Po završetku duhovnih vježbi za sestre Provincije, u kojima su sudjelovale većinom sestre vjeroučiteljice iz Hrvatske i Bosne, održan je 12. provincijski katehetski dan. Kroz dva dana sestre su promišljale na temu „Oganj dođoh baciti na zemlju…“ (Iv 12,49). Tema vatre/ognja nastavak je prošlogodišnje ekološke teme kada smo promišljale o vodi.

Prvom dijelu Katehetskog dana bila je nazočna provincijska predstojnica s. Kata Karadža koja je u pozdravu naglasila potrebu i važnost ovoga susreta, a osobito promišljanja o ekološkoj temi. I svojom nazočnošću kao i aktivnim sudjelovanjem, s. Kata je dala do znanja da potiče i podržava ovakve susrete, što je sestrama vjeroučiteljicama u školi i katehisticama u župi, poticaj i ohrabrenje.

Katehetski dan dio je programa Vijeća za apostolat naše Provincije i održava se već dvanaestu godinu. Svrha katehetskog dana je stručno osposobljavanje i izgradnja duhovno-vjerničkog identiteta s posebnim naglaskom na karizmu Školskih sestara franjevki, a to je poučavanje sa svim aspektima djelovanja.

Sestra Ines Vujica, pročelnica Vijeća za apostolat, pozdravila je nazočne sestre i dala podršku voditeljicama s. Miljani Marušić iz Kloštar Ivanića i s. Vlatki Dujmović iz Bučića koja je i predstavila tijek dvodnevnog rada.

Prvoga dana  ovoga susreta središnja tema bila je vatra, te su sestre promišljale na tu temu osobno i zajednički. Nakon rada i okrjepe uz oganj, sestre su nastavile meditaciju promatrajući oganj koji su pripremile u dvorištu bugojanskog samostana. Oganj sam progovara, no i inspirira za molitvu i promišljanje: koliko sam raspirila tu žeravicu Božje ljubavi u svome životu i u životima drugih oko sebe? Dopuštam li da plamen Božje ljubavi gori u meni i zahvaća one s kojima živim i radim, a osobito s onima kojima naviještam tu ljubav? Osobno promišljanje sestara uz oganj, protkano je Franjinom Pjesmom stvorenjima koja je odzvanjala u dvorištu kao izraz istinske inspiracije ne obazirući se na izvanjsku buku i razgovor prolaznika. Samo su ptice svojim pjevom usmjeravale misli na sv. Franju i njegov život s prirodom. Uistinu korisne trenutke molitve, pjesme i meditacije provele smo zajedno što je dalo poseban pečat ovome susretu. Večer smo završile molitvom i zahvalom za dan, vrijeme i zajedništvo.

Rad drugoga dana započele smo molitvom jutarnje i euharistijskim slavljem koje je predslavio župnik fra Hrvoje Radić. Slijedilo je izlaganje na temu darova i plodova Duha Svetoga te događaj Pedesetnice a koje je prezentirala s. Miljana Marušić. U rad po skupinama uvela je s. Vlatka Dujmović, koja je naglasila kako je važno pripremati se za nastavni proces bez obzira koliko je iskustvo iza nas. Učimo kroz iskustvo, mlađi od starijih ali i stariji osuvremenjuju svoj rad zahvaljujući iskustvu i znanju mlađih. Podsjećajući na metodičke sustave koji su vodilja u pripremanju s. Vlatka je potaknula na daljnji rad i zadatak koji je pred nama svakodnevno, a u skupnom radu svatko je trebao raditi na konkretnom primjeru i pripremiti konkretnu nastavnu jedinicu. Rezultate rada izložile smo u završnom plenumu gdje smo napravile osvrt na ono što je iza nas s posebnim naglaskom na Katehetski dan.

Nije upitno da su ovakvi susreti, unatoč našem umoru i zauzetosti na kraju nastavne godine, te obavezama u zajednicama, korisni i potrebni, stoga je pročelnica s. Ines Vujica najavila XIII. katehetski dan slijedeće godine nakon duhovnih vježbi i pozvala sve nazočne sestre da sudjeluju, a zahvalila na suradnji i sudjelovanju nazočnim sestrama. Molitvom za darove Duha Svetoga završile smo susret, zahvaljujući Bogu za dar Duha koji nas je vodio i svojim djelovanjem usmjerava na putu evanđeoskog naviještanja.

S. Vlatka Dujmović

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox