Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina slavile su Izvanredni provincijski kapitul 20. i 21. siječnja 2023. godine. Nadahnut geslom „Učitelju, daj da progledam!“ (Mk 10,51), Kapitul je održan u provincijalnoj kući u Sarajevu, a započeo je Jutarnjom molitvom i euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Miro Jelečević, ofm Bosne Srebrene. U svojoj propovijedi fra Miro se oslonio na razmišljanje teologa i psihologa Tomáša Halíka koji kaže kako je trajno poslanje Crkve služiti vjeri. To služenje ostvaruje svojim povijesnim iskustvima s jedne, i darovima Duha, s druge strane. Služiti vjeri svojim povijesnim iskustvom znači sjećati se onih sestara iz prošlosti vaše zajednice koje nisu obilovale ni snagom ni bogatstvom ni – možda – velikim znanjem: pa ipak su svojim odgovorima dopustile Bogu da otvori vrata budućnosti. Prošlost za vas može biti vrelo, izvor nadahnuća i prizor hrabrosti. S druge strane služiti vjeri darovima Duha značilo bi doista dopustiti Duhu da nas mijenja u bolje, osjetljivije i milosrdnije ljude, u ljude koji neće svuda gledati grijeh, nego priliku da budu utjeha, pomoć, potpora onima kojima smo poslani i kojima ćemo biti poslani, kazao je fra Miro.

Kapitul je otvorila i njime predsjedala s. Željka Dramac, provincijska predstojnica, koja je u svojem obraćanju sestrama, oslanjajući se na pripremni dokument Sinode o sinodalnosti, kazala: Započinjući deveto desetljeće Provincije, na temeljima duhovne i materijalne baštine koju smo živeći zajedno i izgrađujući našu Zajednicu djelujući u Crkvi različitim oblicima apostolata namrijele, želimo i danas, u dobi u kojoj jesmo i snagom kojom raspolažemo, živjeti život u sestrinstvu kao Božji dar i sudjelovati u evangelizaciji Crkve. Kao redovnička zajednica hodeći zajedno i razmišljajući o prijeđenom putu želimo iz onoga što prolazimo učiti koji su to procesi koji nam mogu pomoći živjeti zajedništvo, ostvariti sudjelovanje i otvoriti se poslanju (usp. DP 1).

Na ovom susretu sestre su imale priliku i zadatak razmišljati i planirati što bi mogle i trebale učiniti tijekom predstojeće četiri godine (2023.-2027.) kako bi odgovorile na izazove i potrebe našeg vremena. Stoga je odlučeno da će svaka zajednica zasebno pokušati promisliti o vlastitom poslanju u skladu s Smjernicama za život i djelovanje (2023.-2027.) koje su usvojene na ovom Kapitulu. Prema tim Smjernicama, čiji nacrt je bila pripremila Provincijska uprava, svaka sestra je pozvana „hrabro se suočiti sa izazovima unutar zajednice i hrabro osvijestiti našu stvarnost, vidjeti gdje smo, što nam je činiti i kako danas sudjelovati u poslanju Crkve i njezinom djelu evangelizacije“.

U izbornom radu Kapitula izabrane su kao izaslanice naše Provincije za XVI. Redoviti vrhovni kapitul 2023. koji će se slaviti u Asizu (Italija) od 2. do 26. srpnja 2023. godine: s. Ivanka Mihaljević, s. Snježana Pavić, s. Radmila Ilinović i s. Maja Ivković. Prve tri navedene sestre su izabrane i kao kandidatkinje za novo Vrhovno vijeće.

Rad Izvanrednog provincijskog kapitula zaključen je osvrtom članica Kapitula te završnom riječi Provincijske Predstojnice koja je zahvalila svim sestrama za otvorenost, intervent i doprinos u raspravama u kojima su došle do konsenzusa o konačnom tekstu smjernica za djelovanje do 2027. U svojem govoru s. Željka je spomenula i velike obljetnice koje će tijekom naredne četiri godine slaviti sav franjevački pokret te Svetu godinu 2025.  U duhu spomenutih obljetnica i Svete godine hodit ćemo i mi u zajedništvu Crkve, moleći za bistrinu pogleda, s pouzdanjem da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani…. (Rim 8, 28), kazala je s. Željka te tim riječima zatvorila Izvanredni provincijski kapitul.

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox