Proslava svetkovine sv. Franje

U provincijalnoj kući u Sarajevu, na Bjelavama 85, svečano je proslavljena svetkovina serafskoga oca sv. Franje Asiškoga. U jutarnjim satima u našoj kapeli euharistijsko je slavlje predslavio fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa Bosna Srebrena u koncelebraciji vlč. Mate Majića, župnika katedralne Župe Presvetog Srca Isusova Sarajevo i dekana sarajevskog dekanata, fra Nikice Vujice, definitora i ekonoma Provincije i fra Damira Pavića, tajnika Provincije.
U zajedništvu slavlja svetkovine sv. Franje sa sestrama zajednice na Bjelavama 85 su bile i sestre iz naših zajednica u Sarajevu: Bjelava 43, Zagrebačke/Kovačići i Franjevačke/Bistrik.
„Započnimo braćo služiti Gospodinu Bogu jer do sada jedva da smo malo ili ništa učinili“ (I Čel. 103). U svojoj homiliji fra Jozo se osvrnuo na to kako nas svetkovina sv. Franje poziva da budemo maleni i ponizni pred Bogom i njegovom svetom voljom. Dodao je kako naš život ima smisla, samo ako je usmjeren prema vječnosti.
Primjer Siromaška iz Asiza nas također poziva da se trudimo živjeti stvarnim evanđeoskim duhom te nas svojim primjerom potiče da težimo za iskustvom Boga, da se zalažemo za bratstvo među ljudima, da živimo duhom služenja, posebno za siromašne. Naše temeljno poslanje je biti oni po kojima Bog preobražava ono ljudsko u božansko. A da bi se to ljudsko u nama preobrazilo, Bog treba nas. Jer samo surađujući s Bogom i dozvoljavajući mu da on po svom Svetom Duhu u nama izvede preobrazbu, moći će se dogoditi preobrazba nas, naše redovničke zajednice i cijele Crkve. Samo će tada ovaj svijet i vrijeme, po dobru koje širimo, po ljubavi koja nas vodi, po nadi koja nas hrabri, po vjeri na kojoj smo utemeljeni, biti više Božji svijet i Božje vrijeme, nego li su to bili do sada, naglasio je fra Jozo.
Bratsko-sestrinsko slavlje se nastavilo i za zajedničkim objedom. Provincijska predstojnica s. Kata Karadža pozdravila je braću franjevce i sestre, izrazivši radost i zadovoljstvo zbog susreta te iskreno čestitala svima zajedničku svetkovinu sv. Franje.
Druženje se završilo zajedničkom molitvom: Hvale Bogu višnjemu te stihovima Pjesme stvorova: Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga, zahvaljujte njemu, služite njemu svi u poniznosti velikoj.
Svetkovina sv. Franje proslavljena je i u drugim našim zajednicama Provincije u molitvi, euharistijskom slavlju i zajedništvu.
S. Suzana Benković, juniorka

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox