U nedjelju, 28. siječnja 2024. u Duhovom centru sestara franjevki u Malom selu u Bugojnu održana je duhovna obnova za obitelji na temu „Obitelj – učiteljica života u očuvanju vrednota“.

Uz s. Ivanku Mihaljević voditelji susreta bili su s. Dominika Anić, školska sestra franjevka Provincije Svete obitelji i Stipe Ćurčić, suprug i otac dvoje djece te djelatnik Radio postaje Tomislavgrad.

U uvodnoj riječi s. Ivanka je govorila o duhovnom identitetu kršćanske obitelji. „Odgoj djeteta i komunikacija roditeljâ u suvremenim uvjetima je izazov s kojim se kršćanska obitelj susreće. Roditelji su prvi pozvani pružiti djeci primjer kršćanskog života, moliti jedni za druge i moliti zajedno“, istaknula je s. Ivanka.

Sestra Dominika je iz dugogodišnjeg iskustva rada progovorila roditeljima o obiteljskim vrijednostima i odgoju djece. U svom predavanju „Obitelj – kolijevka života“ naglasila je da je obitelj temeljni stup na kojem počiva nematerijalna baština naroda. „Dobro je znati da ravnoteža djeteta uvelike ovisi o ravnoteži bračnog odnosa, te o poštivanju biblijskog poretka u obitelji. Ne postoji savršeno roditeljstvo, kao što ne postoji ni savršeno dijete. No, roditeljstvo se može i treba učiti. Svako dobro roditeljstvo počinje brigom roditelja za samoga sebe. Za mentalno zdravlje djeteta važno je da roditelj bude u skladu sa sobom, te da zna kako ljubav u odgajanju nije davanje nego stvaranje. Vaša je dužnost pomoći djetetu da razvije karakter, a ne listu želja. Ne kažnjavanje, nego disciplina, ne puka poslušnost nego odgoj za odgovornost“, kazala je s. Dominika.

Gosp. Stipe Ćurčić, koji je slijep, govorio je kao obiteljski čovjek, suprug i otac, o svom iskustvu vjere, te življenju obiteljskih vrednota u okolnostima koje su teže od drugih. Ohrabrio je roditelje i posvjedočio im kako je u molitvi i zahvalnosti izvor snage (usp. 1 Sol 5, 17-18). „Boga ćemo naći ako ga istinski tražimo i prihvaćamo Njegovu volju, kazao je Stipe ujedno se prisjetivši kada ga je majka kao sedmogodišnje dijete odvela u Sarajevo kako bi se školovao u Ustanovi za slijepe i slabovidne, te mu na rastanku preporučila: “Sine, svaku večer kada pođeš spavati pokrij se i Bogu se u skrovitosti moli”. Istaknuo je da je to majčino životno iskustvo predanja Bogu jačalo u djetetu duhovni karakter koji mu je pomogao u svim životnim (ne)prilikama da u tišini i skrovitosti svoga srca pogled usmjeri prema Isusu. Stipino iskustvo vjere vidno je dotaknulo nazočne, te ih je potaklo na zahvalnost i predanje Bogu. Na kraju je Stipe poručio: „Imate križ – volite ga. Imate Sveto pismo – čitajte ga. Bog kroz svoj i naš križ, kroz svoju Riječ, svakom osobno progovara. Slušajte ga“.

Za program s djecom pobrinula se zajednica sestara u Bugojnu. Djeca su se tako susrela s evanđeoskim tekstom „Isus i Petar na moru“ (Mt 14, 22-36). Kratkim video prikazom biblijskog događaja sestre su djeci približile važnost Isusove prisutnosti i našeg pogleda u Isusa. Sestre su provodile vrijeme s djecom, poticale ih na kreativnost uz pjesmu, slavljenje i društvene igre. Djeca su svoje doživljaje prenijela na papir iznoseći svoja zapažanja. Dječak Noa Džolan animirao je pjevanje uz gitaru zajedno sa s. Auksilijom Milić.

Susret je završio zajedničkom molitvom sestara, roditelja i djece za življenje i očuvanje kršćanskih vrednota u našim obiteljima.

s. Vlatka Dujmović

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox