Redoviti provincijski Kapitul Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina započeo je u četvrtak 1. srpnja 2021. godine u Provincijalnoj kući u Sarajevu. Kapitul je započeo jutarnjom molitvom te euharistijskim slavljem koje je predslavio Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski.

Biskup Tomo je u svojoj homiliji poželio Božji blagoslov “za uspjeh plemenitih nakana i dobrih planova, za sretno odvijanje zasjedanja, za mudro analiziranje prošloga i razborito raspravljanje te predlaganje i pronalaženje budućih rješenja”. Također je potaknuo sestre da “u svojim molitvama, svom razmišljanju i planiranju za vrijeme svoga zasjedanja i kasnijih provedaba njegovih zaključaka traže najprije Kraljevstvo i pravednost “ (Mt 6,33). Naglasio je kako na sva pitanja u životu, a tako i na ovom Kapitulu, ne bismo smjele “zabrinuto tražiti odgovore samo svojim moćima, na način obične analize i nizanja različitih razloga društvene i crkvene naravi, jer bi Isus i nama, današnjim svojim sljedbenicima, u tom slučaju sigurno uputio prijekor: Tȁ sve to pogani rade!”  Zaključujući homiliju izrazio je svoju želju da kroz ove dane sve sestre svojim zagovorom prati “ona, koja je blažena jer je vjerovala da će se ispuniti ono što joj je rečeno od Gospodina (usp. Lk 1,45) i koja je za životnu želju imala pravilo da joj, kao službenici Gospodnjoj, bude po Božjoj riječi (usp. Lk 1,38), kako bi na najbolji mogući način nasljedovale Marijin primjer traženja Kraljevstva Božjega i pravde njegove.”

U dvorani Kuće milosrđa, nakon zaziva Duha Svetoga svim članicama Kapitula pozdrav je uputila s. Kata Karadža, provincijska predstojnica. Uputivši dobrodošlicu s. Klari Šimunović, vrhovnoj predstojnici Družbe te okupljenim sestrama, s. Kata je izrazila želju da, sagledavajući život Provincije, sestre budu one koje će u svemu najprije tražiti Božje kraljevstvo. Između ostalog, pozvala je sestre da mole Boga za ohrabrenje u mnogim kušnjama kroz koje prolaze s cijelim čovječanstvom te da sve stave u Božje ruke, da Njemu povjere svaki svoj trenutak i vjeruju da će On u svojoj providnosti sve izvesti na dobro. Završavajući svoje obraćanje sestrama s. Kata ih je pozvala da svoj rad preporuče sv. Josipu, čuvaru i zaštitniku Svete Obitelji.

U nastavku se članicama Kapitula obratila s. Klara Šimunović, vrhovnica predstojnica Družbe. Osvrćući se na moto Kapitula “Tražite najprije Božje Kraljevstvo!” (Mt 6,33) s. Klara je naglasila kako je potrebno da srca sestara izgaraju od želje kako bi postigle cilj traženja – Kraljevstvo Božje. Istaknula je da je stav traženja bitni uvjet pronalaženja. Ovo vrijeme Kapitula trebalo bi biti temeljito istraživanje obzorja života Provincije. Pri tome je važno pred sobom imati dobro Provincije kao i dobro ljudi kojima su sestre poslane. Nužno je stoga dopustiti Duhu Svetom da obuzme svaku sestru pojedinačno i kao zajednicu. Citirajući encikliku pape Franje Fratelli tutti naglasila je kako je važno barem “pokrenuti procese čije će plodove ubirati drugi polažući nadu u skrivenu snagu sjemena dobrote koje sijemo (Fratelli tutti 196). Na koncu, otvarajući Kapitul, s. Klara je poželjela da ovaj susret i rad uistinu bude mjesto vedrog traženja i mudrih odluka.

Tijekom narednih dana uslijedit će iznošenje izvješća o stanju Provincije, izvješća o radu Tajništva te pojedinih vijeća kroz proteklo šestogodište. Kroz rad po skupinama i zajednički plenum analizirat će se život Provincije te dati smjernice za budućnost.  Osim radnog dijela, na ovom Kapitulu bit će izabrana nova Provincijska uprava za naredno šestogodište.

ssf

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

prosinac 2023
P U S Č P S N
« stu.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WordPress Video Lightbox