Kardinalova poruka na početku školske i vjeronaučne godine 2019./2020.

Kako običava, Vinko kard. Puljić, vrhbosanski nadbiskup metropolita uz početak nove školske i vjeronaučne godine uputio je svoju poruku naslovljenu „Zašto školski vjeronauk i župna kateheza?“, koju prenosimo u cijelosti.
Na početku nove školske i vjeronaučne godine sve nas pozivam da se ne oglušimo na Isusov poziv i ne budemo zapreka i smetnja mladima i djeci da se približe Isusu. Iako umoran, kada su učenici priječili majkama da mu donose djecu, Isus je uzviknuo: Pustite malene k meni, takvih je kraljevstvo nebesko.
Vas dragi roditelji i odgojitelji pozivam da shvatite i prihvatite koliko je važna pouka u vjeri i da je vaša zadaća omogućiti vašoj djeci i mladima da upoznaju Isusa. Uvjeren sam da se ne može zavoljeti ono što se ne poznaje. Vi ste prvi učitelji vjere svojoj djeci prije svega svojim vjerničkim stavom i primjerom života. Uz vaše svjedočenje i prenošenje vjere djeci i mladima treba pružiti cjelovit rast u spoznaji. To je odgovor na pitanje zašto vjeronauk u školi. Školski vjeronauk smo uveli, da uz ostale spoznaje koje školski sustav pruža, djeci pomogne da upoznaju vjeru i susretnu se s osobom Isusa Krista, njegovom objavom i djelom spasenja. Prevažno je da svaki roditelj ili staratelj upiše svoje dijete na školski vjeronauk i pomaže mu da njegova spoznaja postupno prerasta u životno uvjerenje koje će se pokazivati i dokazivati životom vjere. Svaki roditelj kojemu je stalo da baštinu vjere prenese svojoj djeci, uz obiteljski odgoj u vjeri, vodit će brigu i o školskom vjeronauku svoga djeteta.
Župni vjeronauk djecu i mlade uvodi u život vjere i omogućuje da ona spoznaja koju su stekli na školskom vjeronauku polako prerasta u samostalno prakticiranje vjere i da se na taj način djeca i mladi ugrađuju u zajednicu vjernika. Na određeni način i školski vjeronauk i župna kateheza vode k istom cilju: prakticiranje svoje vjere. Ukoliko vjeronauk ne usmjerava djecu i mlade k slavlju nedjeljne mise vrlo je upitno koliko je to uistinu rast u spoznaji i spremnosti živjeti tu spoznaju.
Posebnu poruku upućujem vama dragi vjeroučitelji i katehete kojima sam povjerio poslanje da pomažete djeci i mladima upoznati i slijediti Isusa. Najuvjerljivije ćete prenijeti poruku Evanđelja svojim svjedočkim vjerničkim životom. Nije najvažnije da vjeroučenici nešto nauče napamet. Važnije je da ono što su naučili pretoče u život. Pomognite djeci i mladima da zavole Boga, da u Isusu prepoznaju prijatelja, da zavole Crkvu i svoju vjeru. Ako budu istinski zavoljeli taj put, onda će i spoznaja biti učinkovita. Ono što nauče na školskom vjeronauku bit će učinkovito samo ako zavole Isusa i ako Evanđelje postane njihov životni program.
Vama, draga djeco i mladi, upućujem pastirsku riječ i iskreni poziv da otvorite svoja srca i oduševite se za Isusa koji može ispuniti vaša mlada srca i dati smisao vašem životnom hodu. Upoznajte kroz školski vjeronauk i župnu katehezu Isusa koji vam je iskreni prijatelj i koji vas voli više od vaših roditelja. Posvjedočite dolaskom na nedjeljnu svetu misu da vam je stalo do Isusa. Svojim oduševljenjem za Isusa postajete mladi misionari, svjedoci vjere. U ovoj misijskoj godini neka vas zahvati taj žar vjere kako bi svoje mladenačko oduševljenje prenijeli mnogim starijima koji su taj žar izgubili ili su posustali u svojoj vjeri.
Narodna poslovica kaže da se dan poznaje po jutru. Vaša mladost je jutro života i neka to jutro života bude obasjano Onim koji je za sebe rekao da je svjetlo svijeta.
Roditeljima molim i želim milosne odgovornosti i zauzetosti u prenošenju vjere djeci i mladima.
Vjeroučiteljima molim i želim poletnog svjedočenja dok tumače i prenose pouku u vjeri.
Braći misnicima molim i želim povjerenje i otvorenost za plodnu suradnju s roditeljima i vjeroučiteljima u zadaći odgoja u vjeri naših budućih generacija.
Vama draga djeco i mladi molim i želim obilje nutarnjeg svjetla da Isusa upoznate, zavolite i oduševljeno ga slijedite svjedočeći to svojim redovnim slavljem nedjeljne svete mise.
Na početku još jedne školske i vjeronaučne godine, na sve zazivam obilje blagoslova, molim zagovor i zaštitu nebeske Majke i sve najsrdačnije pozdravljam.

Sarajevo, 31. kolovoza 2019.

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup metropolit vrhbosanski

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox