Sedam školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina proslavilo je 50. obljetnicu redovničkog života –  s. Arkanđela Tadić, s. Rozalija Jurić, s. Berhmana Ćurić, s. Florencija Božanović, s. Stjepanka Peša, s. Biserka Jagunić i s. Leonila Brkić.  Središnje slavlje ovog jubileja obilježeno je 25. rujna 2021. godine euharistijskim slavljem u 18 sati u samostanskoj kapelici Sv. Josipa u Tučepima koje je predslavio fra Ante Vučković, OFM u koncelebraciji s fra Ivanom Ćurićem, OFM, te fra Stipom Bešlićem, OFM, župnikom Župe sv. Ante u Tučepima. Istoga dana fra Ante je predvodio duhovnu obnovu za sestre u kojoj je kroz nekoliko važnih životnih pitanja potaknuo sestre da podijele svoja iskustva  pedesetogodišnjeg služenja Bogu u ovoj redovničkoj zajednici.

Obraćajući se jubilantkinjama u svojoj homiliji fra Ante je potaknuo sestre da uzmu k srcu Isusove riječi iz evanđelja današnjeg dana. U središtu ovog odlomka stoji upravo Isusova želja da učenici uzmu k srcu njegove riječi, tj. da u središte svoga života stave ono što je bitno – Isusovu muku. Naši ljudski životi se često nalaze između muka koje ne možemo razriješiti, između pitanja što ja kome značim, koje je moje mjesto u svijetu, tko je prvi.  Slično je  i u našem redovničkom pozivu. Koliko naše muke je u tome da li me moje poglavarice i sestre dovoljno vrednuju, prihvaćaju ili me odbacuju. Važne su muke s kojima se mi borimo u svijetu, ali one nisu najvažnije. Nije najvažnije pitanje naših strasti i borbe koje je moje mjesto, tko je od nas prvi, tko je važniji. Važna pitanja za mene i moju duhovnost trebaju biti: Tko je Isus? Što se s njim događalo? Kako je on reagirao? Kako je on prolazio kroz život? Imati dobar odnos s Bogom u korist zajednice i ljudi kojima me život i Bog pošalju  znači približiti se k Isusu, uzeti k srcu sve ono što se s njim događa.

Nakon euharistijskog slavlja sestre jubilantkinje i sve nazočne pozdravila je  s. Željka Dramac, provincijska predstojnica i uputila čestitku slavljenicama. Između ostalog, s. Željka je kazala:

Drage sestre, zlatne jubilantkinje! Pedeset godina ste članice Družbe koja je prije dvije godine slavila 150 godina i Provincije koja će sljedeće godine imati 80 godina. Pripadate generacijama koje su se, započinjući svoj redovnički život, našle pred novim izazovima u prvim godinama poslije II. Vatikanskog sabora.  Između 17 djevojaka koje su primljene u novicijat 1971. vas sedam slavi 50. obljetnicu redovničkog života. S. Marinka Andrić i s. Vatroslava Šimundić su preminule. Zajednicu je napustilo 8 sestara.

Povijest svake od vas utkana je u našu zajedničku priču koja se zove Družba školskih sestara franjevki Krista Kralja, a onda i ovu Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina u kojoj evo, slavimo vaš zlatni jubilej.

U njoj ste, u zajedništvu sa sestrama nastojeći živjeti Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista i vršeći različita djela apostolata, tražile i upoznavale sebe sebe i volju Božju za sebe. Sva vaše propinjanja i vaša traženja  – kako odgovoriti na Božji poziv te zajedno sa sestrama tražiti Božje lice – traženje je i propinjanje i naše Provincije. Radujemo s vama danas s. Arkanđela, s. Rozalija, s. Berhmana, s. Florencija, s. Stjepanka, s. Biserka i s. Leonila. Kroz protekle dane imale ste prigodu moliti, razmišljati o pitanjima na koja nije lako odgovoriti – što ste činile, kako ste se ophodile s tim darom. I što i kako dalje – s iskustvom života koje imate. 

Svoju čestitku slavljenicama poslala je i s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica:

Drage sestre jubilantkinje, s. Arkanđela, s. Rozalija, s. Berhmana, s. Florencija, s. Stjepanka, s. Biserka i s. Leonila!

Od srca vam čestitamo vaš zlatni jubilej i iskreno vam zahvaljujemo na pedesetogodišnjoj vjernosti Bogu u redovničkom pozivu. Zahvaljujemo vam jer i danas, kao članice naše Družbe, predano služite Bogu i bližnjima na mjestima kamo ste poslane.

Želimo i molimo Gospodina da vam pomogne svojom milošću kako biste obnovljenim žarom i nadalje unosile radosnu nadu u vaše zajednice i svojim životom bile proročki znak svima oko vas.

Slavlju ovogodišnjeg zlatnog jubileja prethodilo je trodnevno hodočašće sestara u Zaljev hrvatskih svetaca – Boku Kotorsku, te Cavtat i Dubrovnik. Kroz ove dane sestre su imale priliku bliže upoznati bogatu i bremenitu povijest  katoličke Crkve u ovom dijelu Crne Gore,  a o njoj su im tijekom boravka u Kotoru govorili mons. Ivan Štironja, biskup kotorski i don Ivo Ćorić zvani Učo, župnik Gospe od Milosti u Tivatskom zaljevu koji je sestrama ujedno bio i stručni vodič kroz Kotor. Priču o nastanku svetišta Gospe od Škrpjela  sestrama je ispričao mons. Srećko Majić, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Perastu.  U franjevačkom samostanu Gospe od Snijega u Cavtatu sestre je ugostio fra Ilija Stipić, predstojnik samostana, te don Marin Marić koji nam je bio drugi domaćin tijekom odsustva fra Ilije.

Neka dobri Bog blagoslovi sestre jubilantkinje i podari im snagu i milost da do kraja ustraju na putu vjere, nade i ljubavi.

ssf

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox