Kardinal Sarah: Potrebno je obnoviti primat Boga i klanjanja u Crkvi i liturgiji

Fotografije uz članak 1
23.07.2016

U članku za vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano, povodom blagdana sv. Marije Magdalene, kardinal Robert Sarah je istaknuo da nas ta velika svetica podsjeća kako nam je potrebno „obnoviti primat Boga i primat klanjanja u životu Crkve i liturgijskim slavljima“.

Pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu je napomenuo kako je Marija Magdalena bila prva koja se poklonila novouskrslom Gospodinu i da joj je on povjerio zadatak da bude „apostol apostola“, kako bi se radosna vijest mogla proširiti do nakraj zemlje. Zbog toga – napisao je kardinal Sarah – sv. Marija Magdalena je „prva svjedokinja tog dvostrukog stava: klanjati se Kristu i obznanjivati ga“.

Kardinal je osim toga naglasio da je klanjanje bio „temeljni cilj Drugog vatikanskog sabora te da to ostaje i danas“. Bog „mora biti na prvome mjestu“ i „to se ne može uzeti zdravo za gotovo“. Podsjetio je i na riječi pape Franje kako je ono što je najvažnije u svakom liturgijskom slavlju klanjanje, ne „pjesme i obredi“, koliko god lijepi bili. „Čitava zajednica“ – rekao je Papa – „gleda skupa prema oltaru gdje se slavi žrtva i gdje joj se klanja. Ali vjerujem“ – nastavio je Sveti Otac – „i to kažem ponizno, da smo mi kršćani pomalo izgubili osjećaj za klanjanje. Razmotrimo: idemo u hram, okupljamo se kao braća, i to je dobro, to je lijepo. Ali središte je tamo gdje je Bog. I klanjamo se Bogu“.

Pola stoljeća nakon dokumenta Drugog vatikanskog sabora o liturgiji, Papa nas podsjeća na potrebu da Boga stavimo na prvo mjesto – naglasio je kardinal Sarah. Naveo je k tome i riječi sv. Ivana Pavla II. povodom 25. obljetnice dokumenta Sacrosanctum Concilium, napominjući kako „ništa što mi činimo u liturgiji ne može biti važnije od onoga što na nevidljiv, ali stvaran način Krist ostvaruje snagom svojega Duha. Vjera koja je živa u ljubavi, klanjanju, hvali Oca i tihoj kontemplaciji uvijek će biti prvotni cilj liturgijske i pastoralne skrbi“.

Papa Franjo je ranije ove godine uzdigao slavlje sv. Marije Magdalene na visinu liturgijskoga blagdana – stupanja koji imaju slavlja apostola – s nižeg stupnja obveznoga spomendana, dodajući mu i novo predslovlje: de apostolorum apostola. (kta/rv)