Nakon završenih duhovnih vježbi u Bugojnu održan je 11. i 12. srpnja 2019. na Busovačkoj planini XIV. provincijski katehetski dan pod geslom Hvaljen budi Gospodine moj po bratu našemu zraku. Prisutne sestre, nas petnaestak, pozdravila je provincijska predstojnica s. Kata Karadža i zahvalila nam za sve ono što činimo u pastoralnom radu naglasivši važnost okupljanja na ovakvim susretima.
U katehetski dan uvela nas je pročelnica Vijeća za apostolat s. Ines Vujica, zahvalivši ponajprije Bogu na darovanom ambijentu, a zatim i provincijskoj predstojnici s. Kati na prisutnosti i odvojenom vremenu, unatoč mnogobrojnim dužnostima i obavezama. Nakon upućenih pozdrava s. Ines je započela susret pozivajući nas da ovo vrijeme iskoristimo promišljajući o onom što nam daje sestrica zemlja, kako je naziva u Pohvali stvorenjima sv. Franjo Asiški. Promišljajući o vremenu u kojem čovjek živi pomalo otuđen od prirode, uvučen u svijet tehnike i tehnologije, pozvala nas je da se vratimo suživotu u svome okruženju. Ovaj katehetski dan svojevrsna je vježba da se uputimo prema onom što je sv. Franjo govorio i činio: suživjeti se sa zemljom i doslovno učiti od stvorenja, učiti od svega onog što vidimo.
Uz ove poticaje s. Ines je predala riječ animatoricama katehetskog dana: s. Anđelki Jukić i s. Marini Jurišić. Sestra Anđelka je posebno stavila naglasak na važnost zahvalnosti za sve ono što nam je Bog darovao preko ljudi koji su nam ustupili prostor u kojem smo boravile ta dva dana. Zatim je pozvala sestre da poslušaju meditaciju u koju nas je uvela s. Marina. Ona nam je poticajnim meditativnim mislima i riječima o zraku posvijestila njegovu darovanost i besplatnost. Taj besplatni dar – zrak koji udišemo, potiče nas na rast u krepostima, ali i mnogobrojnim franjevačkim vrlinama: umjerenost, poniznost, darežljivost, jednostavnost, malenost, dobrohotnost, sloboda, primjećivanje… .
Koristeći vrijeme za osamu, razgovor, razmatranje, tišinu i promatranje ljepote koja nas okružuje, nastavile smo susret Večernjom molitvom i zajedničkim objedom. Okupljene oko vatre kroz druženje dijelile smo radost sestrinskog zajedništva.
Drugoga dana naš provincijski katehetski dan nastavile smo ispred župne crkve sv. Ante Padovanskog dijeleći dojmove. U podnevnim satima slavile smo misu koju je predslavio župnik fra Zoran Jaković. On je poželio sestrama dobrodošlicu moleći ujedno za sve pokojne sestre koje su djelovale u tim krajevima.
Na završetku provincijskog katehetskog dana s. Ines je pozvala sestre da iznesu svoja iskustva rada, podijele radosti i poteškoće s kojima se susreću, kako bismo razmotrile i promislile konkretne situacije te tražile iskorake ka poboljšanju. Sestre su govorile o pozitivnim iskustvima rada s mladima, ali i ukazale na veći angažman i potrebu bolje organizacije u pojedinim provincijskim pastoralnim projektima. Sestra Ines je kao pročelnica Vijeća zahvalila na otvorenosti i pozivu na međusobno slušanje i potrebno razumijevanje u zajedničkom radu, iako smo uvjetovane često prostornom udaljenošću.
Sve sudionice katehetskog dana zahvalile su pročelnici Vijeća i sestrama animatoricama za uloženi trud da se provincijski katehetski dan održi u lijepom prirodnom ambijentu, koji nas je simbolično vratio na franjevačke izvore te pozvao oduševljenije svjedočenju Božje ljubavi i stvorenosti u mjestima kamo smo poslane.
S. Radmila Ilinović

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox