Knjiga „Vjerski odgoj djece predškolske dobi u Hrvatskoj“ autorice  s. Amabilis Jurić, profesorice na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predstavljena je u petak 10. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Predstavljanje su organizirali Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost, a o knjizi su govorili dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Siniša Opić, umirovljeni profesor KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Alojzije Hoblaj i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin.

Na početku je prof. Pažin pozdravio sve prisutne te je, nakon glazbenog uvoda Zbora Župe Svete Obitelji pod ravnanjem s. Jelice Dolić, najavio prvoga predstavljača, prof. Opića.

Dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu bio je spriječen fizički sudjelovati na predstavljanju pa se javio putem platforme Zoom. Rekao je da knjiga prof. Jurić ima znanstvenu, ali i didaktičku dimenziju vjerskoga odgoja djece predškolske dobi. Istaknuo je da autorica jasno i kritički pokazuje poznavanje spomenute materije.

„Budući da je tema vjerskog odgoja od nacionalne važnosti svakoga naroda, važnost ovoga djela je time mnogo veća“, poručio je prof. Opić te izrazio uvjerenje da će knjiga unaprijediti obrazovanje budućih odgojitelja.

„Ako mi kao akademska zajednica nećemo govoriti o tome, postavlja se pitanje tko će onda govoriti“, naglasio je osvrćući se na fenomen vjerskoga odgoja djece predškolske dobi.

Na kraju je zahvalio s. Amabilis na doprinosu pisanjem spomenute knjige.

Potom je o knjizi s. Amabilis  govorio prof. Hoblaj. Na početku je rekao da mu se čini da se objavljivanjem spomenutog djela prekida šutnja o vjerskom odgoju djece predškolske dobi. „Zato ova knjiga dolazi kao svojevrsni podsjetnik na crkvenu i društvenu nebrigu o vjerskom odgoju djece predškolske dobi“, naglasio je.

Kazao je da je knjiga strukturirana u pet poglavlja. U prvom poglavlju autorica polazi od biblijsko-crkvenog pristupa vjerskom odgoju predškolske djece. U drugom poglavlju prelazi na filozofsko-teološku raspravu o temi te se nadalje govori o pravnom utemeljenju. U četvrtom poglavlju razmatran je sam pojam vjerskog odgoja djece predškolske dobi, a u petom poglavlju sustavno se istražuje pitanje čimbenika odgoja, odnosno formacije odgojitelja u vjeri.

Prof. Hoblaj istaknuo je simobličku sliku stabla rekavši da se „na jednoj grani nalazi osjetni svijet djeteta, a na drugoj grani onaj nadosjetni svijet“. Naglasio je da stablo raste u dubinu, visinu i širinu te da se, kada se razmišlja o vjerskom odgoju, u vidu ima cjeloviti razvoj osobe.

Na kraju je o knjizi govorio i prof. Pažin. Na početku je rekao da se najdublje slike o Bogu i čovjeku stvaraju u djetinjstvu. „Ova knjiga nije samo o vjerskom predškolskom odgoju u posljednjih 30 godina u Hrvatskoj, ona je daleko više poziv na oslobađanje djetinjstva“, istaknuo je dodavši da je takva knjiga nedostajala na hrvatskom prostoru.

Istaknuo je misao autorice da dijete ne diskutira o životu, nego ga živi te kazao da predstavljena knjiga dolazi u pravo vrijeme. Poručio je da je Krist kao Sin Božji konstantno prikazan u svome „biti dijete“ dodavši da Krist na taj način ukazuje na dostojanstvo djeteta.

„Sestra Amabilis nas svojom knjigom vodi upravo na put prema onome što se na određeni način djetinjstvu želi danas oteti. Vodi nas na put tajni“, rekao je prof. Pažin.

Predstavljanje je zaključio osvrtom na posljednje poglavlje knjige govoreći o roditeljima i obitelji te je, u ime Hrvatske biskupske konferencije, čestitao autorici na objavljivanju knjige.

Na kraju se nazočnima obratila i autorica s. Amabilis rekavši da ne želi iznositi dodatne teološke traktate, nego zaključiti mišlju prof. Tomislava Ivančića koju smatra vrlo važnom. „Zahvalnost je pamćenje naše duše“, naglasila je te zahvalila svima.

(IKA)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox