U organizaciji Ugandske redovničke Konferencije u prostorijama nadbiskupije u Mbarari održan je u subotu, 2. travnja 2022., cjelodnevni korizmeni susret redovnika i redovnica. Započelo se u 9 sati Molitvom za Sinodu. Poziv za susret je, nakon dvije godine restriktivnih mjera zbog pandemije, bio upućen redovnicima i redovnicama spomenute Nadbiskupije. Nazočile smo i mi, sestre iz naše zajednice u Rwentobu – s. Ivka, s. Kata, s. Urša i s. Elizabeta. Želja organizatora je bila razmišljati o aktualnim temama koje nam mogu pomoći u životu i djelovanju. Cilj susreta bio je zajedničko okupljanje nakon dužeg vremena ograničenja kretanja te osvježenje i obnova duha u korizmi kako bismo se pripremili za slavlje Uskrsa.

Održana su tri predavanja. Prvo predavanje odnosilo se na Sinodu 2021. – 2023. godine. Predavač se zadržao na riječima i poticajima pape Franje prigodom otvaranja sinodalnog hoda koji je naglasio da je važno sudjelovanje svih pod vodstvom Duha Svetoga. Sinoda je proces i put koji valja zajedno proći kako bi se iskoristile velike prilike. Predavač se zadržao na Papinim ključnim riječima – zajedništvo, poslanje i sudjelovanje. Pokušao ih je pojasniti i približiti u konkretnu afričku situaciju. Istaknuo je kako smo svi pozvani sudjelovati u životu Crkve i njezinu poslanju. Nastavio je s govorom o sinodalnosti, razumijevanju crkvenih dokumenta i sudjelovanju u provedbi sinodalnosti. Kazao je kako je važna uključenost cijelog svijeta, svih kontinenata, a ne samo pojedinaca. Naglasio je da će na lokalnoj razini također svi zajedno –biskup, svećenici, redovničke zajednice i svaka župa sa svojim vjernicima pojedincima i grupom – biti pozvani na razmišljanje kako živimo svoje zajedništvo.

Tema drugog predavanja bila je kako se nositi s traumom i kako pristupati osobama koje su zahvaćene bilo kakvom traumom. Naglasak je stavljen na traume i posljedice pandemije koronavirusa s kojima se trenutno susrećemo. Na nekim osobama koronavirus ostavio je velike posljedice s kojima se treba nositi i pojedinac i zajednica. Treće predavanje održano je na temu Zaštita djece i trgovina ljudima. Istaknuta su prava djece koja nažalost često nisu zastupljena. U Ugandi 56,7% stanovništva čine djeca. Mnoga od njih su bez jednog ili oba roditelja, tako da su izložena opasnostima. Naglašeno je da je najbolje mjesto odrastanja za dijete u vlastitoj obitelji jer se u njoj najbolje osjeća. Međutim, u mnogim slučajevima to nije tako. Mnoga djeca su žrtve obiteljskog nasilja. Stoga treba intenzivno raditi na zaštiti djece i pružiti im koliko je god moguće bezbrižno djetinjstvo.

Također, pozvani su svi novi sudionici – redovnici i redovnice – koji su prvi puta na ovakvom susretu da se predstave, što sam i ja učinila. Nakon predavanja bila je prigoda za svetu ispovijed. Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje u katedrali. Uslijedio je zajednički objed i druženje. Doista, bio je to lijep dan ispunjen bogatim programom i saznanjima. Pred večer vratile smo se kući obnovljena duha.

s. Kata Karadža

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox