanskom dvorištu zasadili cvjetne trajnice. Kroz ljeto bi ponetko od njih svratio pogledati raste li što su zasadili, a ovaj susret bila je posebna prilika za to. Iako je bilo hladno i smrznuto, svatko od njih s velikom radošću tražio je svoju sadnicu.

Program toga dana odvijao se u tri djela, a vodila ga je i u radu učenike animirala s. Iva Klarić.

Prvi dio radionice bilo je kratko upoznavanje enciklike pape Franje Laudato si’ nakon čega je pogledan animirani film „Svijet brata Franje“. Uslijedilo je dijeljenje osobnih iskustava i dojmova, a zatim je rad nastavljen u skupinama. Tako su mladi prijatelji dublje uranjali u život i svijet sv. Franje čineći ga sebi bližim. Po završetku prezentirali su svoja izvješća nadahnuta životom ovoga sveca.

Drugi dio proveden je u molitvi u samostanskoj kapelici. I u ovome dijelu okupljena djeca slijedila su sv. Franju slaveći Boga i zahvaljujući mu za sve stvoreno te moleći ga za oprost kada nisu u njegovim stvorenjima prepoznali svoga brata i sestru. Temelj molitve bio je evanđeoski ulomak druge nedjelje došašća. Na kraju ovog dijela svatko od učenika uzeo je prigodnu molitvu za stvoreni svijet koju će moliti svakoga dana do Božića, po mogućnosti sa svojom obitelji, a koju može moliti svatko od nas.

Bože, ti si nas smjestio u ovaj divni svijet i mi sa zahvalnošću gledamo djelo tvojih ruku. Ali često zaboravljamo da nismo gospodari, već dio kreacije i moramo živjeti odgovorno u skladu s njom.Pomozi nam da postanemo osjetljivi i voljni odnositi se prema Tvom djelu s poštovanjem i ponašati se u skladu s tim. AMEN!

Treći dio bio je rekreativnog karaktera gdje su mladi prijatelji sv. Franje, a i mi školske sestre franjevke, uživali u igri u samostanskim prostorijama. Veselo molitveno-edukativno-rekreativno druženje završeno je u popodnevnim satima.

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox