S.M. Ladislava (Ruža) Gavranović

Fotografije uz članak 1

U nedjelju, 18. siječnja 2015. u samostanu Sv. Franje u Kloštru Ivanić u Gospodinu je preminula naša s. M. Ladislava Gavranović u 70. godini života i 51. godini redovništva.

Sprovodni obred bit će u utorak, 20. siječnja, na groblju Sv. Roka u Kloštru Ivaniću u 12 sati a potom će se slaviti sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Uznesenja BDM.

S. Ladislava, krsnim imenom Ruža, rođena je 27. veljače 1945. u selu Liporašću u Turiću kraj Gradačca od oca Ante i majke Kaje r. Marjanović. Krštena je istog dana u Župi Gospe od Anđela u Tramošnici.

U našu Zajednicu primljena je kao šesnaestogodišnja djevojka 27. listopada 1961. u Tramošnici gdje je započela redovničku formaciju. U postulaturu je stupila 22. veljače 1964. u Tolisi, a u Kloštru Ivaniću započela je 22. kolovoza 1964. godinu novicijata. Prve redovničke zavjete položila je 23. kolovoza 1965. pod redovničkim imenom s. Ladislava. Doživotne  zavjete položila je 13. kolovoza 1970. u Kloštru Ivaniću.

U svom redovničkom životu djelovala je kao vrsna kućanica i švelja u Mainzu u Njemačkoj, zatim u Zagrebu, Bugojnu, u Franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene u Sarajevu. Najveći dio redovničkog života provela je u našoj kući novicijata u Kloštru Ivaniću gdje je šivala redovničko odijelo za sve sestre ove brojne Provincije. U Zajednici je obnašala odgovorne službe kao članica Provincijske uprave od 1985. do 1991. godine, te kao kućna predstojnica u Zagrebu, Bugojnu i Kloštru Ivaniću.

Ratne nedaće koje su 1992. godine zahvatile njezinu rodnu Posavinu duboko je proživljavala sa svojim prognanim narodom. Otvorivši vrata samostana i pružajući toplinu privremenog doma za mnoge prognane i nevoljne s. Ladislava je, kao tadašnja kućna predstojnica zajedno sa zajednicom sestara u Kloštru Ivaniću, učinila nebrojena djela milosrđa samo Bogu znana. 

S ozbiljnim zdravstvenim poteškoćama susrela se neposredno nakon rata. Hrabro se s njima nosila sve do 2011. godine kada joj se zdravstveno stanje pogoršalo. S brojnim operacijama, kemoterapijama, zračenjima hrabro se borila sve do nedjeljnog jutra, 18. siječnja, kada je opremljena svetim sakramentima, okružena blizinom i molitvom sestara, blago u Gospodinu usnula.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine!