Dana 18. studenoga 2018. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu u 11 sati na župnom euharistijskom slavlju sudjelovale su brojne Školske sestre franjevke Krista Kralja. Zajedno s vjernicima te župe, kojoj također pripada zajednica školskih sestara u provincijalnoj kući na Lovretu, obilježile su 150 godina postojanja svoje Družbe. Na tu značajnu proslavu došle su sestre iz Mariborske provincije zajedno s provincijskom predstojnicom s. Terezijom Tomazin. Maribor je naime kolijevka naše Družbe, tu je rođena, te nas sestre iz Slovenije na poseban način povezuju s našim počecima. Također su bile sestre iz Mostarske provincije s provincijskom predstojnicom s. Zdenkom Kozina te sestre iz naše, Bosansko-hrvatske provincije, sa s. Mladenkom Ćurić, izaslanicom Provincijske uprave.
Na početku euharistijskog slavlja provincijska predstojnica Splitske provincije s. Andrea Nazlić pozdravila je predslavitelja misnog slavlja župnika fra Antu Udovičića i druge prisutne svećenike i vjernike te predstavnice drugih redovničkih zajednica i sve školske sestre franjevke. Iznijela je razlog sestarskog okupljanja, ukratko prikazala Družbu i njenu karizmu te pozvala sve da zajedno sa sestrama hvale i slave Gospodina u poniznosti za nebrojene milosti koje nam je On velikodušno iskazao tijekom 150 godina postojanja Družbe.
Euharistijsko slavlje divnim i skladnim pjevanjem na latinskom, talijanskom, slovenskom i hrvatskom jeziku animirao je združeni zbor sestara iz Mariborske, Mostarske, Bosansko-hrvatske i Splitske provincije pod ravnanjem s. Mire Majić, članice Mostarske provincije, uz pratnju na orguljama s. Zorislave Radić, članice Splitske provincije. Nadamo se da je i ta višejezičnost bar donekle ukazala na rasprostranjenost Družbe koja djeluje na gotovo svim kontinentima u četrnaest zemalja šireći Kristovo kraljevstvo obavljajući različite vrste apostolata, u franjevačkome duhu trajnoga obraćenja u službi Crkve i čovjeka, posebice na odgojnome području (usp. Konstitucije, čl. 2).
Nakon misnoga slavlja slijedio je prigodni koncert. Zborovi sestara četiriju provincija pojedinačno su nastupili izvodeći po nekoliko skladbi, a na kraju su zajedno otpjevali gregorijanski napjev Salve Regina.

Zbor sestara iz Mariborske provincije izveo je:
s. Klara Jarc: Ponižna hvalnica
s. Valtruda Levec: Pozdrav Mariji
s. Klara Jarc: Mati Margareta
Gen Rosso: Kadar zvečer
Zborom ravnala s. Klara Jarc a na glasoviru pratila Marta Habe.

Zbor sestara iz Mostarske provincije:
Stipica Grgat: Ovo je dan
S. M. Tarzicija Fosić: Tko je Ona
Zvonko Pšag: Što ću uzvratiti Gospodinu
Zborom ravnala s. Mira Majić uz pratnju s. Bibijane Ćurlin.

Zbor sestara iz Bosansko-hrvatske provincije:
Slavko Topić: O prislavna Božja mati
Ante Vučković: Pjesma stvorenja
Anđelko Klobučar: Laetamini
Zborom ravnala s. Jelica Dolić.

Zbor sestara iz Splitske provincije:
Evanđeoski hvalospjev: Magnificat
Uskrsni himan: O filii et filiae
Šime Marović: Protivnom bratu vjetru
Zborom ravnala s. Mirja Tabak uz pratnju s. Lidije Bernardice Matijević.

Okrijepljene Riječju i Kruhom života sestre su se uputile u provincijsko središte na Lovretu. Nastavile su druženje blagujući za zajedničkim stolom uz sestrinski razgovor. A pjesma je bila neizostavna, i to s obilježjima kraja odakle su došle sestre – od slovenskih zabučalih gora i planina, preko Slavonije ravne, Bosne ponosne i Hercegovine kršne do Dalmacije suncem obasjane.
Neka dobri Bog, po zagovoru naše Utemeljiteljice Majke Margarite Pucher i brojnih sestara uzorna života koje su se preselile u vječnost, podrži svaku od nas i cijelu Družbu u poniznom i radosnom služenju Gospodinu.
(ssf /s. Karolina Bašić)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox