​U subotu, 16. lipnja na blagdan Prečistog Srca Marijina – patrona naše Bosansko-hrvatske Provincije u  duhovnom zajedništvu sa svim sestrama Provincije, napose sa sestrama s Bjelava – gdje je kapela posvećena Prečistom Srcu Marijinu – mi sestre kloštarske zajednice zahvaljivale smo Bogu za našu sedamdesetgodišnju provincijsku povijest.

Euharistijsko misno slavlje u samostanskoj kapeli sestara franjevki u Kloštru Ivaniću predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u Hrvatskoj. Slavlju su, uz sestre kloštarske zajednice, nazočile i predstavnice naših zajednica iz Zagreba. Zbor sestara, novakinja i postulantice uveličao je slavlje pod ravnanjem s. Fabiole Bobaš.

U homiliji je biskup Jezerinac potaknuo sestre na razmišljanje o ‘najvećoj Ženi među ženama’ – o Mariji, a kao temelj nagovora uzeo je biblijska čitanja o Juditi (Jdt 13) i ulomak iz Ivanova evanđelja (Iv 19, 25-27). Judita je, kako je naglasio propovjednik navodeći misli bl. Alojzija Stepinca, samo slika Majke Božje iz više razloga: Judita je ljubila samoću, nije gubila vrijeme u isprazne razgovore. Marija je još više ljubila samoću, bila je sva zaokupljena svojim Sinom Isusom Kristom. Nadalje, Judita je ljubila čistoću – bila je izvanredno lijepa, mogla se bogato udati, ali je ipak izabrala djevičansku čistoću. Majka Božja beskarjno nadvisuje Juditu kao najčistija djevica. Judita je bila žena silne vjere i pouzdanja u Boga. Kakvu je tek vjeru imala Marija? – „Blažena ti što povjerova“, uzvikuje Elizabeta u susretu s Marijom. Na koncu, Judita je dala pogubiti zloglasnog Holoferna, a Marija pobjeđuje Sotonu prihvativši u vjeri Božju volju da rodi Spasitelja svijeta. 


Pravo dostojanstvo i blaženstvo žene,  naglašava mons. Jezerinac, nije toliko biološko žensko postojanje, već u slušanju Božje Riječi. Zato nas je pozvao da intezivnije živimo evanđeoski život, stavljajući svoj život u službu kraljevstva Božjega, da oduševljenom ljubavlju živimo načinom života koji je živio Isus Krist i Djevica Marija. Crkva nas poziva da se kao Bogu posvećene osobe, kao sestre franjevke, više nego ikada usredotičimo na Gospodinovo lice, kao što je to činila Marija. Postavljajući pitanje ‘gdje konkretno razmatrati Kristovo lice?’, biskup Jezerinac nam daje i dogovor: u Riječi Božjoj i sakramentima, u svojoj Crkvi, u zajednicama onih koji su sabrani u njegovo ime, u redovničkom podmlatku, u starim i nemoćnim sestrama, koje se nalaze pri kraju svojih snaga, koje trpe, prikazujući svoju žrtvu za život Crkve, u svakoj osobi, posebno onoj koja je potrebna naše pomoći. 

Bog nas je pozvao da mu služimo u redovničkom pozivu i ako nam bude stalno pred očima istina da nas Bog ljubi, moći ćemo i mi poput Marije čista srca uzvratiti ljubavlju prema Bogu. Zato i molimo: Isuse blaga i ponizna srca učini srce naše po srcu Tvome. Slatko Srce Marijino budi naše spasenje.   

S. Martina Dragičević, kućna predstojnica, uputila je riječi zahvale mons. Juraju Jezerincu za dan koji nam je posvetio slaveći s nama naš patron i 70. obljetnicu Provincije, uručivši mu poklon kućne radinosti: izvezeni hrvatski grb i svijeću sa biskupovim geslom i logotipom. Zahvalila je također i braći franjevcima, koji su zajedno s braćom franjevcima Bosne Srebrene, dio naše povijesti, a to čine i danas putevima novih oblika apostolata, suradnje i suživota. S. Ljubica Stjepanović, provincijska savjetnica, je u kratkim crtama predstavila život i djelovanje Provincije. 

Nakon euharistjskog slavlja uslijedilo je ugodno i raspjevano  zajedničko druženje u sestarskoj blagavaonici, gdje su nam se pridružili i braća franjevci iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Kloštar Ivanić. 


S. Ljubica Stjepanović
 
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox