Podijeljena radost dupla radost, tako kažu, a iskustvo to potvrđuje. Mjesec svibanj i prva polovica lipanja su doista bili turbulentni, puni prelijepih događanja i nezaboravnih doživljaja. Želim dio toga podijeliti sa svima vama.

Naša lijepa druženja smo započeli događajem Zlatne harfe, koja dugi niz godina nije bila u našim krajevima, a mnogi se rado sjećaju svojih sudjelovanja na tom lijepom događaju. U svibnju 2019. godine naš dječji zbor „Glasnici“ iz Domaljevca sudjelovao je na proslavi 35. obljetnice početka Zlatne harfe, koja je obilježena u Međugorju. Djeci je to bilo novo iskustvo, prvi puta su tako nešto doživjeli i dugo poslije toga su prepričavali svoje dojmove. Ove godine smo, potaknute od članica Vijeća za apostolat naše provincije, odlučili organizirati Zlatnu harfu u Posavini. Djeca su rado dolazila na probe pjevanja i željno, sa dozom uzbuđenja i treme iščekivala svoj nastup. Nije nas bilo puno, ali razdragana pjesma stotinjak djece ispunila je predivnu „posavsku katedralu“ u Tolisi. Predstavili su se dječji zborovi iz: Orašja, Tolise i Domaljevca. Nastupio je i naš bend mladih Fenix u najmlađoj postavi, koji redovito animira pjevanje na đačkoj Misi. Nakon nastupa slavili smo svečanu euharistiju i uvjerena sam da skoro nije bilo takvog slavlja u Tolisi. Orila se pjesma iz dječjih srdaca i činilo se da korovi anđela pjevaju s nama. Kroz zabavne društvene igre, koje su animirali framaši, djeca su se međusobno družila, bolje upoznala, smijeh i radost ih je zbližila i povezala u nova prijateljstva. Na kraju svega uslijedila je slasna zakuska. Puni pozitivnih dojmova i oduševljenja vratili smo se svojim kućama.

Na „Majčin dan“ u drugu nedjelju svibnja, na početku đačke mise, pripremili smo recital zahvalnosti našim majkama. Ujedno je bila nedjelja Dobrog Pastira pa smo u prigodnoj molitvi vjernika molili za nova duhovna zvanja.

Već u slijedeću nedjelju slavili smo prvu svetu pričest za 11 naših četvrtaša. Dugo su trajale pripreme, a intenzivnije zadnjih mjeseci. Učili su se i polagali obavezni obrasci vjere, recitacije koje su izražavale duboka osjećanja ljubavi i privrženosti čistih dječjih srdaca. S uzbuđenjem cijele obitelji su čekale taj dan. U svečanom ruhu i duhu pod svodom raskošno urešene crkve sv. Ane nebo se spustilo na zemlju. Čovjek u svojoj običnosti i ne sluti veličinu i ljepotu tog dara Božje ljubavi. Djeca su žarila posebnom radošću koja je blistala na njihovim licima što je ponijelo sve nas prisutne da uzdignemo gore srca u zajedništvu s njima.

Novi tjedan je donio novo uzbuđenje, četrdesetak župljana je krenulo na hodočašće u Međugorje. Svako hodočašće unosi osvježenje u našu svakidašnjicu i obnovu vjere. Hrabrije se suočavamo i nosimo sa problemima koje nam suživot donosi, a kako su svjedočili, uz duhovnu pratnju sestre, dublje se doživi otajstvo Božje ljubavi i dobrote. Ojačani u vjeri smislenije i radosnije živimo svoju stvarnost.

Svibanj je Marijin mjesec, mi u župi kroz tjedan redovito imamo samo jutarnju svetu misu, a u svibnju i listopadu slavimo i večernju svetu misu prije koje zajedno molimo krunicu i litanije u čast Gospi. Već treću godinu po završetku pobožnosti, organiziramo „Živu krunicu“ na blagdan Pohođenja blažene Djevice Marije. Djeca svih razreda sudjeluju u molitvi tako da oko oltara formiraju „krunicu“ i svako dijete moli jednu Zdravomariju. Dojmljivo je za sve prisutne župljane vidjeti na okupu tako veliki broj djece, koja s uzbuđenjem, nestrpljivo čekaju svoj red. Simpatično je slušati malene predškolce i prvašiće koji na svoj način izgovaraju neke za njih preteške riječi, ali vjerujem da je Gospa sretna zbog svojih malenih i da nas velikodušno blagoslivlja svojim majčinskim blagoslovom kadgod joj dolazimo.

Već u slijedeću subotu smo imali slavlje sakramenta krizme, kada je naših 34 osmaša i devetaša primilo puninu dara Duha Svetoga i ubrojeno u svijet odraslih u vjeri. Krizmu slavimo svake druge godine zbog manjeg broja djece, a imali smo čast ugostiti našeg kardinala Vinka Puljića. Najveća briga krizmanika je bila hoće li znati odgovoriti na postavljena pitanja. Uz pomoć kumova odlično su se snašli i pokazali da su dobro svladali osnovnu vjersku pouku.

Na završetku nastavne godine već osmu godinu organiziramo „Ministrantske igre“ za djecu, ne samo naše župe nego i susjedne župe Grebnice. Tom danu se djeca jako vesele. Zadnjih godina taj projekt ostvarujemo uz financijsku pomoć nadbiskupijskog centra za mlade Ivan Pavao II iz Sarajeva. Susret smo započeli molitvom u crkvi i zahvalom Bogu na dobrom uspjehu, na milostima kojima nas je pratio u radu i borbi za ostvarenje naših želja i potreba, zahvalili smo za roditelje, učitelje, nastavnike i što imamo jedni druge. Potom smo na platou ispred crkve imali plesne pokrete uz nekoliko pjesama.  Framaši i animatori župe pripremili su desetak društvenih igara. Četrdesetak djece podijeljeno u četiri tima dali su sve od sebe kako bi bili najspretniji, najbrži i na kraju najbolji, Važno je bilo da svi sudjeluju, da se pomaže slabijima i mlađima, da paze jedni na druge i da svima bude lijepo. Crkveno dvorište je odzvanjalo pjesmom, smijehom i vriskom razdragane djece. Iako je bio period kišnih, prohladnih dana vrijeme nas je dobro poslužilo, nije padala kiša samo je izostala igra „gori kuća“ jer nije bilo sunca da se osuše nakon izobilnog polijevanja. Na kraju dana smo se počastili roštiljem i prezadovoljni, puni ugodnih dojmova vratili svojim kućama.

Kao kruna svega bila je zahvalna sveta Misa po završetku školskih obveza, sa nakanom da s Bogom idemo na odmor i ljetne praznike.

Neka sve nas, u radu i zalaganju za bolje sutra, prate: Mir i dobro!

 

s. Ana Oršolić

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

kolovoz 2022
P U S Č P S N
« srp.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox