Proslava svetkovine sv. Franje u provincijalnoj kući u Sarajevu

Fotografije uz članak 4
05.10.2017


Ovogodišnju svetkovinu sv. Franje, 4. listopada, slavile smo u znaku sjećanja i zahvalnosti 75. obljetnice naše Provincije, prijelaza u novo provincijsko sjedište na Bjelavama 85, povratka sestara u kuću u Fojnici, naše prve pisane povijesti Provincije autorice s. Željke Dramac te mnogim drugim važnim događajima za Provinciju.

Svetkovina Serafskog Oca u novoj provincijalnoj kući u Sarajevu, Bjelave 85, obilježena je euharistijskim slavljem koje je predslavio mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski u koncelebraciji fra Joze Marinčića, provincijala Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene i vlč. Marija Ćosića, ravnatelja Katoličkog školskog centra Sv. Josip Sarajevo. Uz sestre zajednice sudjelovale su također sestre s Bjelava 43 i sestre koje djeluju u franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene.

Govoriti o velikim svecima poput sv. Franje je kao kad se pred dijete stavi puno dragih i lijepih stvari. Ni samo ne zna što bi uzelo, jer ono najbolje uvijek ostaje. S ovim mislima biskup Sudar u svojoj homiliji podijelio je s nama neke bitne oznake Franjina života, naglašavajući da ono najbolje nikada do kraja nećemo moći izreći o ovom velikanu ne samo franjevačke obitelji nego i velikanu sveopće Crkve.

Asiški Siromašak bio je ne graditelj crkve-zgrade, nego obnovitelj odnosa čovjeka s Bogom. U najdubljoj kontempaciji Franjo si je uvijek iznova postavlja bitno pitanje: Tko si ti, Gospodine, a tko sam ja? Za Franju Gospodin je – Otac svega Stvorenoga, a Isus brat koji ga je otkupio. U spoznaji odgovora leži tajna Franjine svetosti – tražio je, shvatio i prihvatio a onda radikalno živio milosnu objavu Boga. Zato u hvalospjevu svemu stvorenome može pjevati i o smrti kao sestri jer ona za njega nije umiranje nego odlazak u puninu života, kazao je Biskup.

I nama večeras Bog nudi milost spoznaje biti normalni, a sveti ljudi. Stoga molimo dio životne radosti i hrabrosti, punine slobode, mira i ljubavi i nama, Franjinim kćerima, i svima s kojima smo u franjevačkom duhu pozvane i poslane. Svima nam je davati nadahnuće, kazao je biskup Sudar te uputio iskrene čestitke za svetkovinu sv. Franje. Također, čestitao je svim sestrama Provincije na mnogim događanjima u ovoj za nas milosnoj godini. Bog čini velike stvari onima i po onima koji s Njim surađuju.

Bratsko-sestrinsko slavlje se nastavilo i za objedom. Provincijska predstojnica s. Kata Karadža pozdravila je biskupa Sudara, braću svećenike i sestre, izrazila radost i zadovoljstvo zbog susreta te iskreno čestitala svima zajedničku nam svetkovinu sv. Franje. Ocu biskupu zahvalila je za odaziv, predslavljenje svete mise i riječi poticaja koje je uputio uprigodnoj homiliji.

U pratnji provincijske predstojnice biskup Sudar i vlč. Marijo obišli su i novoizgrađeni kompleks provincijskog sjedišta. Također sa zanimanjem pratili su događanja o novim apostolskim djelovanjima na planu Provincije o kojima je govorila s. Kata.

Iskrene čestitke za svetkovinu sv. Franje uputile su mnoge sestre iz Družbe i Provincije koje su taj dan na poseban način bile ujedinjene u molitvi i zahvaljivanju slaveći euharistiju u vlastitim Provincijama i zajednicama.

S. Ljubica Stjepanović