U subotu, 10. ožujka 2018., u Franjevačkom samostanu u Visokom održana je Prva Vjeronaučna olimpijada u organizaciji BK BIH i Nacionalnog Katehetskog ureda u Sarajevu, na temu Kršćani na putu dijaloga. Sudionici su bili iz 94 osnovne i srednje škole s područja Bosne i Hercegovine. Vjeronaučna olimpijada 2018. natjecanje je iz poznavanja sadržaja katoličkog vjeronauka. Održava se već dugi niz godina u Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini službeno od prošle godine. Naime, mi Školske sestre franjevke u Bosni smo pokrenule projekt Vjeronaučne olimpijade potaknute svojom karizmom poučavanja djece i mladih u školskim i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama. Prošle godine kao suorganizator pridružio se Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije.

Ova godina 2018. prva je godina kada se Vjeronaučna olimpijada održala na području Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine koja je i organizator u suradnji s Nacionalnim katehetski uredom Bosne i Hercegovine, NKU Hrvatske i uz suglasnost nadležnih Ministarstava BiH. Vjeronaučna olimpijada se održava na 4 razine: međuškolska, županijska, međužupanijska/biskupijska i državna/međubiskupijska, a kao sastavni dio vjeronauka u školi, teži cjelovitom odgoju i promicanju intelektualnog, duhovnog, socijalnog i osobnog razvoja učenika.

U ovogodišnjem natjecanju Vjeronaučna olimpijada 2018. sudjeluju i naše sestre od samog početka natjecanja s. Ivona Sliško, s. Anđelka Jukić, s. Marija Mihaljević, s. Iva Klarić, s. Dragica Ljubos, s. Ana Oršolić i s. Ivanka Mihaljević. Uz sestre naše Provincije sudionice su i sestre Mostarske provincije. Održana je Školska i Međuškolska/Županijska razina natjecanja gdje su naše sestre zauzele istaknuta mjesta sa svojim ekipama i pozvane su na slijedeću razinu natjecanja.

Vjeronaučna olimpijada 2018. ima za temu Kršćani na putu dijaloga i kako se iz same teme može zaključiti da vodi ka upoznavanju razlika i sličnosti te mogućnosti dijaloga s onima drugim i drugačijim.

Učenici su trebali pojedinačno riješiti 30 pitanja različitog tipa i dva zadatka „tombolu“ s deset pojmova koje je trebalo prepoznati i napisati, te „Slagalicu“ gdje su od ponuđenih riječi trebali složiti pojam, citat, izreku ili molitvu. Pitanja je slagalo državno povjerenstvo imenovano od BK BIH s predsjednicom s. Vlatkom Dujmović. Članovi povjerenstva su bili iz Livna, Posavine, Srednje Bosne, Sarajeva i Mostara. Građu za Vjeronaučnu olimpijadu napisao je dr. sc. Antun Japundžić, svećenik i profesor iz Đakova. Ista građa za Vjeronaučnu olimpijadu pripremljena je za učenike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prošavši školsko i međuškolsko natjecanje na kojemu su sudjelovale 94 ekipe iz 76 osnovnih i srednjih škola s oko 400 učenika. Prošavši i županijsko natjecanje na kojemu su učenici rješavali pismeni pojedinačni test kao i zadatke u skupini. Kriterije bodovanja su zadovoljile 24 ekipe i prema izvrsnosti pozvane na međužupanijsko, odnosno biskupijska natjecanja koja su održana u Mostaru i Visokom, 10. ožujka 2018. (12 ekipa i oko 100 učenika koje su pripremali vjeroučitelji mentori). Ekipe su iz različitih krajeva i škola Bosne i Hercegovine, a s područja tri biskupije Vrhbosanske, Banjolučke i Mostarsko-duvanjske biskupije. Kriterije izvrsnosti zadovoljile su u sveukupnom poretku: OŠ Fra Lovro Karaula-Livno/Priluka, OŠ Ozimica, I. osnovna škola Bugojno, OŠ Dubravica-Vitez s dvije ekipe. Slijedile su ih druga ekipa iz OŠ Fra Lovro Karaula Livno- Ljubunčić, OŠ Petra Bakule Mostar, OŠ Vladimira Nazora Odžak, KŠC Sveti Josip Sarajevo, OŠ Petra Bakule Mostar druga ekipa, OŠ Fra Didaka Buntića, Čitluk, KŠC Tuzla, OŠ Kočerin, OŠ Ivana Mažuranića Kongora, Tomislavgrad, OŠ Sovići, Grude, OŠ Ivana Gundulića, Mostar. Ove ekipe su pozvane na Državno natjecanje koje će se održati 25. travnja 2018. u Livnu.

Naše sestre s. Ivanka s ekipom iz Prve osnovne škole u Bugojnu i s. Ivona s ekipom iz OŠ  Dubravica osvojile su prvo mjesto svaka u svojoj Županiji te se plasirale na Međužupanijsko natjecanje u Visoko. Osvojenim bodovima ekipa iz Bugojna s mentoricom s. Ivankom zauzela je prvo mjesto, a ekipa iz Dubravice s mentoricom s. Ivonom također osvojila veliki broj bodova i treće mjesto. Svojim plasmanom obje ekipe idu dalje na Državno natjecanje, što nije mali uspjeh iza kojega stoji veliki trud i dosta uloženog vremena i znanja u pripremanju.

Kako se natjecanje Vjeronaučna olimpijada 2018. održalo na dva mjesta u Mostaru i Visokom, tako su bile i male razlike u programu natjecanja. U Franjevačkom konviktu u Visokom natjecanje je započelo euharistijskim slavljem koje je predslavio kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju svećenika franjevaca iz Visokog. U propovijedi kardinal je pozvao sve sudionike da uz ovo natjecanje iz poznavanja sadržaja nikako ne zaborave ono životno natjecanje u svjedočenju vjere koje je bitno za izgradnju svakoga od nas a osobito društva. Ohrabreni riječima, ali i cjelodnevnom nazočnosti kardinala u Visokom proglašeni su pobjednici nakon što je povjerenstvo ispravilo testove i sastavilo poredak ostvarenih bodova. Franjevački samostan s gvardijanom fra Franjom Radmanom i ravnatelj Konvikta fra Stipo Alandžak bili su dobri domaćini ovoga natjecanja tako da su sudionici natjecanja ponijeli sa sobom uspomene koje će pamtiti i prenositi drugima. Njihova radost i ljepota zajedništva najbolje je mjerilo onoga što su primili u Visokom na ovome susretu.

Našim sestrama s. Ivanki i s. Ivoni želimo uspjeh i radost u pripremanju za Državno natjecanje koje će se održati 25. travnja 2018. od 10.00 do 18.00 sati u OŠ fra Lovro Karaula u Livnu.

S. Vlatka Dujmović

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox