Na blagdan Sv. Klare Asiške, u četvrtak, 11. kolovoza 2011. u našem samostanu u Bugojnu, održano je provincijsko zborovanje sestara u jubilarnoj godini Sv. Klare Asiške pod geslom Gospodin bio uvijek s vama, o da i vi budete uvijek s njime! Tom prigodom blagoslovljena je obnovljena kapela i kuća posvećene Sv. Klari Asiškoj.

 


Uz dobrodošlicu i riječi pozdrava svima nazočnima, s. Ivanka Mihaljević, provincijska predstojnica, izrazila je radost što se ovo zborovanje sestara događa upravo na blagdan kada Crkva , a na osobit način cjelokupna franjevačka obitelj, slavi blagdan Sv. Klare Asiške. “Okupile smo se upravo u ovoj jubilarnoj godini 800. obljetnice pridruženja Sv. Klare Franjevačkom redu. Proslava ovoga velikog jubileja ne ograničava se tek na spomen toga značajnog događaja u Klarinu životu, nego i nas danas poziva da po primjeru Sv. Franje slijedimo stope Isuse Krista”, kazala je s. Ivanka. Također je prenijela pozdrave i čestitke upućene ovom prigodom od naše vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović i sestara iz Rima 


 


Uime svih sestara, s. Ivanka je uputila riječ pozdrava mons. dr. Marku Semrenu, pomoćnom banjolučkom biskupu, braći franjevcima u župi Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu, vlč. Josipu Ivešiću, župniku župe Sv. Luke Evanđelista iz Osijeka te još nekolicini nazočnih svećenika.U svom pozdravu, s. Ivanka je napomenula da će, uz već spomenuta obilježja,  uz svečano euharistijsko slavlje u 11 sati, biskup Semren blagoslovit našu obnovljenu kuću i kapelu posvećene Sv. Klari Asiškoj. Podsjetila je da su naše sestre došle u Bugojno 1963, a već 1967. kupile su kuću od Franjevačkog samotana u Fojnici, koja je prvenstveno služila za odgoj kandidatica. S vremenom, kuća je postala skroman ali drag provincijski duhovni centar gdje su sestre cijele Provincije nalazile oazu mira i duhovnu okrepu. Vrlo je bogato apostolsko djelovanje koje je za Provinciju, ovaj grad i Crkvu u Bosni iznjedrila naša “Mala kuća”: brojne duhovne vježbe, seminari, duhovne obnove, razni susreti duhovnog karaktera, i to ne samo za sestre nego i za djecu, mlade te ostale dobne i skupine. S pravom možemo reći da je
naš skromni duhovni centar u Bugojnu mjesto milosti. Za nas je Bugojno Porcijunkula. Franjo, koji je posebno volio Porcijunkulu, govorio je braći: Čuvajte braćo da nikada ne napustite ovo mjesto. Sve za čim žeđate, ovdje ćete naći. Braćo moja, dostojno se odnosite prema mjestu Božjega boravka i na tom mjestu predanjem srca iskazujte čast Bogu, istaknula je s. Ivanka.Na početku programa predstavljena je multimedijalna prezentacija “Kad te ljubav zove” koju su priredile s. Dražana Radman i s. Kata Karadža. Uslijedilo je predavanje, na temu “Sv. Klara Asiška: novo proljeće Crkve”, koje je održala s. Kata Karadža. U predavanju je s. Kata istaknula tri dimenzije Klarina života: Osobna dimenzija – Klara i njezina karizma; Društvena dimenzija – Klarise i njihova karizma; Povijesna dimenzija – Klara kao putokaz našemu vremenu. Posjetila je na riječi blaženog Ivana Pavla: “Potrebno je nanovo otkriti veličinu Sv. Klare jer je to obogaćenje za život Crkve”. Predavanje je pobudilo pitanja i otvorilo nove perspektive našega franjevačkoga života i poslanja.


 


U 11 sati mons. dr. Marko Semren predslavio je euharistijsko slavlje. U homiliji, između ostaloga, biskup Semren je govorio o životu i svetosti Sv. Klare Asiške koja i danas svojim životom govori mnogim ljudima a posebno franjevačkoj obitelji. Istaknuo je važnost i jakost prijateljstva Sv. Franje i Sv. Klare čiji odnos je obogaćenje za Crkvu. Uz svečano euharistijsko slavlje biskup Semren je blagoslovio obnovljenu kapelu i kuću posvećene Sv. Klari Asiškoj. Euharistijsko slavlje, kao i cjelodnevni program, obogatio je zbor sestara pod ravnanjem s. Mire Bliznac i s. Ružice Marijić. Slavlje je nastavljeno u sestarskom blagovalištu  i dvorištu uz pjesmu sestara.


 


U popodnevnim satima naša mladost: sestre juniorke, novakinje i postulantice u dvorani “Napretkova doma” u Bugojnu izvele su scenski prikaz “Klara”, kojeg su priredile pod vodstvom svojih odgajateljica s. Ljubice Stjepanović i s. Ivke Lučić. Uz izuzetno dobru izvedbu i koreografiju, scenski prikaz života Sv. Klare potiče nas na zauzetost da i ovo naše vrijeme, u kojem mi sestre franjevke kao nasljedovateljice Sv. Klare, osjećamo potrebu zalaganja, davanja i žrtvovanja za čovjeka, bude vrijeme novoga poleta. Nastupio je i Dječji zbor iz župe Sv. Ante Padovanskog iz Bugojna pod ravnanjem s. Mire Bliznac s pjesmom Sv. Klari „Zdravo zaručnice Kristova“, nakon čega je zbor sestara franjevki otpjevao nekoliko pjesama.


 


Na završetku provincijskog zborovanja sestara, riječima zahvale nazočnima se obratila s. Ivanka. Zahvalivši dobrome Bogu za milost susreta kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovoga događaja, zaželjela je sestrama obuzetost Nadom koja će ih usmjeravati i otvarati za Boga kako bi po primjeru Sv. Franje i Sv. Klare u današnjem svijetu bile glasnice nade. Zborovanje je završeno pjesmom i molitvom: “O daj da budemo radost svih ljudi, i nov krvotok novoga svijeta, nek ljubav nam bude i krilo i zanos da u nama sve novo procvjeta…”


 


 


S. Kata Karadža

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox