U subotu, 22. rujna u našoj provincijalnoj kući u Sarajevu održan je redoviti godišnji susret sestara kućnih predstojnica sa provincijskom predstojnicom s. Katom Karadža. Sudjelovalo je 30 sestara predstojnica koje žive i djeluju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i inozemstvu.
Susret je započeo molitvom Trećeg časa, a potom je s. Kata uputila riječi pozdrava i dobrodošlice okupljenim sestrama. Posebno je pozdravila fra Josipa Jozića, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, te izrazila zahvalnost što je prihvatio održati izlaganje na temu Ekonomija u službi karizme i poslanja. Dobri upravitelj različitih Božjih milosti (1 Pt 4,10) U uvodnom dijelu svoga izlaganja fra Josip je kazao da se Dokument „bazira na 4. poglavlju 1. Petrove poslanice koja se obraća kršćanima pristiglim iz različitih krajeva Rimskoga carstva. (…) Iako su dakle pošli jednim putem – putem Isusa iz Nazarećanina – nisu baš pošteđeni patnji, pa i bijede, neimaštine i skupocjenih sporova s drugima, nego su više izloženi „kušnji granice“ – ostati kršćanin uza to sve, ili se pak odati onim strukturama, koje Petar zove „razvratnim“. Zato im se Petar obraća u tri oblika podsjećanja: podsjećanje na Kristovu patnju, podsjećanje na to da sada žive u različitosti – odsvakud ih ima, i da se svršetak svega približio, zapravo da su posljednji dani u kojima žive. I završava riječima da budu „poslužitelji, svatko prema svome daru, kao dobri upravitelji različitih Božjih milosti.“ Dakle, trebaju biti poslužitelji (diakonia), svatko u svome daru koji mu je povjeren (charisma) i upravo u tom daru biti upravitelji (oikonomoi) Božje milosti. Odatle potječe naslov ovog dokumenta. Ovo Petrovo podsjećanje i završna riječ jesu, naravno, slika, na kojoj se temelji ovaj dokument, koji se i svojim naslovima dijeli prema ove tri slike i Petrove upute: 1. govor o ekonomiji i Kristovu siromaštvu; 2. govor o ekonomiji i budućnosti, dakle organiziranju upravljanja za buduće vrijeme; 3. govor o tome kako karizmu živjeti u različitosti. Sukladno tome, a preneseno na našu aktualnu situaciju, riječ je o poslanju u svijet sa sviješću da je Krist prilazio ljudima poštujući njihovo dostojanstvo, i to je isticao kod svakog čovjeka, a takva bi trebala biti svaka naša ekonomija; da kao kršćani vjerujemo u dolazak Kraljevstva Božjega kojeg već sada i više od onog „još ne“ u svijetu uprisutnjujemo, a takva bi trebala biti i naša ekonomija i upravljanje; te da živeći svoju karizmu ne strepimo nad dobrima koja posjedujemo, jer u svim našim razlikama mora na vidjelo izići ne ono što radimo, ne dakle naša djela, nego naše poslanje.” U nastavku fra Josip je iscrpno predstavio sadržaj dokumenta kao i njegovu aktualnost za naše zajednice, te zaključio riječima da “ovaj tekst donosi četiri načela iz enciklike Evangelii Gaudium koja vrijede i u zajednicama posvećenog života, i koja posvećeni život veže sa svijetom kojem se ova pravila i predlažu: vrijeme je uvijek važnije od prostora, stvarnost je uvijek važnija od ideje, cjelina uvijek nadilazi dio, i jedinstvo uvijek prevladava konflikte ili različitosti.” Da konflikata, djelomičnosti, ideologije i prostorne brige ima, to nitko ne niječe, ali da iz toga nema izlaza, to pak nije istina. Zajednica to uvijek može nadići.”
Uslijedila je diskusija u kojoj su sestre iznosile vlastita iskustva i poteškoće kako biti dobri upravitelji različitih Božjih milosti, koje brižno skrbe za ono što im je povjereno u duhu vjernosti karizmi? Kako upravljati dobrima u kojem mora biti očito poslanje vratiti ljudsko dostojanstvo?
U 11:30 sati u našoj kapeli slavljena je euharistija koju je predslavio i izrekao homiliju fra Josip a sestre su pjevanjem uzveličale slavlje.
U popodnevnim satim nastavljen je rad u kojem je s. Kata upoznala kućne predstojnice s Planom i programom za duhovnost i trajni odgoj za 2018./2019., kao i s drugim programima glede okvirnoga godišnjeg plana za cijelu Provinciju. Informirala je sestre o proslavi Jubilarne godine Družbe, koja će trajati od 13. rujna ove godine do 13. rujna 2019., o planiranim aktivnostima i sadržajima na razini Družbe. Istaknula je da je za ovu prigodu dobivena dozvola od Apostolske pokorničarnice, po nalogu Svetog Oca Franje, da se u svakoj našoj kapeli kroz ovu godinu može dobiti potpuni oprost pod uobičajenim uvijetima. Sestra Kata nas je pozvala da iskoristimo ovu godinu milosti na dobro svake pojedine sestre, zajednice kao i na dobro ljudi kojima smo poslane.
Posebno je informirala sestre o odlasku sestara u Afriku-Uganda (25. listopada ove godine), te pozvala sestre da i dalje mole za ovaj važan iskorak Provincije, stavila na srce svakoj sestri da od sada više misle i materijalno pomažu sestre i one kojima su se zaputile.
Također, nas je s. Kata potaknula da kroz ovu godinu osluškujemo poticaje opće i mjesne Crkve, da slijedimo upute Svetog Oca i pokušamo ih živjeti u svojoj svakodnevici. Na
kraju je zahvalila svim sestrama na sudjelovanju i suradnji te poželjela Božji
blagoslov svakoj sestri i svakoj kućnoj zajednici. Posebno je zahvalila novoimenovanim predstojnicama i zaželjela im obilje Božjega blagoslova u obavljanju ove odgovorne službe.
Susret, koji se odvijao u radnoj, ali ugodnoj atmosferi, završile smo u 15:45. sati.
S. Iva Klarić

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox