Vrijeme pandemije, kad je bio onemogućen svaki susret uživo, je otvorilo mogućnosti za mnoge druge virtualne susrete pa je tako nastao i tečaj talijanskog jezika koji je pokazao da se u online vremenu stigne naučiti jezik, upoznati nove ljude i pomoći najpotrebnijima.

Naime, od listopada 2021. godine započeo se održavati preko platforme Microsoft Teams tečaj talijanskog jezika koji se ostvario u suradnji između Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije i udruge Pod smokvom. Tečaj je okupio u pet grupa oko 65 ljudi koje povezuje ljubav prema ovom jeziku.

Grupe, koje su različitih stupnjeva, vode s. Marina Jurišić, s. Maja Ivković i Blaženka Miličić ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom. Ono što najviše oplemenjuje ove susrete, osim stjecanja novih znanja, upoznavanja, druženja i stjecanja divnih prijateljstava, je humanitarni karakter tečaja jer polaznici svojim dobrovoljnim prilozima pomažu školovanje djece u mjestu Rwentobo u Ugandi gdje kao misionarke djeluju Školske sestre franjevke. Raduje nas činjenica da smo do veljače 2022. godine prikupili iznos od dvadeset pet tisuća kuna kojim ćemo omogućiti školovanje za tridesetak učenika i učenica.

Na samom početku našeg tečaja, s. Kata Karadža je predstavila misijski rad sestara u ovoj afričkoj zemlji, a nerijetko svi možemo svjedočiti tome radu i karakterističnoj radosti tamošnjih najmlađih stanovnika putem fotografija i videa koje dobivamo od njih.

Što se tiče samog tečaja, iz osobnog iskustva mogu reći da je isprva izgledalo kao da će to biti samo još jedan tečaj jezika gdje ću se potruditi naučiti ga i to je također super zvučalo, ali nakon toliko vremena sam shvatila da je to tek mali dio bogatstva koje smo dobili. Puno važnija su mi prijateljstva koja smo sklopili i ljubav koju osjećam prema ljudima koje sam upoznala i to online putem. A onda nam nije teško ni pronaći način da se sastanemo uživo i iz različitih dijelova, kako Hrvatske, tako i šire.

A upravo se jedan takav susret održao u ožujku kada je jedna od grupa s voditeljicom s. Majom Ivković posjetila Kloštar Ivanić i tamošnji samostan Školskih sestara franjevki kao i Karmel sv. Male Terezije i župnu crkvu Uznesenja BDM.

Nadamo se da će biti još puno ovakvih druženja, prijateljstava, međusobnih obogaćivanja, a sve to uz Božju pomoć bez koje sve ovo ne bi bilo ni moguće!

Kristina Jozić, polaznica tečaja

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

prosinac 2022
P U S Č P S N
« stu.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WordPress Video Lightbox