Generalni ministar Franjevačkoga reda fra Michael Perry ovih je dana u bratskoj posjeti franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj. Posjetio je u jutarnjim satima 26. rujna također našu sestarsku zajednicu u provincijalnoj kući na Bjelavama 85.

U samostanskoj kapeli svetu misu slavio je fra Ivan Sesar, generalni definitor, uz koncelebraciju fra Michaela Perryja, generalnog ministra, i fra Joze Marinčića, provincijala Bosne Srebrene. U uvodu fra Ivan je naglasio povijesnu važnost toga susreta jer su sestre naše Provincije usko povezane s djelovanjem franjevaca u Bosni. Kazao je kako je, zasigurno uz brojne poteškoće, zajednički hod bio prožet uzajamnim obogaćivanjem i podrškom. Stoga je, kako reče fra Ivan, za dobrobit svijeta i ovog bosanskoga tla dobro nastaviti suradnju i zajedničko djelovanje.

Riječi doborodošlice uputila je s. Kata Karadža, naša provincijska predstojnica. U svom obraćanju također je naglasila važnost posjeta i susreta. Zahvalila je na odazivu da Generalni ministar sa svojom pratnjom posjeti sestre u provincijalnoj kući naše Provincije i u našoj kapeli slavi svetu misu. Sestra Kata je u kratkom predstavljanju naše Zajednice kazala kako je teška prošlost naše Domovine pratila i sestre franjevke od dolaska u Bosnu 1929. No, sestre tada, a i danas spremno prihvaćaju djelovanje u odgojnom i obrazovnom radu te u pastoralu po  franjevačkim župama, s braćom franjevcima. „Taj naš zajednički franjevački apostolat u Bosni širimo i na afrički kontinent te naše sestre započinju uskoro misijsko djelovanje u župi sv. Franje Asiškog u Rushooki, Ugandi. U zajedništvu želimo širiti Kraljevstvo Božje među ljudima, po primjeru Siromaška iz Asiza“, završila je s. Kata svoj pozdrav zaželjevši svima mir i dobro.

Fra Michael Perry također je uputio pozdrave te izrazio radost zbog susreta. On je sestre naše Družbe prvi puta susreo prije više od 50 godina (1967.) u Lemontu (Chicago). Naime, u vrijeme njegova novicijata imale su novakinje i novaci jednom tjedno zajedničke susrete te je na njima susretao i novakinje naših sestara Lemontske provincije.

Generalni je ministar čestitao sestrama 150. obljetnicu Družbe i 75. obljetnicu od osnutka naše Provincije. Izrazio je također zahvalnost za prisustvo i zajedništvo u Provinciji Bosni Srebrenoj kroz 90 godina. Napomenuo je kako je svjestan brojnih poteškoća koje su sestre često doživljavale u toj dugogodišnjoj suradnji pa je, uime braće, zatražio oprost. Vjeruje, kaže, da je ipak bilo puno više veselih, dobrih i plodonosnih događaja te se nada dobroj suradnji i nadalje, posebno sestara i braće u misijskom djelovanju u Ugandi.

Susret je nakon svete mise nastavljen u blagovaonici uz druženje, jelo i razgovor. Fra Michael je pitao za stanje u našoj Provinciji i sestarskom apostolskom djelovanju, a posebno se zanimao za detalje novog misijskog poslanja. Svakoj je sestri na kraju poklonio tau s blagoslovom sv. Franje, a u provincijalnu je kuću darovao križ od drva masline, simbolično trajnošću toga drva izrazivši uzdanje da će Bog pratiti naše djelovanje. Gosti su tada obišli samostan i prostorije provincijalnog sjedišta. Pred odlazak uslijedilo je fotografiranje.

 

ssf.hr

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox