U Duhovnom centru u Bugojnu održan je 1. prosinca 2023. godine Izvanredni provincijski kapitul sestara kojim je predsjedala s. Željka Dramac, provincijalna predstojnica. Nakon uvodne molitve s. Željka je izrazila dobrodošlicu svim okupljenim sestrama, a posebno je pozdravila s. Radmilu Ilinović, vrhovnu savjetnicu te poželjela sretan povratak u Provinciju s. Samueli Klaić nakon završene službe vrhovne tajnice.

Na kapitul su se okupile 22 sestre kako bi izabrale treću provincijsku savjetnicu na mjesto s. Blaženke Franjičević koja je preminula u rujnu ove godine. Zbog toga je ovaj Kapitul bio prvenstveno izborni, dok su se u drugom, radnom dijelu Kapitula sestre međusobno slušale, podijelile informacije, mišljenja i iskustva o životu i djelovanju sestara i zajednica od prethodnog provincijskog kapitula.

U pozdravnom govoru s. Željka je istaknula kako sestre suosjećaju sa svim žrtvama rata, moleći i vapeći za mirom, istovremeno osvješćujući da se suosjećanje treba konkretno izraziti živeći u miru najprije u zajednici, na radnom mjestu, životnim stavom i opredjeljenjem za mir i jedinstvo. Izdvojila je i događaje na razini Crkve, s posebnim osvrtom na Sinodalni proces i Sinodalnu skupštinu, te kazala kako pojedini izražavaju zabrinutost da bi Crkva mogla odstupiti od svoje misije, dok drugi vide znakove koji su ohrabrujući i prepoznaju Duha Božjega na djelu. Svoje obraćanje zaključila je sa željom da Bog svima podari mudrost i dar međusobnog slušanja, otvorenost Duhu Božjemu i njegovom djelovanju te otvorila Izvanredni provincijski kapitul.

Moderatorica kapitula, s. Snježana Pavić, prenijela je pozdrav s. Veronike Verbič, vrhovne predstojnice koja je izrazila sestrama molitvenu blizinu i podršku u slavlju kapitula. Nakon usvajanja dnevnog reda, te izbora brojačica glasova i tajnica kapitula, sestre su za treću provincijsku savjetnicu izabrale s. Kristinu Marijanović.

Nakon čestitanja s. Kristini i zajedničkog fotografiranja, uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Ivan Pilić, župnik župe sv. Ante Padovanskog u Bugojnu. U poticajnoj propovijedi osvrnuo se na biblijska čitanja dotičnog dana te istaknuo da smo kao sestarska zajednica, ali i Crkva pozvani na budnost, što nam posebno treba biti na srcu kroz predstojeće došašće.

U radnom dijelu Kapitula sestre su pozvane da svaka iz svoje zajednice izvijesti kako žive i djeluju kao zajednica te se osvrnu na sinodalni hod sestarskih, ali i župnih i biskupijskih zajednica.

Sestre su najprije dobile uvid u trenutni misijski rad sestara u Ugandi, kao i u tijek izgradnje kuće odgoja i Osnovne škole sv. Klare. Zatim su iznijele svoje viđenje zajednica iz kojih dolaze ne skrivajući poteškoće s kojima se svakodnevno suočavaju, ali i ističući pozitivne stvarnosti koje doživljavaju u zajedničkom životu.

Poslije dijeljenja osobnih i zajedničkih iskustava s. Željka je izvijestila članice Kapitula o trenutnom stanju u Provinciji u odnosu na Odluke i preporuke Redovitog provincijskog kapitula 2021., a zatim je provincijska ekonoma, s. Lidija Jurišić, predstavila trenutno stanje u obnovi i gradnji sestarskih kuća u Bosni i Hrvatskoj.

Na kraju Izvanrednog provincijskog kapitula s. Željka izrekla je završnu riječ. Zahvalila je svim članicama Kapitula za konstruktivan rad, s. Kristini Marijanović na prihvaćenoj službi treće provincijske savjetnice te članicama Provincijske uprave za pripremu Kapitula. Kazala je također, između ostalog, i da ovaj susret i Kapitul pokazuje da život u sestrinstvu ostvaruje svoj smisao uza sve granice i poteškoće s kojima se suočavamo. Pozvala je sestre na duhovnu pripravu za predstojeće velike obljetnice u Crkvi i franjevačkom redu te zatvorila Kapitul Molitvom sv. Franji obilježenom ranama.

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox