U organizaciji Hrvatske katoličke misije (HKM) u Dublinu 26. svibnja 2018. organizirano je prvo hodočašće Hrvata u irsko nacionalno marijansko svetište Naše Gospe Kraljice Irske u Knocku.

Povijest marijanskog svetišta seže u 1879. godinu i temelji se na ukazanju Gospe, sv. Josipa, sv. Ivana Evanđelista i Jaganjca kojem je svjedočilo 15 osoba. Dugi niz godina svetište Knock jedno je od glavnih irskih hodočasničkih mjesta koje je postalo destinacijom svjetskog religijskog značaja kojeg je 1979. posjetio sam Papa Ivan Pavao II.

Irska ima prvilegiju biti domaćinom devetog Svjetskog susreta obitelji koji će se odražati od 21. do 26. kolovoza ove godine što je ujedno i motiv dolaska pape Franje u glavni grad Dublin. Idući polako ususret tome događaju, Hrvati katolici počeli su se pripravljati hodočašćem u marijansko svetište u Knock. Ovoj hodočasničkoj pripravi pridružile smo se i mi sestre koje smo se našle u Dublinu radi učenja jezika.

Hodočasnički put započeli smo u ranim jutarnjim satima raspoređeni u dva autobusa. Na putu do svetišta u autobusu je bilo vremena za molitvu, druženje, smijeh, pjesmu i zajedništvo. Oko podneva stigli smo našoj Kraljici Irske, gdje je do 15h bilo vrijeme za osobnu molitvu, razmatranje i upoznavanje svetišta.

Središnji i glavni dio hodočašća bilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio mons.dr. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit đakovačko-osječki, u koncelebraciji vlč. Darija Hrge, tajnika đakovačko-osječke biskupije, i vlč. Josipa Levakovića, voditelja HKM u Dublinu. Na samom početku misnoga slavlja biskup nije krio svoju radost boravka s hrvatskim narodom u tuđini okupljenima u maloj crkvi sv. Ivana Krstitelja kako bi svi doživjeli radost hodočasničkog i euharistijskog zajedništva.

U svojoj homiliji biskup se najprije osvrnuo na Marijin pjesan Veliča koji je odraz čitave njezine osobnosti te pozvao da nam Marija bude uzor djetinjeg povjerenja u Boga, da u svome srcu stvorimo želju da Bog bude prvi u našim životima, da zauzme središnje mesto našega življenja. Marija se nije bojala da bi Bog mogao dovesti u pitanje našu slobodu, da bi nas mogao sputati svojom slobodom, da je Bog čovjekov rival te da su njegove zapovjedi mogle dovesti u pitanje našu životnu radost. Ona nas uči da čovjek koji prijanja uz Boga biva uzdignut, kada čovjek diže svoju misao i srce prema Bogu tada sve počinje promatrati drugim očima. Kroz homiliju biskup je naglasio ljudsku iskonsku kušnju a to je čovjekova potreba za autonomijom, za slobodom te sam počinje procjenjivati što je dobro a što je zlo. Na koncu misnoga slavlja biskup je pozvao da budemo Marije koje će nositi Boga u narode, u društva i mjesta u kojima živimo.

Pjevanje za vrijeme misnog slavlja je animirao mješoviti zbor HKM Dublin te članovi novoosnovanoga Hrvatskoga Folklornog Ansambla Dukat iz Dublina. Nakon misnoga slavlja bračni par Petar Krešimir i Gabrijela Hodžić izložili su kratku katehezu i svjedočanstvo o kršćanskom obiteljskom životu.

Prije odlaska iz svetišta vjernici i organizatori susreta zahvalili su biskupu za očinsku brigu i podršku. Nakon zajedničkog fotografiranja, obogaćeni novim iskustvom polako se uputili kućama prebirući poput Marije doživljene događaje u svojim srcima. Bilo je lijepo iskustvo sudjelovati na ovom hodočašću te se osobno uvjeriti u vjersku anagžiranost hrvata koji žive u ovoj tuđini. Neka im na njihovom životnom putu Gospodin bude snagom.

S. Franciska Ivanović

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

ožujak 2024
P U S Č P S N
« velj.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WordPress Video Lightbox