Uvijek se radujte!

UVODNA PJESMA:

Rosite nebesa (Pjesmarica Pjevajte Gospodinu pjesmu novu br. 341 -1 i 3 strofa)

UVODNA MOLITVA (dok se svijeća pali):

Otmi se sad malko svojim poslovima, sakrij se malo od burnih misli svojih. Odloži sada tegobne brige i odgodi mučna naprezanja svoja. Posveti malo vremena Bogu i otpočini malko u njemu. Uđi u sobu svoje duše, odstrani sve osim Boga i onoga što bi ti moglo pomoći da ga tražiš, zatvori vrata i traži ga. Reci sada, cijelo srce moje, reci sada Bogu: „Tražim lice tvoje, lice tvoje Gospodine ja tražim“. Nauči me tražiti tebe i pokaži mi se kad te tražim.; jer te ni tražiti ne mogu, ako me ne poučiš, a ni naći ako se ne pokažeš. Daj da te tražim želeći i želim tražeći, daj da te nađem ljubeći i ljubim nalazeći. Pogledaj Gospodine, usliši, osvijetli nas, pokaži nam sebe.

Iz Prve poslanice svetoga Pavla apostola Solunjanima

Braćo: Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu. Duha ne trnite, proroštava ne prezirite! Sve provjeravajte: dobro zadržite, svake se sjene zla klonite! A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće – duh vaš i duša i tijelo – neka se besprijekornim, savršenim sačuva za do­lazak Gospodina našega Isusa Krista. Vjeran je onaj tko vas poziva: on će to i učiniti.

Iz svetog Evanđelja po Ivanu 1, 6-8. 19-28

 Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on svjetlo, nego – da posvjedoči za svjetlo. A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: »Tko si ti?«, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: »Ja nisam Krist.« Upitaše ga nato: »Što dakle? ­Jesi li Ilija?« Odgovori: »Nisam.« »Jesi li prorok?« Odgovori: »Ne.« Tada mu rekoše: »Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?« On odgovori:

»Ja sam glas koji viče u pustinji: ’Poravnite put Gospodnji!’

– kako reče prorok Izaija.«

A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: »Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni prorok?« Ivan im odgovori: »Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.« To se dogodilo u Betaniji, s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.

Riječ Gospodnja.

Pjesma: Raduj se nebo i kliči zemljo

POTICAJNO RAZMIŠLJANJE:

Sv. Pavao u drugom čitanju poziva nas na molitvu bez prestanka. Dubina duše se izražava upravo tim višim moćima u neizrecivim uzdisajima koje Duh Sveti nadahnjuje i prosvjetljuje. Više vrijedi jedna molitva iz dubine srca negoli upućivati mnoštvo površnih zaziva. Koliko se puta bunimo kad nam molitva ostane bez učinka, neuslišana. Potreban ja silazak u same sebe. Prodrijeti u dubinu Istine, ne riječima i učenim komentarima, nego sići u pravu dubinu, sići sve niže prožet potpunim povjerenjem. Ako šutiš; On govori, ako izađeš iz sama sebe; On ulazi. Ako potpuno isprazniš svoju dušu; On je ispunja! Kontemplacija pročišćuje pogled. Tko gleda Boga, pročišćuje svoje unutarnje svijetlo i njegov pogled na svijet postaje ljubav, milosrđe i molitva. Ivan je glas koji viče u pustinji: „Pripravite put Gospodinu!“ On zna za koga njegovo srce živi. Zapitajmo se večeras: „Za koga moje srce živi? Za koga sam spreman ne odustati, ne praviti kompromise, živjeti na nov način? Za koga sam spreman krenuti mijenjati sebe?

Gospodine, molimo te, oslobodi nas svijeta, mnoštva i buke, naših ispraznih uznemiravanja, neuredne ljubavi kojoj se predajemo, naše oholosti, naše navezanosti uz ono što smatramo Bogom, a samo je lažni privid. Ti znaš da se  naše srce veže uz mnoge opravdane ili neopravdane stvari, a trebalo bi biti vezano samo uz Tebe jer jedino to može donijeti istinsku radost. „Što je dobro, zadržavajte. Uklanjajte se svakom zlu!“- Pomozi nam da pripazimo na svoju nutrinu, i budemo pažljivi prema njoj, prema onomu što nas zaokuplja. Snagom svoga duha učini nas pozornima svemu što dolazi od Tebe. Udijeli nam milost da pripravimo svoje srce za ovo rađanje i ovaj počinak, da bi se duhovno mogao roditi u nama. Ojačani tom snagom daj nam da radosni kročimo tvojim putem.

Pjesma: Blizu je Bog

Iz Prvog pisma svete Klare Janji Praškoj

Ako dakle toliki i takav Gospodin dolazeći u djevičansku utrobu htjede na svijet doći prezren, ubog i siromašan, kako bi ljudi koji bijahu veoma siromašni i ubogi, trpeći preveliku oskudicu nebeske paše, u njemu postali bogati posjedujući kraljevstvo nebesko, kličite veoma i radujte se ispunjeni radošću velikom i veseljem duhovnim, jer velika je plaća vaša na nebesima i zavrijediste da se zovete sestrom, zaručnicom i majkom Sina svevišnjega Oca i slavne Djevice.

Pjesma: Klikujte sada zanosno (br. 364 -1 i 2 strofa)

ZAVRŠNA MOLITVA
Uresi moje srce, Gospodine,
svojom nazočnošću,
pretvori ga u stan za sebe!
Ti si gost kojeg očekujem,
Prijatelj koji treba  ostati kod mene.
Tebi kojemu dolikuje palača
mogu ponuditi samo siromašnu kolibu.

Ukrašavam svoje srce čežnjom i traženjem.
Onda će sjaj neba rasvijetliti moj stan.
Moja kuća – katedrala.
Moje srce – tabernakul.

Uresi moje srce, Gospodine,
svojom nazočnošću.
Pretvori ga u stan za sebe!

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox