Djelatnici KB “Dubrava” u Zagrebu oprostili su se u ponedjeljak, 11. listopada u bolničkoj kapeli od školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Eugenije Knežević. S. Eugenija preminula je 8. listopada u KBC “Dubrava”, u kojoj je bila djelatnica od 1992. godine.
Misu zadušnicu predvodio je fra Ante Bekavac, a u koncelebraciji su bili fra Ljubo Kurtović i fra Draženko Tomić sva trojica članovi Hercegovačke fanjevačke provincije, te karmelićanin p. Jakov Mamić.
U homiliji o. Bekavac je istaknuo kako ništa tako snažno ne potresa naš život kao smrt. Pred pitanjem smrti dragih osoba slutimo ono najbitnije i najvažnije pitanje kako se odnositi prema smrti. Mudro bi bilo svoj život i odnos prema smrti graditi vjerom u život u Gospodina, u Njegovu riječ, jer vjera u Isusa Krista otvara život i onda kada je taj život dohvaćen boli, patnjama, smrću, kada se čini da se osoba lomi pod teretom križa, rekao je propovjednik, te istaknuo kako je to iskustvo imala i s. Eugenija. No, Isusova riječ koja u nama živi prekoračuje granice ovog vidljivog i pojavnog svijeta i uvodi nas u Božji svijet, svijet koji ne prolazi, tamo gdje nema ni suze, ni boli, ni jauka, nego je sav život skupljen u darovanu radost.
Mi smo povezani preko praznine. Osoba koja je otišla od nas nije nestala, ona je samo odsutna, a ta praznina je mogućnost zajedništva koje se događa vjerom u Boga, u sakramentima, u euharistiji, rekao je o. Bekavac. Upravo u bolničkoj kapelici s. Eugenija se nadahnjivala Isusovom ljubavlju i dobrotom koju je pretakala u praksu svakodnevnog života i rada na odjelu ove bolnice.
Na kraju mise, djelatnici bolnice, a posebno Odjela za traumatologiju na kojem pokojnica radila, zahvalili su joj za radostan osmijeh i plemenita riječ, te njenu vjeru u bolje sutra kojom je pomagala potrebitima. Provincijalka družbe kojoj je s. Eugenija pripadala, s. Ivanka Mihaljević podsjetila je na pokojničin životni put, te da je u KB “Dubrava” došla nakon što je zbog rata morala napustiti svoje radno mjesto u Sarajevu.

Sprovodne obrede na mjesnom groblju Kloštar Ivanića predvodio je mjesni župnik fra Josip Vrbanec.
U ime djelatnika KBC „Dubrava” još jednom je riječ zahvale uputio voditelj odjela traumatologije dr. Zvonimir Lovrić. On je istaknuo kako je pokojnica bila duša odjela, a njezina vedrina uvijek je bila poticaj, osobito kad je bilo najteže. Pomagala je potrebitima prebrode patnje, a mi nažalost nismo uspjeli spasiti njezin život, rekao je dr. Lovrić, te istaknuo kako je do posljednjega časa uz nju bio cijeli odjel kojem će ostati u vječnom sjećanju.
U ime Franjevačke provincije Bosne Srebrene riječ zahvale s. Eugeniji uputio je fra Mijo Džolan. On je istaknuo, kako su prema njoj bosanski fratri njegovi poseban osjećaj zahvalnosti. Gdje god je s. Eugenija bila osjećali smo da je to i naša medicinska ustanova. Istaknuo je, kako s. Eugenija nije bila samo medicinski radnik, već je svojim svjedočenjem širila dobrotu prema onima koji joj nisu mogli, ali i prema onima koji joj nisu željeli uzvratiti.
S. Ivanka Mihaljević je i na sprovodu još jednom podsjetila na život s. Eugenije, čiji odlazak je iznenadio mnoge, ponajprije zato jer je ljudski gledano prerano otišla. Osim toga s. Eugenija nije se predala bolesti, borila se, osobito posljednjih mjeseci. Željela je živjeti, željela je raditi, no Gospodin je imao svoj plan za nju i prema njegovu planu, ona je izvršila svoje poslanje, rekla je provincijalka, te podsjetila da je u prigodi obilježavanja Međunarodnoga dana medicinskih sestara 7. svibnja 2004. s. Eugeniji dodijeljena nagrada za stručni rad i doprinos u promicanju sestrinstva.
Nakon ukopa, misu zadušnicu u župnoj crkvi Uznesenja BDM u koncelebraciji tridesetak svećenika predvodio je karmelićanin p. Anto Knežević.​

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

ožujak 2023
P U S Č P S N
« velj.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox