U subotu, 6. svibnja 2023., u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu održan je tradicionalni XIX. susret liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije koji je okupio zborove iz Sarajeva, Bugojna, Uskoplja i iz župe Dolac kod Travnika. Susret je započeo svečanim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu mons. Pavo Jurišić, uz koncelebraciju profesora na KBF-u vlč. Ivana Rake i župnog vikara župe Dolac pokraj Travnika fra Mije Šumana. Na početku je, u osobno ime i u ime vrhbosanskog nadbiskupa metropolite mons. Tome Vukšića, sve prisutne pozdravio mons. Jurišić. Liturgijsko pjevanje, zajedno sa svim zborovima, animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

U svojoj propovijedi vlč. Jurišić je, između ostalog, kazao: “Cijela je ljudska zajednica nalik orkestru, jer mi ne živimo kao solisti, nego jedni s drugima u zajedništvu. To vrijedi za svaki život, u obitelji, u školi, na poslu i u društvu. Kako se pojedini instrumenti razlikuju po zvuku i tonovima, tako se međusobno razlikuju i pojedinci (…) Odakle dolazi ta različitost? Vjera nam kaže da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku. Svaki je čovjek slika i prilika Božja. No, Bog je beskrajno velik i toliko bogat da ga pojedini čovjek ne može ni približno oslikati. Zato svaki čovjek svojom osobitošću odražava određene crte božanskoga bitka.”

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je program na kojem su se predstavili: zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović, čiji je dirigent vlč. Ivan Rako, zatim zbor katedrale Srca Isusova –  Sarajevo (s. Petronila Kovačević),  zbor Sv. Ante – Bugojno (s. Auksilija Milić), zbor Uznesenja BDM-a – Uskoplje (s. Renata Lizatović),  zbor Uznesenja BDM-a – Dolac (Vlatka Čabro) te Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler – Sarajevo (vlč. Marko Stanušić). Bugojanski mješoviti zbor koji vodi naša s. Auksilija Milić predstavio se skladbama Ave Maria (A. Hlandovski) i Velik je Gospodin (s. Lujza Kozinović; Lj. Galetić), a za orguljama je bio Petar Kolak.

Na koncu je mons. Jurišić uručio zahvalnice voditeljima zborova, te je uslijedilo zajedničko fotografiranje. Nakon koncerta za sve sudionike pripremljen je domjenak u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, uz koji se nastavilo druženje i izmjena iskustva.

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox