Bugojno: Molitveno-odgojni seminar za djevojke

Fotografije uz članak 4
24.10.2017

Iz iskustva sudionica:

Kod sestara franjevki u duhovnom centru u Bugojnu od 20. do 22. listopada 2017. održan je molitveno-odgojni seminar za djevojke 3. i 4. razreda srednje škole na temu Gradim li svoj život na stijeni ili na pijesku (Mt 7,24-27). Sudjelovale su djevojke iz Viteza, Bugojna, Jajca i Livna. Voditeljice su bile s. Marija Mihaljević, s. Ines Vujica, s. Ivona Sliško i s. Iva Klarić.

Početak rada i druženja počele smo misom i krunicom u župnoj crkvi, a kad smo se vratile međusobno smo se upoznale pomoću anđeoskih kartica. Nakon večere smo imale filmsku večer, a meditacijom u kapelici završile prvi dan susreta.

U subotu, u dopodnevnom radu, kroz predavanje i prezentacije dublje smo upoznale biblijski tekst o kući na stijeni i kući na pijesku (Mt 7,24-27). Osobno je svaka meditirala nad biblijskim tekstom i poticajnim pitanjima, a nakon toga smo podijelile svoja iskustva i bogatstvo onoga što smo otkrile u biblijskom tekstu.

U popodnevnom radu održane su dvije radionice. Jedna grupa imala je zadatak napraviti od kartonskih kutija kuću na stijeni, a druga grupa kuću na pijesku. Najprije su otišle u samostansko dvorište i našli lokaciju za gradnju kuće i vrlo kreativno napravile svoje kuće i postavile na odabranu lokaciju. Ujutro su djevojke došle vidjeti svoje kuće, kuća na stijeni stajala je čvrsto na svom mjestu, a kuću na pijesku je vjetar odnio dalje od mjesta na kojem je bila postavljena.

Nakon radionica otišle smo na sv. misu. Iza večere uslijedila je rekreacija i klanjanje u kapelici.

U nedjelju smo nakon mise imale osvrt na susret. Prelijepo iskustvo koje ću pamtiti za cijeli život: sva druženja, smijeh, molitve, pjesme, radionice, obilježila su ova naša tri dana.

 

Iz svake priče izvukla sam ponešto što me čini sretnom i što je učvrstilo moju vjeru. Osjetila sam neko olakšanje u svojoj duši i glavi, nekako sve je postalo jasnije, sve nedoumice su nestale.

U životu je bitno graditi sebe i svoj život na čvrstim temeljima, na Bogu, jer osjećaj da taj temelj ni jedna kiša, bujica, vjetrovi ovoga svijeta ne mogu srušiti.

Kuća na pijesku i kuća na stijeni ostat će duboko urezana u mom sjećanju jer sam iz nje izvukla mnoge stvari koje će mi biti jako potrebne u životu.

Za sve ovo zaslužne su naše sestre koje su sve tako lijepo isplanirale i organizirale i puno im hvala na tome. – Kristina Mišković, Vitez

„Sve se događa s razlogom“ – rečenica je koja mi nije bila jasna dugi niz godina. U ova tri dana druženja s predivnim osobama, napokon sam je shvatila. Iako će nam se neke stvari činiti lude i besmislene, ne idu onako kako smo sebi zacrtali, ne treba se brinuti. Bog ima plan za tebe. Vjeruj mi, Njegov plan je puno bolji od našega. Krenut ću od sebe. Prijavila sam se za ovaj seminar zajedno s prijateljicom. Iako sam se prijavila, nisam bila sretna što ću ići. Danas, na kraju nezaboravnog druženja, zbilja sam zahvalna Bogu što sam došla. Kao i kod većine mojih vršnjaka, moja vjera nije bila čvrsta. To je bio prvobitan razlog moga dolaska. Učvrstiti vjeru, dobiti odgovore na neka pitanja. Ne samo da se ostvarilo sve što sam zamislila, Bog mi je poslao 15 anđela. Predivnih osoba od kojih sam naučila mnoge stvari. Najvažnija od njih: „Uvijek se nasmiješi, jer čuda se događaju kada suze zamijeniš molitvom, a strah vjerom“. Posebno mi se svidjelo to što smo sve učvrstile svoju vjeru u Boga, ali i u ljude. Jedna drugu smo nadopunjavale i zbilja je lijep osjećaj imati takve ljude blizu sebe. Samo želim reći, u redu je sumnjati, ipak smo ljudi, to je u našoj prirodi, ali vjeruj Bogu. Želim se zahvaliti svima koji su mi uljepšali boravak u Bugojnu. Također, veliko hvala svim sestrama na odličnoj organizaciji. Nadam se da ćemo ovaj susret opet ponoviti! – Tina Barać, Livno