U ponedjeljak, 9. srpnja 2018., euharistijskim slavljem u župnoj crkvi u Bugojnu započela je duhovna obnova za sestre 10. obljetnice od doživotnih zavjeta, s. Gordane Davidović i s. Marice Čičak. Animatorica duhovne obnove bila je s. Ines Vujica. U desetodnevnom programu sestre slavljenice su obogaćene raznolikim sadržajem koji im je bio poticaj na zahvalnost za prijeđeni put, podsjećanje na put kojim ih je Gospodin vodio, ali i poziv na otvorenost za nešto novo.

Prvo poticajno razmišljanje bilo je „Što je jubilej?“ Isus sâm započinje svoje javno djelovanje u sinagogi gdje je bio hranjen Riječju Božjom; gdje jasno kaže tko je on i objavljuje godinu jubileja – milosti Gospodnje. Poziv je upućen prije svega da budemo po mjeri Kristovoj – biti  kršćanin. A promišljati o jubileju znači vratiti se na poziv koji smo odabrale, odnosno našem izboru što po sebi uključuje i poslanje. Budući da je sâm Isus Radosna vijest i milosrđe, i mi smo ovom prigodom pozvane promisliti što/ tko je Radosna vijest za nas osobno. Svakako je u ovom promišljanju bilo važno vratiti se sebi, mjestima gdje smo othranjene i gdje smo odrasle, te pogledati na izbor životnog poziva nakon 10 godina od doživotnih zavjeta.

Upoznati sebe i koliko nas je što odredilo – naš identitet;  kako se sve događalo i kako je ostavilo tragove na nas, radi čega smo ovakve kakve jesmo, pomoglo nam je i sudjelovanje na jednodnevnom seminaru o povijesti naše provincije koji je animirala s. Željka Dramac.

U ozračju sjećanja na odabir zvanja i položene zavjete hodočastile smo u svetište sv. Ive u Podmilačje. U ovom danu su nam se pridružile i s. Zorica Jurilj i s. Lidija Banožić iz Hercegovačke provincije sv. Obitelji s kojima smo nastavile naše zajedništvo kroz ostale dane.

Izlaganje na temu “Zavjeti u franjevačkom životu” imala nam je s. Ivanka Mihaljević U prvom dijelu izlaganja s. Ivanka je govorila o osobnom poslanju koje nam je Bog dao, te objasnila redovničke zavjete kroz dinamiku Isusovih kušnji te u osobnom propitkivanju: Kakvo je to moje dijeljenje, kakvo služenje i kakva ljubav?

U drugom dijelu predavanja smo slušale o poslanju drugima, a potom o „Riječ Božja u Franjinom životu“. Ako je za Franju temelj života bilo tražiti Boga uvijek i u svemu, tako bi trebalo biti i u našem životu. Ali, tražiti Gospodina nije nikad dovršeno jer ono traje cijeli život. Upravo slavlje obljetnica je poziv na sjećanje prijeđenog vlastitog puta i davanja novosti i kvalitete svakodnevnom životu. Ono gdje bi po Franji trebale crpiti snagu za svakodnevni život je presveta Euharistija, Riječ Božja i molitva. A posebno osobni susret s Gospodinom je od posebne važnosti.

U okviru završnog dijela duhovne obnove napravile smo zajednički osvrt na protekle dane. Lijepo je biti zajedno na istome putu. To zajedništvo je neprocjenjivo.

U srijedu, 18. srpnja 2018., za vrijeme euharistijskog slavlja koje je predslavio fra Hrvoje Radić, župnik Župe sv. Ante Padovanskog Bugojno, u koncelebraciji fra Tomislava Brkovića, župnog vikara, u nazočnosti provincijske predstojnice s. Kate i sestara bugojanske zajednice obnovile su svoje zavjete s. Gordana Davidović i s. Marica Čičak. Također euharistijskom slavlju su nazočile s. Zorica i s. Lidija koje će svoje zavjete obnoviti 2. kolovoza 2018. u Širokom Brijegu.

Na kraju misnog slavlja s. Kata pozdravila je sve nazočne te posebne riječi podrške uputila slavljenicama s. Gordani i s. Marici. „Životom ste već zakoracile u zrelu životnu dob, iza vas su također i određene godine redovničkog života. Naime, danas obilježavate 10. obljetnicu od doživotnih zavjeta. Kao i svakome od nas, tako i vama potrebno je moliti plamen Kristove ljubavi koji će jedini ražariti vaša srca kako biste, i same zapaljene, mogle iskru vatre pronositi svima onima kojima ste poslane. To se ne postiže usput ili preko noći nego samo u otvorenom stavu slušanja Isusa Krista, jedinoga i istinskoga Učitelja“, kazala je s. Kata u svojoj čestitici slavljenicama. Također, pozvala ih je da svakodnevno budu u stavu osluškivanja onoga što im Gospodin govori te zaželjela  mir i ustrajnost na putu na koji stu pozvane.

Slavlje je nastavljeno zajedničkim objedom i druženjem u sestarskoj blagavaonici. Sestre slavljenice su izrazile svoju zahvalnost za sestrinsku blizinu s. Miri Bliznac, kućnoj predstojnici, s. Ines Vujica voditeljici susreta, s. Ivanki Mihaljević na prigodnom izlaganju te svim sestrama zajednice u Bugojnu, koja je svaka na svoj način uljepšala ove svečane trenutke obilježavanja desete obljetnice od doživotnih zavjeta.

S. Gordana Davidović

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox