U subotu 16. ožujka 2019. u našem samostanu u Livnu, upriličeno je zborovanje sestara uz kanonski pohod vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović. Devedesetak sestara iz naših zajednica u Bosni sudjelovalo je na ovom našem provincijskom susretu koji se odvijao u duhu Pavlovih riječi: „Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti“ (Ef 3, 32). Moderatorica dana bila je s. Ines Vujica, provincijska savjetnica, koja je pozdravila okupljene sestre te ih upoznala s dnevnim redom. Molitveno-meditativni početak pripremila je s. Lidija Jurišić, zamjenica provincijske predstojnice. Uz molitveni otpjev Gdje je ljubav, prijateljstvo ondje je i Bog, molile smo Gospodina da nas prožme njegov dar milosrdnosti.

Uslijedio je pozdrav s. Kate Karadža, provincijske predstojnice. Kazala je kako nas prisutnost s. Klare povezuje sa svim provincijama naše Družbe. Svi smo jedna velika obitelj i želimo da naše zajedništvo raste i po ovom susretu, istaknula je s. Kata uz iskrenu nadu da nam ovo korizmeno vrijeme postane izvrsna prilika za ukorijenjenost u Božje opraštanje. Uz zahvalu s. Klari na vremenu koje je odvojila za svaku sestru i svaku zajednicu, s. Kata se zahvalila sestrama u provincijskom vijeću kao i sestrama zajednice u Livnu zajedno sa s. Suzanom Milardović, kućnom predstojnicom, za suradnju i raspoloživost u pripremi i realizaciji našega susreta.

Svoju zahvalnost na sestarskoj gostoljubivosti s nama je podijelila i s. Klara Šimunović.Imala je prilike, ističe, osjećati se kao dio svake naše zajednice. Simbolično je kako se kanonski pohod našoj Provinciji odvija upravo u godini proslave 150. obljetnice utemeljenja naše Družbe. Jubilarna godina prilika je za obnavaljanje i jačanje svijesti o pripadnosti cijeloj Družbi. Također u ovoj godini imamo mogućnost zadobivanja Potpunog oprosta, povlasticu koju smo dobile od svetog oca, pape Franje za svaku osobu koja pohodi kapelicu naših samostana od 13. rujna 2018. do 13. rujna 2019. godine.

Također, s. Klara nas je pozvala da ne gledamo uvijek negativno na poteškoće, koje su često znak rasta te nas potakla da se čuvamo upadanja u napast efikasnog aktivizma a sve više u vlastitim zajednicama i osobno prepoznajemo Božje darivanje i djelovanje. Među tolikim darovima koje smo primile posebno se osvrnula na dar karizme i dar sestara. U posadašnjivanju i prilagodbi karizme valja nam poštovati i našu samobitnost te očuvati baštinu koju su nam namrijele sestre koje su nam prethodile, počevši od s. Margarite Puher, naše utemeljiteljice. Dajmo se voditi franjevačkim svetim nemirom koji nas oslobađa mlakosti i udobnosti kako bismo odgovorile potrebama današnjeg čovjeka, na poseban način čovjeka u Bosni. Čovjeka, primijetila je s. Klara, koji nosi breme iseljavanja iz ovih krajeva iznimne ljepote i burne prošlosti.

Nakon ovih i mnogih drugih poticajnih riječi s. Klare, koje su nas potaknule na razmišljanje i ispit savjesti, središte i vrhunac našeg susreta proslavile smo u sestarskoj kapelici Krista Kralja na euharistijskom slavlju u 12.00 sati koje je predslavio don Ivica Žižić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu. Predslavitelj se u svojoj homiliji osvrnuo na gostoprimstvo povezano s evanđeljem o farizeju Šimunu koji je ugostio Isusa i ženi grešnici (Lk 7, 36-50). Don Ivica nam je ukazao na Isusov primjer gosta i tuđinca koji se nije ustručavao blagovati s nepoznatima, nije patio od predrasuda koje su ljudi imali prema njemu a iste najčešće guše i naše odnose. Isus nam je i u ovom ulomku podastro stol ljubavi žene grešnice iznad onoga stola Zakona koji je opsluživao farizej Šimun. Sveto misno slavlje animirale su naše sestre pod ravnanjem s. Ružice Marijić i glazbenu pratnju s. Ivane Džambas.

Susret smo nastavile nakon ručka s radom po skupinama, koje su animirale s. Lidija, s. Ines, s. Anica Markelić, s. Celina Vidak te s. Ivanka Mihaljević, slijedeći moto današnjeg susreta i poticaje koje smo čule tijekom. Radu u skupinama prethodila je meditacija na temu praštanja i pomirenja, koju je pripremila s. Lidija. Nakon razgovora i razmišljanja u radu skupina, sestre su podijelile iskustva na zajedničkom plenumu. Također vrhovna predstojnica s. Klara još jednom radosno se obratila sestrama s poticajem da u svakom danu činimo male korake, svaka u svojoj zajednici. Na kraju susreta provincijska predstojnica s. Kata, izrazivši još jednom zahvalnost s. Klari i svim sestrama, također izrazila je i nadu da će ovaj susret uroditi plodom.

Zborovanje smo završile Večernjom molitvom, te se oplemenjene i obogaćene milosnom danom vratile svojim zajednicama, koje bi trebale još više postati mjesto širenja bogatstva primljenog Božjeg milosrđa.

S. Marina Jurišić

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox