U organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH) 1. rujna 2018. održan je XXI. redovnički dan u franjevačkom samostanu sv. Bonaventure u Visokom na kojem su sudjelovali provincijalni poglavari i poglavarice zajednica sa sjedištem u BiH te redovnici i redovnice iz zajednica s provincijalnim sjedištem izvan BiH, oko 250 sudionika. Sudjelovalo je i četrdeset sestara naše Provincije zajedno sa s. Katom Karadža, provincijskom predstojnicom. Redovničkom skupu je također nazočila predsjednica Hrvatske redovničke konferencije (HRK) s. Ana Marija Antolović, ASC. Skup je moderirala s. M. Julijana Djaković, provincijalna poglavarica Sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog Sarajevske provincije.

Otvarajući skup, predsjednik KVRPPBiH i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko, zaželio je okupljenim redovnicima i redovnicama dobrodošlicu te istaknuo: „ovom prigodom želim izraziti priznanje i zahvalnost za sve što jeste i što činite u Bosne i Hercegovine. Nastavite stvarati i graditi ozračje susreta, zajedništva i širokogrudne radosti.“ Uime biskupa Bosne i Hercegovine sudionike je pozdravio banjolučki pomoćni biskup Marko Semren i zahvalio na „suradnji i odgovornosti za dobro mjesne i opće Katoličke crkve i konkretnog čovjeka“.

Uime domaćina nazočne je pozdravio gvardijan fra Franjo Radman izrazivši radost što se ovogodišnji Redovnički dan održava u visočkoj franjevačkoj zajednici te kazao: „svaka od naših zajednica oslonjena je na decenije postojanja i djelovanja. Na nekada slavnoj, ali tegobnoj prošlosti naših predčasnika nastavljamo tradiciju života i rada. Danas smo ipak pred neobičnim izazovima. Ovakvi naši susreti, formalno-neformalni, prigoda su da se iznova pitamo: Što nam je činiti? Kakve su nam perspektive? Kako krenuti u nutarnju obnovu zajednica i njezinih članova? Kako odgovoriti na potrebe suvremenog čovjeka?“

Uslijedilo je predavanje na temu „Duhovna zvanja u suvremenom svijetu – izazovi i perspektive“ koje je održao mr. sc. don Damir Stojić, član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. Don Damir je svoje izlaganje podijelio u dva dijela. U prvom je govorio o svojoj zajednici te njihovu djelovanju. Istaknuo je primjer sv. Ivana Bosca ukazujući na taj način važnost povratak vlastitim karizmama, u kontinuiranom otkrivanju i preispitivanju svojstvenog identiteta pojedine redovničke zajednice. U drugom dijelu je kroz osvrt na aktualne poteškoće u crkvenim redovima predstavio nekoliko prijedloga koji mogu pripomoći u razlučivanju zvanja, a koji se svode i proizlaze iz prvog navedenog: koliko smo teocentrični – usmjereni na Boga.

Slijedila je rasprava, a zatim stanka te prigoda za sakrament pomirenja. Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sv. Bonaventure predvodio je banjalučki pomoćni biskup fra Marko Semren u koncelebraciji 25 svećenika. U svojoj je propovijedi ohrabrio okupljene na ustrajan hod za Kristom. Za vrijeme misnog slavlja je pjevao Zbor bogoslova Franjevačke provincije Bosne Srebrene pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Nakon objeda redovnici i redovnice uputili su se u Arnautoviće i razgledavanje arheološkog područja Mile – prvi franjevački samostan i sjedište franjevačke vikarije te u vrijeme srednjovjekovne Bosne krunudbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva. Po povratku su obišli samostan i gimnaziju sve pod vodstvom fra Ivana Nujića i fra Zvonke Miličića. Nakon popodnevne kave domaćini su pripremili prigodni rekreativni program koji su vodili gimnazijalci te nastup benda iz Vareša pod vodstvom fra Mirka Majdandžića.

Prije zatvaranja XXI. redovničkog dana prisutne je pozdravila s. Ana Marija Antolović, ASC, predsjednica Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica te izrazila radost povezanosti dviju konferecija. Skup je, uz riječi zahvale, zatvorila s. Kata Karadža, potpredsjednica Konferencije u BiH. (ssf/kta)

 

 

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox