U subotu 3. rujna 2022. u Katoličkom školskom centru “Don Bosco” u Žepču održana je u popodnevnim satima Izvanredna izborna (XXI.) skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH).

Riječi pozdrava okupljenim sudionicima Skupštine uputio je predsjednik Konferencije fra Jozo Marinčić te dao uvodne smjernice.

U radu Skupštine sudjelovao su jedan provincijalni poglavar, tri provincijalne poglavarice zajednica sa sjedištem u BiH i jedna zamjenica provincijalne poglavarice te osam predstavnika redovničkih zajednica čiji članovi djeluju u Bosni i Hercegovini s provincijalnim sjedištem izvan BiH.

Uime Biskupske konferencije  BiH sudjelovao je mons. dr. Tomo Vukšić istaknuvši želju da redovničke zajednice služe bogatstvom svojih karizmi na radost svih kojima su poslani. Uime Hrvatske redovničke konferencije nazočnima je prigodne riječi uputio dr. fr. Slavko Slišković izrazivši radost da može „sudjelovati u radu i zajedništvu Bogu posvećenih osoba koje žive i rade na ovom za Katoličku crkvu svetom tlu koje je natopljeno krvlju mučenika brojnih generacija i različitih crkvenih zajednica i redova.”

Zatim je uslijedio izborni dio Skupštine u kojem je izabrano novo vodstvo Konferencije VRPP BiH.   Za predsjednicu Konferencije izabrana je provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Željka Dramac, a za potpredsjednika provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Uime zajednica koje nemaju provincijalno sjedište u BiH izabrani su: s. Davorka Šarić, članica zajednice Kćeri Božje ljubavi i o. Jakov Kuharić, član Hrvatske karmelske provincije.

Slijedilo je obraćanje nove predsjednice Konferencije s. Željke u kojem je sudionicima Skupštine zahvalila na ukazanom povjerenju novome vodstvu te za rad Konferencije u novome trogodištu svoju želju izrazila poticajem sv. Franje Asiškog da „sva braća i sestre paze da iznad svega imaju duha Gospodnjega i njegovo sveto djelovanje.”

Također je zahvalila dosadašnjem predsjedniku fra Jozi i članovima Izvršnog odbora Konferencije na zauzetom i predanom radu.

Nakon toga, rad Izvanredne izborne skupštine je zatvoren.

Sestra Željka Dramac rođena je 1968. u Podmilačju kraj Jajca. Po završetku srednje škole kulturološkog smjera 1986. u Jajcu, primljena je u kandidaturu kod Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u Bugojnu. Nakon novicijata u Kloštru Ivaniću, prve zavjete položila je u Ulicama kraj Brčkog 1989., a doživotne u Zagrebu 1994. Redoviti filozofsko-teološki studij završila je 1996. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nekoliko godina, boraveći u sestarskoj kući u Bučićima kraj Novog Travnika, poučavala je vjeronauk u župi Vitez i OŠ Bila, Vitez.  Od 2003. do 2009. vršila je službu tajnice Provincije, a od 2009. do 2015. bila je savjetnica u Provincijskoj upravi. Boraveći u to vrijeme u Sarajevu i Varešu bavila se istraživanjem povijesti Provincije, te je napisala  monografiju Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije koja je objavljena 2017. godine o 75. obljetnici Provincije. U povodu iste obljetnice objavljena je i njezina knjiga Školske sestre franjevke u Visokom i Sarajevu. Od 2015. do izbora za provincijsku predstojnicu radila je kao odgajateljica u Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Za provincijsku predstojnicu Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina izabrana je 5. srpnja 2021. godine.

s. Jadranka Obućina

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

prosinac 2023
P U S Č P S N
« stu.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WordPress Video Lightbox