Sućuraj, župa

Župni ured
HR-21469 Sućuraj, OTOK HVAR
Tel: +385/21/773-269​

Biskupija: Hvarska

Godina osnutka podružnice: 28. srpnja 1993. (sestre dolaze)

Svrha dolaska sestara: Po dolasku u Sućurju sestre vode domaćinstvo u župnoj kući i brinu o urednosti liturgijskog ruha i prostora u župnoj crkvi. Od početka do 2011. u ovoj zajednici bila je sestra vjeroučiteljica koja je bila i voditeljica crkvenog pjevanja.

Apostolat sestara:Danas u Sućurju sestre vode domaćinstvo u župnoj kući i brinu o urednosti liturgijskog ruha i prostora u župnoj crkvi.  

Broj sestara u zajednici: 3Napomene:

Prve sestre na Sućuraj su stigle kao prognanice iz Bosne 28. srpnja 1993. Na molbu fra Bogdana Jolića, župnika njihov boravak i rad u ovoj župi odobren je od Provincijske uprave 1. listopada 1993. S. Jela Piljić, provincijska predstojnica, u odgovoru navodi da nije jednostavno otvoriti ovdje podružnicu, ali imajući u vidu navedene potrebe te prilike u kojima živimo podružnica se otvara privremeno, na jednu godinu. Tri sestre raspoređene su u Sućuraj: s. Henrika Miškić, s. Branimira Jokić i s. Dragica Tikvić. Ovo privremeno potrajalo je dulje vrijeme. Uviđajući potrebu da se konačno utvrdi status ove zajednice, s. Ana Antolović, provincijska predstojnica, tražila je i dobila pisanu suglasnost Biskupskog ordinarijata, odnosno hvarskog biskupa Slobodana Štambuka 1. listopada 2001. za djelovanje sestara u ovoj župi.  Uz suglasnost biskup je izrazio i radost što sestre djeluju u Sućurju, te da je pomno prateći njihov rad uočio blagodat njihove nazočnosti. Na temelju ove suglasnosti vrhovna predstojnica s. Natalija Palac je 25. ožujka 2010. na molbu provincijske predstojnice s. Ivanke Mihaljević naknadno potpisala dekret o kanonskom ustanovljenju ove podružnice.

Danas u Sućurju sestre vode domaćinstvo u župnoj kući i brinu o urednosti liturgijskog ruha i prostora u župnoj crkvi. Od početka do 2011. u ovoj zajednici bila je sestra vjeroučiteljica koja je bila i voditeljica crkvenog pjevanja. Radi manjka sestara nije bilo moguće poslati sestru koja će vršiti ove službe.