Danas, 10. svibnja 2011. u krugu naše zajednice sestara u Kloštru Ivaniću je proslavila svoj 90. rođendan naša s.Tavelina Koščec, krsnim imenom Veronika. Iako pritisnuta slabošću koju strpljivo podnosi, s nama je podijelila neka sjećanja na djetinjstvo i siromaštvo zagorskog doma. Sestra je cijelog svog života na poseban način gajila veliku ljubav prema misijama, i što je jako važno, provodila ju je u djelo. Neumorno je sakupljala poštanske markice, telefonske kartice, svaki novčić i slala u misijski ured. Nije pomagala samo u dalekim zemljama. Ona je najbolje poznavala siromahe mjesta u kojima je živjela i obilazila ih je noseći im makar komad kruha. Sve je činila s ljubavlju i dok god je imala snage, sve do prije pola godine. I sada kada je krhka i nemoćna, uvijek će pitati: „A imaju li oni što jesti?“

U raskoši pjesme i zajedništva smo obilježile njen jubilarni rođendan. Počevši od jutarnjeg euharistijskog slavlja na poseban smo način zahvaljivali Bogu koji nam je podario s. Tavelinu. U popodnevnim satima su se našem slavlju pridužila i braća franjevci iz samostana ovdje u Kloštru.


Svi koji poznaju s. Tavelinu znaju da ona nije samo malena stasom (uistinu nije viša nego sv. Leopold Bogdan Mandić s kojim ju često uspoređujemo), nego da je istinski malena u duhu. Bez dvojbe mogu reći da za nju vrijedi Isusova riječ „Blago siromasima duhom, njihovo je Kraljevstvo Nebesko“. (Mt 5,3)


S.Tavelina nam je i danas poticaj. Jednom prilikom, kad smo ju pitale je li po njenom mišljenju danas teže svjedočiti vjeru rekla nam je: „Uvijek je bilo teško. Ne treba čekati neki lijepi trenutak. Uzmi Majku Tereziju za primjer, i druge dobre i svete ljude. Ja uzmem ideal koji ja mogu, koji odgovara mojem životu. (…)Ako je što teško, onda je i zaslužno, ako nešto nije teško nije ni zaslužno, vrijedno.“(preuzeto iz intervjua sa s. Tavelinom u listu početkog odgoja Pax). Doista sa s. Tavelinom možemo reći ove Franjine riječi:


„Hvaljen budi, Gospodine moj,
po onima koji opraštaju iz ljubavi tvoje
i podnose rado bijede života;
blaženi koji sve podnose s mirom,
jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.“


Sv. Franjo


 


S. Andrijana Dankić, juniorka

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox