U subotu 11. kolovoza, na blagdan sv. Klare Asiške, u samostanu sestara Klarisa u Brestovskom upriličeno je svečano zatvaranje Jubileja, 800. obljetnice poziva sv. Klare i početaka Drugog franjevačkog reda.

 

Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran u koncelebraciji s provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivanom Sesarom i tridesetak svećenika. Slavlju zatvaranja Jubileja nazočile su brojne redovnice predvođenje sa s. Ivankom Mihaljević, predsjednicom Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u Bosni i Hercegovini i povincijalkom Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije. 

 

U svojoj propovijedi fra Lovro je naglasio bogatstvo franjevačke karizme kroz minulih 800 godina. Zahvalio je Bogu na daru i poslanju Siromaška iz Asiza na čijoj su se duhovnosti napajale nebrojene generacije. Među njima na poseban način istaknuo je svetu Klaru Asišku, prvu franjevku, koja je potaknuta Duhom Božjim i duhovnošću sv. Franje slijedila stope Isusa Krista u potpunom siromaštvu. Pozvao je sestre da i dalje mole za cijelu Crkvu, svećenike, redovnike, redovnice, narod i za cijelu našu domovinu. Izrazio je i radost zbog prisutnosti ove kontemplativne zajednice sestara klarisa u našem narodu. Sestre klarise, po primjeru sv. Klare, nastoje ostati vjerne svom izvornom pozivu i svojoj izvornoj karizmi: služiti Bogu i Crkvi u klauzuri i bez ikakva vlasništva, moleći, posteći i žrtvujući se za sve ljude u nevolji, ne oslanjajući se ni na što osim na Boga. „Svojim životom, skrivenim u Kristu (usp. Kol 3, 3), vi nas evangelizirate i podsjećate nas da mi pripadamo Gospodinu i živimo za Gospodina i da samo tako možemo živjeti za druge“, istaknuo je fra Lovro.

Za vrijeme sv. mise sestre Klarise su obnovile svoje redovničke zavjete, stojeći oko oltara s upaljenim svijećama u rukama. Euharistijsko slavlje uzveličao je župni zbor pod ravnanjem s. Dragice Ljubos, ŠSF.

U prigodi ovog velikog jubileja sestrama klarisama obratio se predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini fra Ivan Sesar. Čestitajući jubilej izrazio je sestrama blizinu svekolike franjevačke obitelji te zahvalio na svemu što čine za Crkvu, svijet i naš narod, preporučujući sve nas u njihove molitve.

Nazočnima se obratila časna majka Hijacinta Batinić, poglavarica samostana sv. Klare. Izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost za svu podršku i pomoć koju su primile otkako su došle na naše prostore. U ime župe Rođenja BDM u Brestovskom u kojoj se nalazi samostan sestara klarisa čestitku u prigodi zatvaranje Jubileja uputio je župnik fra Damir Pavić. 

Za ovu proslavu, zajedno sa župnom zajednicom, sestre su se pripremale Devetnicom. Dane trodnevnice predvodio je fra Mirko Filipović, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Danas u svijetu ima više od 20 000 klarisa. Samostan Klarisa u Brestovskom jedini je samostan Drugog franjevačkog reda u Bosni i Hercegovini. Sestre Klarise žive karizmu sv. Franje i sv. Klare u klauzuri. Život u klauzuri podrazumijeva odvojenost od vanjskoga svijeta, vrijeme potpuno posvećeno molitvi, kontemplaciji i radu. No, nađu sestre vremena i da porazgovaraju s posjetiteljima, čuju njihove probleme i mole s njima. Ovakve zajednice su blago Crkve, jer kontemplativni redovi mnogo vremena posvećuju molitvi za svećenike, redovnike i redovnice i za cijelu Crkvu.

 

Franjevačka obitelj u zajedništvu s cijelom Crkvom započela je na Cvjetnu nedjelju, 17. travnja 2011. slavlje ovoga Jubileja koji je svečanim slavljem zatvoren na blagdan sv. Klare Asiške, u subotu 11. kolovoza 2012. godine. (KTA/IKA)

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox